Ha valaki január 8-dikán betért a Millenáris Teátrumába, elsőként a tolkieni hagyatékkal találkozhatott: magyar és angol nyelvű könyvek sorakoztak a pultokon sorban. Mellettük ékszerek, melyek mintha a Peter Jackson-féle filmből származtak volna. Később aztán sokakba bele lehetett futni, akiknek ilyen láncok díszítették nyakát és fülét.

Könyvkiállítás és vásárEz persze nem lehet meglepő a Magyar Tolkien Társaság tagjainak részéről, akik valódi, jó értelemben vett rajongók, és az Átjáró Nap keretén belül a 114. Tolkien születésnap szervezésében a fő munkát végezték. Erejükből sok mindenre tellett: a bábjáték és képzőművészeti foglalkozás mellett egy egész színdarab megírására, betanulására és eljátszására is – ami nem egyik napról a másikra való munka, hónapokon át kitartás szükségeltetett hozzá.

A Teátrum színpadán ez a darab, az „Aldarion és Erendis” volt a nyitószám. A második felvonás végén erős taps jelezte a társulat felé, hogy tetszett a műsoruk, amit ők szerénységből helyeztek délelőttre. A színpadteremben ezek után a közönséget is bevonták a műsorba: aki akart, azt megtanították kardot forgatni vagy táncolni. Gyerekek célbadobóst is játszhattak… a délelőtt és a koradélután az alsó két szinten a fiatalabb korosztályé volt.

Az elõtérben kardozni tanulnak a bátor vállalkozók, hátul táncolni
Az emeleten mentek a komolyabb előadások, melyek Középfölde mitológiájának titkait tárták fel, a hobbitok, a tündék és a törpök népéről szóltak, vagy bepillantást nyújtottak a sindarin és quenya nyelvekbe. A legérdekesebb program talán a fordítói szimpózium volt, melyen a hallgatók előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a fordítás nem csupán a fordítón múlik, számít az is, kiknél vannak a jogok, s bizony, a kiadó mit szeretne kezdeni velük.

A fordítói szimpózium résztvevõi
Ted Nasmith érkezése bolydította fel a rajongókat két óra körül. A világhírű Tolkien-illusztrátor kettőtől háromig dedikált a galérián, előtte hosszú sor kígyózott. Ted Nasmith gitárralKis pihenés és pár tévés interjú után négy órakor állt színpadra, ahol képeiről beszélt, majd egy gitáron saját maga által szerzett dalokat adott elő. Ted Nasmith Tolkien igazi rajongója, képzőművészetének és dalainak középpontjában Középfölde mitológiája áll. (A művésszel az SFportal interjút készített, ezt hamarosan olvashatjátok honlapunkon.)

A vetélkedő döntője után következett a koccintás a J. R. R. Tolkienre 114. születésnapja alkalmából. A köszöntőt Füzessy Tamás, az MTT elnöke mondta el. A jelenlévők a magasba lökték poharukat, vagy mást – egy orosz rajongó kezépen óriási, sörrel teli fakanál ékeskedett -, úgy kiáltották fennhangon: a Professzorra!

Koccintás a Professzorra. A köszöntõt elmondta: Füzessy Tamás
Zene zárta az estét: a Bran együttes adott koncertet. A közönség hálásan fogadta őket: a vasárnap estébe nyúló előadás végén kétszer is visszatapsolta az együttes tagjait. A Tolkien születésnap zárása: Bran koncert
Kapcsolódó anyagok:
„Miért is mondtam nemet Peter Jacksonnak”
Magyarországra érkezett Ted Nasmith
Egy rég várt ünnepély – J. R. R. Tolkien 114. születésnapi ünnepsége
A Magyar Tolkien Társaság Vizuális Művészeti Pályázata

]]>