A férfihősök korában kellenek az erős nők –éljen az emancipáció! Egy ügyesen felépített fantáziavilágban rájuk is szükségvan, mert amikor az ember dominanciája meginogni látszik, a részvilágok közöttiegyensúly megteremtéséhez és megtartásához a nemek közötti párharcokfélretétele szükséges.


Anita Blake dögös, magabiztos, és minden éjjelvérben fürdik. No, nem úgy, mint Báthory Erzsébet a legyilkolt szüzek vérében,a főhősnő jobban „kedveli” a csirkevért. A Hóhér – ahogy a vámpírok körébennevezik – ugyanis főállású halottkeltő, így mielőtt segítene a rendőrségnek atermészetfeletti esteke kivizsgálásában, legyilkol jópár csirkét, hogy vérüksegítségével életre hívjon néhány zombit, hogy válaszokat csikarjon ki ügyfeleikérdésére.

A sorozat egyes kötetei nem is szólnak másról– Anita zombit éleszt és vámpírokat, esetleg alakváltókat kerget.Gyilkossághalom jelenik meg minden egyes kötetben, amelyek végül összekapcsolódnak,céljuk találkozik egy pontban. Anita Blake pedig mindent megtesz, hogy felfedjea titkokat, amelyek előtte rejtőznek. Eközben persze még a saját problémáivalis szembe kell néznie, amelyek legfőképp a szerelmi életét érintik. Egyhétköznapi ember lehet, nem bírná el azt a gyűrődést, aminek Anita ki van téve– tisztelet a kivételnek -, de a főhősnő bírja a strapát.

Laurell K. Hamilton ötletesen építette fel avilágát, ahol az embereknek szembesülniük kell a mitologikusnak, rémmesékszereplőinek hitt vámpírokkal, zombikkal, alakváltókkal. Tagadhatatlan, hogyegy ilyen világban kellenek az olyan hősök, mint Anita Blake, aki megannyifiatal lány olvasónak lehet a példaképe.

Noha az írónő írói stílusa nem mutat fejlődésta kötetek folyamán – valljuk be, istenigazából a karakterek sem fejlődnekannyit -, a sorozat mégis élvezhető, mert képes arra, hogy felkeltse az olvasóérdeklődését. Leginkább azokét, akiket érdekel a természetfeletti. Mindenfiatalban ott bujkál a vágy az ismeretlen, a nem hétköznapi dolgokfelfedezésére.

A sorozat maga néhol kissé ponyvaszagú, de eztkiválóan ellensúlyozza a jól felépített világ, annak szabályai, és a karakterekviselkedése. Az írónő képes hangulatosan írni; már az első oldalaknál magávalragadott a cselekmény. Több embertől is hallottam, hogy nem igazán tetszik nekia sorozat, de képtelen lerakni. Van benne valami, valami titok, amimindannyiónkat megragad, és ezért lennénk képtelenek elszakadni tőle? Azértvalljuk be: az írónő tényleg tud valamit…

]]>