A Föld akár már 2008. június 21-én találkozhat vele, ez a legkorábbi a sebtében kiszámolt 165 lehetséges ütközési dátum közül.

Az égitestekkel való ütközések előrejelzésére létrehozott B612 alapítvány elnöke, Dan Durda aszteroidakutató csillagász a The New Scientist című angol tudományos folyóirat kérdésére arról beszélt, hogy ilyen rövid idő alatt nem sok mindent lehet tenni a katasztrófa elkerülése érdekében: csak a hollywoodi filmstúdiókban léteznek olyan eltérítési technikák, amelyek nem igényelnek éveket, évtizedeket. Az élelmiszer-tartalékoláson és a veszélyeztetett területek kiürítésén kívül nem marad más, mint a fejet behúzva várni a csapást.

A következő potenciális ütközési dátum a listán 2036, ekkorra várható az Apophis aszteroida. Az ütközésnek ez esetben 1:6000 az esélye, viszont sok idő áll rendelkezésre felkészülni rá.

A B612 alapítvány azért lobbizik, hogy egy évtizeden belül nyomkövető eszközt telepítsenek az aszteroidára, hogy világosabban lehessen látni a helyzetet. A napokban pontosítani próbálják az Apophis pályáját a Puerto Ricóban található Arecibo rádióteleszkóp radarjával, s erre legközelebb csak 2013-ban lesz ismét lehetőség.

Az újonnan felfedezett 2006 HZ51 aszteroida első, szükségszerűen pontatlan pályaszámításait követő pontosabb előrejelzés várhatóan kimutatja: gyakorlatilag nulla az ütközés valószínűsége – mondta Dr. Clark R. Chapman kisbolygókutató csillagász. A Transindex cikke

]]>