Humán embriókból származó őssejtek képesek tökéletesen alkalmazkodni a befogadó környezethez – bizonyította be a kaliforniai Salk Biológiai Kutatóintézet legfrissebb kutatása. A kísérlet során humán embrionális őssejteket fecskendeztek kéthetes egérmagzatok agyába. Az agyba bejuttatott 100000 sejtből mindössze néhány maradt életben, s ezek az egerek agyának kevesebb mint 0,1 százalékát tették ki. Az őssejtek szétszóródtak az egerek agyában, és fejlődésükben, alakjukban, működésükben azonossá váltak az egerek saját agysejtjeivel.

A kifejlett emberi sejtek 17 mikrométeresek, az egerekbe befecskendezett emberi sejtek viszont az egérsejtek 11 mikrométeres méretét vették át. A beilleszkedést az is igazolja, hogy az emberi eredetű sejtek nem váltottak ki immunválaszt az egér szervezetéből, nem lökődtek ki.

Ez a kutatás eloszlathatja a humán őssejtterápiával kapcsolatos etikai aggodalmak egyikét, ugyanis bebizonyította, hogy az állatkísérletek során nem jönnek létre emberi mentális tulajdonsággal rendelkező állatok. A kutatás új reményt jelent az idegrendszeri betegségek gyógyításában, hiszen a rendkívül jól alkalmazkodó őssejtek egészséges idegsejtekké alakulva kipótolhatják a sérült vagy beteg emberi idegszövet hiányosságait. A Népszabadság cikke
http://www.nol.hu/cikk/390164/

]]>