A magyar SF-irodalmi, filmes és képzőművészeti rajongói klubok 2005 novemberében megalapították a Kreatív Fantázia és Művészetek Közhasznú Egyesületet. Az egyesület célkitűzése az, hogy összefogja a fantasztikum irodalmának olvasóit, a filmek nézőit, a játékosokat és a művészeket, illetve a fantasztikus művészetek köré csoportosult klubokat, hogy azok egy társaságot alkotva hatékonyabban legyenek jelen a közösségi életben és megnövelje érdekképviseleti lehetőségeiket.

Az egyesület a független klubmozgalmat fogja össze, segíti és támogatja céljaikat, kedvezményeket biztosít és saját, színes magazint ad ki tagjai részére, amely újságárusi forgalomba nem kerül. Az alapító klubok: Magyar Star Trek Klub, Magyar Csillagkapu Klub, Magyar Csillagok Háborúja Klub Egyesület, Mysterious Universe Társaság. Egy klub alapításához legalább tíz tag kell, tematikai megkötés nincs.

Az egyesület jogi lehetőségeinél fogva szilárdabb alapokat nyújt a régi és az új klubok szerveződésének, pályázhat pénzekre, támogatásokra, és közhasznúságánál fogva egy év múlva már a felajánlott adók 1 százalékára is igényt tarthat. Tagjainak adhat kedvezményeket, mint amilyen a Millenáris Parkban megrendezett Átjáró Találkozások és Napok belépődíj-kedvezménye, vagy nyújthat ingyenes juttatásokat. Az első évben ez egy negyedévenként megjelenő egyesületi újságot jelent, minőségi kivitelben. A tagság és a szilárd pénzügyi alapok lehetővé tehetik azt is – mivel a kapcsolat a klubvezetőkön és a rendezvényeken keresztül közvetlen –, hogy az egyesület igény szerint más kiadványokban és juttatásokban is gondolkozhasson.

A klubok önállósága az egyesületen belül is megmarad, maguk intézik ügyeiket, postáznak, szerveznek klubtalálkozókat, vagy akár külön újságot is kiadhatnak az egyesületi mellett (amelyben viszont van helyük megjelenni). Ha kérik, ezekben az egyesületi szervezet is segíthet.

Az érdeklődők két belépési lehetőség között választhatnak. Lehetnek rendes tagok, akiknek éves tagdíjat kell fizetniük, amivel támogatják a klubjukat, illetve amiből az egyesület anyagi költségeit fedezik. A rendes tagoknak járnak az egyesület által adott juttatások és kedvezmények. Mellettük létezik ún. pártoló tagság. A pártoló tagok nem fizetnek tagdíjat. Ők jelenlétükkel támogatják a magyar fantasztikus művészetekhez kapcsolódó klubokat, és bár kedvezmények és juttatások nem járnak nekik, részt vehetnek a munkában és hírlevélben értesítést kapnak a különböző eseményekről.

Az egyesület ideális helyszín arra, hogy még jobban megismerjük egymás baráti társaságát, érdeklődési körét, kultúráját, illetve értesüljünk az ország szinte összes fantasztikumhoz kapcsolódó eseményéről, művészeti pályázati lehetőségeiről, amik eddig kihasználatlanul maradtak. Az információáramlás olyan fontos momentum, amely még inkább megerősítheti bennünk és környezetünkben is, hogy van fantasztikus közösségi élet Magyarországon.

és hogy miért érdemes rendes tagként belépni az Egyesületbe?

– A tagság minden, az Egyesület által szervezett rendezvényen kedvezményes részvételre jogosít. évente 15-17 rendezvény lesz, így ha csak ötre vagy kíváncsi, már akkor is csak ezért megérte.

– évi 4 darab (negyedévente megjelenő) egyesületi újság minőségi kivitelben, melynek terjesztési ára várhatóan kb. 690.-, ami azt jelenti, hogy a négy szám értéke együttesen 2760.-

– Egy egyesületi tagsággal egyszerre két, az Egyesületen belül működő klub tagja lehetsz!

– Az Egyesület egy szekciója könyvkiadással és -terjesztéssel is kíván foglalkozni, azzal a céllal, hogy elérhetővé váljanak a világ sci-fi / fantasy irodalmának eddig csak idegen nyelven megjelent darabjai; köztük természetesen azok is, melyek a legkedveltebb sorozatokhoz és filmekhez kötődnek. Ezeket a könyveket kedvezménnyel veheted meg.

– A leggrandiózusabb tervek közé tartozik, hogy az Egyesület szeretne külföldi színészeket és a film- és sorozatgyártásban működő egyéb szakembereket (író, producer, illusztrátor, kaszkadőr) vendégül látni.

Az éves tagsági díj 2200 Ft. (Havonta 184 Ft.) Idén, 2006-ban a belépés és a tagdíj befizetésének határideje február 15., a következő években január 31. A belépésről érdeklődj a klubok hivatalos honlapján vagy az egyesület e-mail címén: kreart@sfportal.hu

]]>