Az Agave könyvek2006-ban ugyanúgy folytatja megkezdett sorozatait: Philip K. Dick,Laurell K. Hamilton, Iain M. Banks legújabb magyar nyelvűregényei nem hiányoznak majd a könyvesboltokból. Ám lesznek új szerzők,nem is egy. A kiadó terveiről Csurgó Csaba beszélt az ÁtjáróTalálkozások január 22-i rendezvényén.

– A kiadó zászlóshajója Philip K. Dick,neki 2006-ban négy regényét tervezzük megjelentetni. – tájékoztatta ahallgatóságot Csurgó Csaba az Átjáró találkozások rendezvényen. – Azelső, amely március tájékán napvilágot lát, egy, a 60-as évekbeníródott klasszikus SF-regény. A magyar címe Időugrás a Marson vagy Időeltolódás a Marsonlesz, még nem győztük meg egymást, hogy melyik. A következő Dick műszintén az első félévben jön ki. Furcsa, poetikus címe van: Csordulj könnyem, mondta a rendőr (Flow My Tears the Policeman Said).Ez egy antiutópia, amely egy rendőrállamot jelenít meg, és ugyanúgymegjelennek benne a szerző paranoiái, mint más regényeiben. Ezeken túla második félévben még megjelentetünk két Dick-művet.

A kiadó másik, Magyarországra bevezetettszerzője Iain Banks. Február-márciusban jelenik meg a Kultúra-sorozatkövetkező regénye, a Fegyverhasználat (Use of weapons).

– Borzasztóan kemény könyv, de rendkívülélvezetes – mondta Csurgó Csaba a műről, majd pár szót szólt az írórólis. – A szerző „skizofrén” író, két néven ír regényeket. Iain  M.Banks néven sci-fit, míg Iain Banksként mainstream szépirodalmat. A Fegyverhasználatbanfurcsa narratívát használ, ami ne riasszon el senkit. Azt találtaugyanis ki, hogy az egyik cselekményszálat időben előre meséli el, amásikat visszafelé, és ebből egy rendkívül érdekes történet, egykémsztori kerekedik ki.

– A második félévben szeretnénk Banks szépirodalmi regényeit is kiadni. Amivel indítunk, az a Darázsgyár (The Wasp Factory)című könyve lesz. Ez volt az első regénye, amely megjelent még a 80-asévekben. Rettentő nagyot robbantott, és széles visszhangot váltott ki,megosztotta az olvasótábort a brutalitásával. Tudni kell róla, hogySkóciában beválogatták a 20. század száz legfontosabb regénye közé.

Az Agave könyvek 2006-ban ismét „behoz” egyúj szerzőt, aki félig a cyberpunk, félig a noire detektívregényhagyományait követi. Az írót Richard Morgannekhívják, eddig négy regénye jelent meg angolul, most jön ki az ötödik. Aszerző furcsa nevű főszereplője Takeshi Kovacs, aki japán és szlovákősökkel rendelkezik. Regényének munkacíme: Módosított szén, eredetileg Altered carbon. Totth Benedek fordításában lát majd napvilágot.

Bencét megdolgoztatja a mű, tele vanhightech kifejezésekkel – mesélte Csurgó Csaba. – Az alapelképzelésszerint a jövőben a technológia képes az emberek tudatát megőrizni, ésegy kis tokban a gerincoszlopon tárolni. Ha valakit megölnek, akkorcsak fogják a tokot, és kerítenek hozzá egy testet. Az Altered carbonegy ebben a környezetben játszódó kemény és szellemes detektívregény.Amikor Morgan megírta, még tanított. Megjelenésekor Joel Silver (Matrix)bejelentkezett nála, és súlyos pénzért megvásárolta a megfilmesítésijogokat. Ezek után Morgen abbahagyta a tanítást, és ma már csak azírással foglalkozik. {mospagebreak title=Fantasy és egyéb tervek}

A tájékoztatóból nem maradt ki Laurell K.Hamilton Anita Blake sorozata sem. A rajongók idén is meg fogják kapni aszokásos Anita-adagjukat, ami három vagy négy regényt jelent. A kiadófolytatja Steven Saylor Gordianus-sorozatát is. Tőle is három továbbikönyv fog megjelenni, illetve Saylor jelenleg egy Róma címűepikus családregényen dolgozik, amelynek a magyarra fordítása abban apillanatban elkezdődik, ahogy a kézirat elkészült. Ha sikerül mégkarácsony előtt lefordítani, ez a mű is 2006-ra várható.

Csurgó Csaba és Meznerics GergelyEgy különleges könyv is várható,szintén egy hazánkban még ismeretlen író tollából. Egy körülírhatatlantematikájú regény, egy tréfás mű. Az írója, Christopher Moore, a címe: Biff evangéliuma (Lamb: The Gospel According to Biff, Christ’s Childhood Pal).Biff Jézus gyerekkori haverja, és a könyv Jézusnak azokról agyermekkori történeteiről szól, amelyek nem kerültek bele a Bibliába.Megtudjuk, hogy Biff és Jézus milyen kalandokon esett át gyerekfejjel.

– Karácsonyra fog megjelenni Susanna Clarkeírónőnek egy ezeroldalas alternatív történelmi fantasy regénye –mondott el egy jó hírt a fantasy rajongóknak is Csurgó Csaba. – A Jonathan Strange és Mr. Norelltavalyelőtt jelent meg Angliában, és tavaly elnyerte az Hugo-díjat. Aregény az 1700-as évek Angliájában játszódik, a hátterében varázslókkalés történelmi eseményekkel. Az egyik marketingszöveg szerint: HarryPotter felnőtteknek. Ez igaz is, meg nem is, de a mű mindenképpfelnőtteknek szól. A fordítása gyakorlatilag kész, ám hogy a magyarcíme meg fog-e egyezni az angollal, azt még nem tudjuk.

2005 karácsonyára jelent meg A Lámpás gyermekeitrilógia első része P. B. Kerr tollából, aminek a megfilmesítési jogáthatalmas összegért megvásárolta a Dreamworks. Az író igazi neve PhilipKerr, aki egyébként kalandregényeket és pár science-fictiont is írt. AzAgave folytatni fogja A Lámpás gyermekei sorozatot is.

Azonban nem múlhat el év Lawrence Blocknélkül sem. Az ő három krimisorozata is tovább fog futni a kiadónál.Ezen túl az Agave két non-fictiont is bevállal 2006-ban. Az egyik a Beszédek könyve, mely a 20. század legfontosabb politikai beszédeit tartalmazza. A másik Sasvári Rudolf Ãœzleti hírszerzés című műve.

(A 2006. január 22-i Átjáró Találkozásokon elhangzott Agave kiadói előadás nyomán)


Kapcsolódó anyagok:
Képes beszámoló az „Írók, kiadók, olvasók napjáról”
Új sorozat az Agavétól és Dick-novellák
P. K. Dick könyvmegjelenések 
 
Kapcsolódó fórumok:
Agave SF fóruma
Philip K. Dick fóruma ]]>