Április 12-én kezdődik majd a 2007-es XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, melynek díszvendége A rózsa neve és A Foucault-inga című regények világhírű szerzője, Umberto Eco lesz. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke elmondta, hogy nagyon örülnek, hogy a híres olasz író elfogadta a meghívást.

Umberto Eco A  Budapesti Kongresszusi Központban rendezendő könyvfesztivál nyitónapján az 1932-ben született olasz író, esztéta és irodalomtörténész professzor ünnepélyes keretek között átveszi a Budapest Nagydíjat, majd az olvasótalálkozók és dedikálások vendége lesz. Ecót a XX. századi modern olasz irodalom egyik nagy alakjaként tartják számon. A torinói egyetemed doktorált le filozófiából 1954-ben. Irodalmi munkássága az ötvenes évek végén kezdődött, amikor a neoavantgárd irányzat teoretikusaként szerzett hírnevet a Gruppo 63 köreiben. Számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról; irodalomtudósként például az avantgárd művészet kérdései, valamint a tömegkultúra problémái  foglalkoztatták. Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve az évtized legnagyobb regényszenzációja lett. Magyarul számos könyve napvilágot látott, többek között a Gyufalevelek, Bábeli beszélgetés, Hat séta a fikció erdejében illetve a Baudolino.

A legnagyobb tavaszi irodalmi eseményen egyébként a kanadai irodalmi élet, könyvkiadás és kultúra fog bemutatkozni. Ezen kívül  átadják az esemény hagyományos elismeréseit: az év kereskedőjének, kiadójának és gyermekkönyvének járó díjakat, valamint a közönségszavazatok alapján odaítélt közönségdíjat. A fesztivál keretén belül jövőre is helyet kap egyebek mellett az európai elsőkönyvesek fesztiválja, valamint a Könyvtáros Klub elnevezésű programsorozat. Előbbi rendezvényen 16-18 uniós tagország első kötetes prózaírója mutatkozik be, míg utóbbira mintegy kétszáz könyvtárost várnak.

Zentai Péter László felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar és külföldi kiadók jelentkezéseiket január 15-ig adhatják le. Elmondta, hogy a nagyságrendek már kirajzolódtak: mintegy száz külföldi író, tudós és művész, valamint kétszáz magyar és határon túli alkotó jelezte részvételi szándékát.

 

]]>