A MozgóKépMás,ahogy a nevéből látszik, filmkészítéssel foglalkozó csoport, amely amatőrfilmesekből áll. Főleg Szombathelyen dolgoznak, tagjaik a Berzsenyi DánielFőiskoláról kerülnek ki nagy többségben. Tiszteletben tartják a BDF filmesilletve mozis hagyományait, és Szombathely ilyen jellegű igényeit.

1886}
Filmjeikkel sok díjat zsebeltek be, ám ezt a dicsőséget nem tartják meg csakmaguknak. Rendezvényeket szerveznek, hogy a saját és mások filmjeit bemutassák,közönség elé tárják. Taglétszámuk nem állandó, mindenki jelentkezését várják,akit érdekel a filmkészítés, esetleg jól ért a szabás-varráshoz, ajelmeztervezéshez.

Dokumentumfilmek:
Fejezetekegy szent életéből
Szent Varecza László jelenleg egy szombathelyirégiségkereskedő. Régebben a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola matematikaidocense volt. Írt egy dolgozatot Konkrét és absztrakt struktúrák címen, melybenaz ő elmondása szerint a helytelen Povarov–tételt javította ki. Ezt akkor aMatematikai Lapokban megtámadta Shmidt E. Tamás matematikus. Erre a támadásokranem engedték válaszolni abban az időben, s válaszdolgozata csak évekkel későbbjelenhetett meg csonkított, cenzúrázott formában (Szent Varecza ezt úgy mondja,hogy dolgozatát kiheréltették). Ezután vitába keveredett több matematikussal, sez annyira elmérgesedett, hogy elbocsátották főiskolai állásából. Az ő állításaszerint ekkor meghalt, s 13 évig halott is volt (Szent Varecza ezt úgy mondja,hogy a kriptában imádkozott), mígnem egy szép napon, Jézus az Úr 1996.esztendejében egy út széli keresztről leszállva szentté avatta Ják mellett. Ezután már csak a költészetének él, melyekben leszámol a „rablógyilkos magyarállammal”, akit minden bűnért hibásnak tart.

(SzentVarecza László egyéb nevei: Varecza Laci, Algebra Laci, Kozmosz Laci, SzentVarecza Halott, Szent Varecza Toldi Laci)

A haditudósító – dr. Kuntár Lajos élete

Ahaditudósító című portréfilm dr. Kuntár Lajos életét dolgozza fel. Kuntár Lajosa második világháborúban, mint haditudósító vett részt a Don menti harcokban.Az itt szerzett élményeit írja le A véres Don című riportkötetében.
A frontról hazakerülve börtönbe zárták. Szabadulása után Vas megye kulturálisközéletének egyik legjelentősebb alakjává vált. Volt újságíró, író, könyvtáros,pedagógus, népmeseíró, és gyűjtő, népművelési tanácsadó, művelődéstörténész.
A film premierje 2005. szeptember 1-én volt a vas megyei Berzsenyi DánielKönyvtárban. A bemutatót követő hónapban Kuntár Lajos 91 éves korában elhunyt.Az alkotók a filmet az ő emlékének ajánlják.
 

Ameseboltos

GazdagErzsi, országos hírű gyermekvers író, Budapesten született, a vas megyeiSárváron nevelkedett, ám élete nagy részét Szombathelyen töltötte, itt is halltmeg. Az óvodában mindenki tanult tőle szebbnél szebb gyermekverseket. Ki neismerné az Itt a farsang áll a bál kezdetű Farsangi bál, az Egy kis malacröf-röf-röf kezdetű Vidám trombitások, a Jancsi bohóc a nevem kezdetű A bohócköszöntése című költeményeit, vagy a talán legismertebb Mesebolt című versét!
A költőnőre egykori kollégái, barátai, ismerősei, pályatársai, tisztelőiemlékeznek.

 

Eztörtént – Palkó István élete

PalkóIstván nyelvész, író, irodalmi szerkesztő, pedagógus; Vas megye kulturáliséletének egyik legjelentősebb alakja. Első igazgatója volt a nagyhírű NagyLajos Gimnáziumnak, valamint ő volt az első vezetője a szombathelyi főiskolának(melynek akkor még Felsőfokú Tanítóképző Intézet volt a neve).
A vasi irodalmi életben betöltött szerepe is jelentős: a Vas MegyeiÍrószövetségnek hajdan titkára volt, számos vasi vonatkozású antológiát,irodalomtörténeti művet szerkesztett, és írt: Őrség, Ez történt, Vasi élet ésirodalom stb. Az azóta országos jelentőségű irodalmi folyóirat, az életünk isneki köszönheti létét, az első 20 kötetet ugyanis ő szerkesztette akkor mégantológia sorozatként.
A film készítője 93 éves korában készített portréfilmet a nagy múltú PalkóIstvánról.

 

Fikciós filmek:

Valamivéget ért

Egy fiatal szerelmes pár, egyszörnyű összeveszés, egy halálos baleset, egy régi temető, zuhogó eső, halottvirágcsokor, és egy furmányos csavar, vagyis valami véget ért. Ez egy tipikusamatőr film. A filmet a Berzsenyi Dániel Főiskolán, a 25-ös csapdájánvetítették le, és itt közönségdíjas és lányok kedvence lett, valamint a Vas Filmelnevezésű fesztiválon került a közönség elé. Az klipet a szombathelyitelevízió is műsorára tűzi.

 

Azút

Sádasah 

„Ismeretlen zavar támadhatott az agyamban, az agy működésének egy olyanzavara, melyhez hasonlókat éppen ma térképeznek fel a fiziológusok… Ez azavar mély hasadást idézhet elő gondolataim rendjébe és logikájába.”

Maupassant
Ezzel az idézettel kezdődik a film, melynek már a címe issejteti a történetet: Sádasah. Aki egy kicsit szemfüles az már az elején tudja,hogy mire számíthat ugyanis a Sádasah fordítva hasadás. Tehát ismét elkezdődika jó és rossz örök harca. De most mindez egy lány kettéhasadt tudatában. A filmtehát egy tudathasadásos lány önmagával szembeni harcát mutatja be. A jó énjemár kifakult, és szinte teljesen eltűnt, háttérbe szorult. és, hogy végül kineka keze lendül a magasba a küzdelem során, az maradjon titok. A film pár emberszerint túl klipesre sikeredett, és nem követi az eredeti szürreális hatást,hanem inkább klipes thrillernek illik be, ami szerintem nem gond. Amúgy afilmet a Berzsenyi Dániel Főiskolán, a 25-ös csapdáján vetítették le, és ittközönségdíj 3. helyezettje lett, és főleg a vágás miatt dicsérték, valamint aVas Film elnevezésű fesztiválon került a közönség elé, ahol a zsűri szerintjobban oda kellett volna figyelni az apró részletekre is. Az alkotást aszombathelyi televízió a műsorára tűzi.

 

TörcsiMen

A címe alapján ugye, nem lehetvalami nagyon komoly alkotás. A TörcsiMen nem más, mint, egy szuperhős történetigazi klasszikusok, és kasszasikerek (Superman, Rocky, Volt egyszer egyvadnyugat, Star Wars, Kill Bill, Harry Potter, stb. ) paródiája, továbbá akereskedelmi tévék műsorainak (Való Világ, Big Brother) fricskája. 

Afőhős, TörcsiMen ruházata egy sportcipőből, egy fekete harisnyából, egy síszemüvegből, egy piros színű pólóból, melynek közepén egy hatalmas T betűlátható, és egy törölközőből áll. Ha a pozitív hős, már megvan, akkor ki kelltalálni neki egy negatív párt is. Egy elvetemült gonosz, aki kisebb testihibája miatt (egy gázmaszkkal az arcán született) el akarja gázosítani aföldet. Gas Pájk lett a főgonosz, akinek a ruházata egy gázmaszkból, egykatonai bakancsból, egy alsónadrágból, és egy zakóból állt. A történet magjamár megvolt, csak ki kellett találni a szereplők múltját, így a két főhőshöztársuló mellékszereplőket, mint a kishölgy, TörcsiMen szeretője, egyhomoszexuális, nem a női szívek, hanem női táskák elrablója, egy 16 gyermekesroma özvegyasszony – TörcsiMen nevelőanyja, Gas Pájk, atomrobbanástól eltorzultédesanyja.

 

 

Párpercesek(Valaki figyel, Hópelyhek, Eksön)

A Valaki figyeltörténete

Két furcsa fickó ül egymás mellett,s épp arról beszélgetnek, hogy valaki talán figyeli őket, de ez nem biztos.

Aztánlátható lesz ez a megfigyelő alak, aki mint az kiderül csak pár centire ülelőttük, s a főhőseink képébe bámul. Végül is aztán lerázzák az idegent, akieltűnik, s nyoma sem marad.

Afilm abszolút groteszk, s abszurd humorra épül. Az újságon, melyet a megfigyelőkap arca elé, mikor a két főszereplő észre veszi őt, az olvasható, hogy:„Rendhagyó alkotás”. Persze nem volt véletlen, hogy ezt tették láthatóvá.

 

 

Kísérleti filmek:

Tükörvilág

Egyifjú lány elalszik a szobájában. Álmában egy különös világot lát, tánmeseország az. Minden olyan meseszerű: igazi álom.

Míga bevezető megy, a lány arcát látjuk, ami felfelé néz, a földel párhuzamos, akamera lenéz rá. A lány haja leng. A lány egy hatalmas festmény felett lebeg,ami egy gyermekfestményszerű mű: Nagy kékség, hatalmas fehér felhők, fák nagyzöld lombokkal, esetleg madarak.
A lány aztán egy szobát lát. A képbe egy férfi sétál be. A férfi régi típusúöltözéket visel. észreveszi a lányt, majd leül egy kényelmes fotelbe. Melletteegy asztal található, az asztalon pedig egy lemezjátszó.

Aférfi feltesz egy régi lemezt. Egy régi nóta csendül fel. A lány kimegy aképből. Egy szobában van, melybe rengeteg a játék. A lány egyszerre a játékokfelé rohan (ez szinte lebegésnek tűnik). Hosszan játszik a játékokkal, ám egyidő után az egész kezd fullasztóvá válni: a világ kezd forogni, a játékok,mintha betemetnék a lányt. Rémülten szalad ki a szobából.
Ismét a férfi szobájában van.

Aférfi gúnyosan mosolyog. A lány felett esni kezd. A lány kacag, arcát az esőfelé tartja, s kezeit kitárja. Majd vér kezd folyni esőként. Ráfolyik azobjektívre, a kép elsötétül.

Akép már nem sötét. A lány futni kezd. Több helyszínen fut végig, mindig akamera felé. Igazából nincs is mitől tartania, hisz nem üldözi senki. Úgy érzimégis, mintha mindenki rajta nevetne. Menekül, egyre menekül, majd leesik. Egyeddig ismeretlen helyre kerül. Egy számítógépszerű furcsa szerkezet van aszobában, ahova került, csak nagyobb, mint egy modern pc, s az alakja is más.Egy idő után egy fiatal férfi kezd el járkálni, gyors iramban tesz-vesz,szerel. A férfi fehér munkaköpenyt visel, fehér zokni van a lábán és papucs,szemén szemüveg.

Alány ismét fut. Átfut az első férfi szobáján, átfut a szerelő szobáján, ismétát az első férfi szobáján, és csak fut, fut, fut, fut…

Aszerelőt látjuk. A gépbelsejében matat (belülről látjuk), meghúz egy hatalmascsavar.

Agép erre beindul, működni kezd.

Alány felébred.

 

Esernyőés varrógép véletlen találkozása a boncasztalon

Eza film egy szürrealista önportré. A képek, a szimbólumok, a képzettársítások, ahangok, a zene, és a zörejek dominálnak a filmben. Különlegessége, hogy atörténéseket a kamera elé helyezett átlyukasztott papírlapon keresztülfilmezték. A filmet a Berzsenyi Dániel Főiskolán, a III. 25-ös csapdájánvetítették le, ahol a zsűrit teljesen elkápráztatta, a közönséget, pedigmegosztotta, valamint Győrben az Amnesia Café-ban, továbbá a szombathelyitelevízió műsorára tűzi.

 

Honlap:

 http://mozgokepmas.fw.hu/


]]>