Dési András György és Móray Gábor A 639. baba című tizenöt perces sci-fi alkotása nyerte el 24. Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztivál (BIFFF) legjobb rövidfilmjének járó díját Brüsszelben. A rendezőpárosnak nem ez az első alkotása és nem ez az első első díja.


A Fantasztikus Filmek Nemzetközi Fesztiválján 11 európai tévécsatorna – többek közt az ARTE, a France 3, az SWR, a RAI, a TSR és a Channel 4 – képviselői döntenek a díjról. Március 25-én este a zsűri a magyar kisfilmet találta a legjobbnak, s ezzel A 639. baba automatikusan jelölt lesz a Mélies-díjra, amelyet idén augusztusban a finnországi Espoo-ban osztanak ki, egy, a nemzetközi fantasztikus film fesztiválok együttműködéseként megrendezendő eseményen.

A sci-fi kisfilm főszerepét Murányi Tünde és Scherer Péter játssza. A történet szerint a főhős boldogan él kis világában, szereti a díványát, az aranyhalát, a tévéjét, még főzni is szeret. Betartja a szabályokat, bármilyen furcsának tűnjenek is első pillantásra. Csupán egyetlen egyszer hibázik egy kicsit. és máris minden megváltozik: például, érkezik hozzá egy nő, aki azt mondja magáról, hogy ellenőr…

A rendezőpáros 2003-ban debütált A pofon című rövidfilmmel. Második közös alkotásuk, az ugyanabban az évben elkészült Jocó, melyet beválogattak a tavaly előtti Filmszemlére, a Mediawave-re és díjat nyert a Banán Fesztiválon. A 639. baba mér rendelkezik egy díjjal: a 2005. augusztus 6-9. között megrendezett BUSHO – Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztivál első helyezettje lett.

A magyar rendezőpáros legújabb filmjét a 11 csatorna mindegyike műsorra tűzi, így Európa-szerte látható lesz a képernyőkön. Hogy Magyarországon erre mikor kerül sor, azt nem tudni, ám egy biztos, a június 9-11 között a Millenáris Parkban megrendezésre kerülő Átjáró Fesztiválon a vendégek megtekinthetik mozivásznon is az alkotást, és találkozhatnak az alkotókkal is.

]]>