Harmincöt évvel ezelőtt, 1971. február 25-én született Santa Monicaban Sean Astin színész, a Gyűrűk ura-trilógiaCsavardi Samuja. Astin már gyermekkora óta színjátszással foglalkozik,első szerepét kilencévesen kapta egy tévéfilmben.

{mosgoogle center} A korai pályaválasztás nem véletlen, hiszen szülei is színészek voltak. édesanyja, Patty Duke neve főleg a televíziós filmek világában cseng jól, míg nevelőapja, John Astin Az új Addams Familycímű filmmel aratta legnagyobb sikerét. Astin már említett elsőszerepében egy családi drámában játszhatott édesanyjával közösen.1985-ben már igazán nagy sikert aratott: Richard Donner Kincsvadászokcímű kalandfilmjében nyújtott alakítása után sztárként kezelték. Afordulatokban gazdag történet – melyben egy csapat gyerek indul egyrégi térkép segítségével kincsvadászatra – producere egyékbént Steven Spielberg volt.

A felhajtás után szürke hétköznapokkövetkeztek, sokan úgy vélték Astin karrierje megfeneklett. Hozzájárultehhez, hogy nem tudott a gyermekszínészi skatulyától kitörni. Kapottszerepeket, játszott többek között a Vad vizek és az Apja fia című filmekben – ám komolyabb visszhang nélkül. Csupán az 1989-es Michael Douglas és Kathleen Turner nevével fémjelezett Rózsák háborúja adott egy pici lökést a karrierjének.

Ezt követően már nem csak tinifilmekben számítottak rá. Az 1990-es Memphis Bellecímű alkotásban egy brit tisztet formált meg. Az egy évvel későbbikeltezésű, A terror iskolája címet viselő moziban visszakanyarodott akölyökszerephez, a terroristákkal szembeszálló kollégiumi diákokvezérét játszotta. Még egy esztendővel később a Kőbunkó című vígjátékban tűnik fel, ám míg a közönségsiker után főszereplőtársai – Brendan Fraser és Pauly Shore– elindultak a világhír felé, neki csak apróbb szerepek jutottak.1994-ben viszont ismét sikeres. Ám nem színészként, hanem rendezőként, Kanaroo Court című alkotását Oscar-díjra is jelölik.

Színészként továbbra is csak kisebb szerepek vártak rá. A Bátrak igazsága és a Nyomd a sódert!filmcímek kerültek bele életrajzába. Amit az előző években elvett asors Astintól, azt 1998-ban visszaadta: beválasztották ugyanis a Gyűrűk ura-trilógia szereplőgárdájába, ahol Csavardi Samu szerepében egy jelentős karakter bőrébe bújhatott. Aszínész lelkesedésére jellemző, hogy a szerep, a minél hitelesebbalakítás, no és persze a rendező, Peter Jackson kedvéért tízkilogrammot hízott. A három mozifilmmel helyrebillent a karrierje:elismert, és keresett lett a filmszakmában. Feltűnt több tv-filmbenilletve Az 50 első randi és a Szerelmes Cyrano című mozikban is. Főszerepet kapott J. Michael Stracynsky Jeremiah című tévésorozatának második évadában is.

A magánéletben is sikeres, producer feleségével, Christine-nel három gyermeket nevelnek.

Kapcsolódó:

A világod vége, a világom kezdete – Jeremiah (sorozatajánló)

]]>