Az első fecske Anthony "Tipikus példa vagyok az először szavaz, aztán gondolkodik emberfajtára" Sheenard volt – ő eredetileg a Regények opcióra kattintott, aztán újragondolta választását: A science-fictiont a tudomány fejlődése határozza megjelenti ki. "Én vagyok a hülye, vagy aki mondja?" Bellamaria hasonlót fogalmaz meg. Ahhoz, hogy a sci fi “fogyasztható” legyen a nagyközönség számára, valami valós gyökérrel is kell, hogy rendelkezzen – írja, és ez a valós gyökér a tudomány lehet. Ha a sci fi iró csakis a saját fantáziája alkotta képeket szerepeltet, akkor szerintem az már egy kicsit olyan “diliházi” kategória.(az is tele van olyan emberekkel, akik olyasmiket beszélnek, és látnak, amit senki más nem) – folytatja. Sayed, aki szerint minden sci-fi vagy semmi nem az, más véleményen van. Mitöbb, olyan álláspontot fogalmazott meg, ami egyáltalában nem is szerepelt a szavazás opciói között: "[…] kampányolnom kell az Ismeretlen mellett. Ha már sírja van katonáéknál, könyörgöm, adjunk már neki egy szavazógombot a virtuális térben is!" Véleményét mintegy jóféle receptet tálalja, így érdemes lehet vacsora előtt elolvasni. Chelloveck szokásos modorában kricsált egy jót a témáról. ő a regényekre adta a voksát a szavazáson is, és a blogjában is emellett szállt síkra. A regények olyannyira meghatározzák a science fiction divatját, hogy ma már senki nem fog Marsról érkezett kis zöld emberkékről vagy a gazdáik ellen fellázadó robotokról írni, csak ha akkora mestere a szatirikus sci-finek, hogy ezt a szakma és a szakma által befolyásolt olvasóközönség elnézi neki. László Zoltán szerint viszont: Nem igazán jók az ilyen szavazások, mert egyetlen választ lehet csak megjelölni. Pedig a dolog szerintem összetettebb. Csigás Gábor egyszerre két, mindenkitől eltér? választ adott saját blogjában: Szerintem a “rajongói közösségek” befolyásolják leginkább az SF irányát, persze tág értelemben véve. Második, saját bevallása szerint kicsit Dickes, paranoidos válasza szerint viszont a politika, és a politikát irányító erők határozzák meg. Szedlák Ádám a saját blogjában inkább teszi le a filmre a voksát, némi cyberpunkkal kapcsolatos idézetet emlegetve, ugyanakkor felvet egy érdekes kérdést is: a szabad kultúra, a webkettő vagy az internet megöli-e a hagyományos kultúrát? A technológia kultúrát teremtett volna? Reakció volt-e a posztapokaliptikus SF a hidegháborúra, az atom/hidrogén/kobalt/stb bombák jelentette fenyegetésre?

Antal JózsefBalfrász – is írt egy hosszabb bejegyzést a témáról blogjában. Szerinte elsősorban az alkotók fantáziája határozza meg. Ha az gazdag, a science fiction is gazdag és sokoldalú lesz. Ha szegényes, akkor a téma is elszürkül.

Az idézett blogokba már csak azért is érdemes belenézni, mert mindegyik bejegyzés alatt kialakultak kisebb viták is pro és kontra. Ha esetleg Te is írnál egy bejegyzést valahol a témáról, kérlek, mindenképpen írd meg a cikk alatti Hozzászólás mez?be! Jövő héten újfajta, reményeink szerint nagyon érdekes szavazás fog indulni az SFblogs.net-en – továbbra is kíváncsiak vagyunk a véleményetekre…]]>