Májusban két „űrhajós” is visszajut egyszer s mindenkorra azűrbe. Egyikük csak a filmvásznon barangolta be a világegyetemet, míg a másikuktényleg járt fent. Egy amerikai magáncég ugyanis James Doohan filmszínész (Scotty- Star Trek) valamint L. Gordon Cooper asztronauta (Gemini 5) földimaradványait Föld körüli pályára lövi fel.


{mosgoogle center} James Doohan, mint ScottyA houstoni Space Services cég 187 elhunyt hamvait juttatjafel két hónap múlva az űrbe, és ezért nem is kér sokat: a távozók 1 grammnyi hamvánakűrbe juttatásáért csupán 950 dollárt. Ez a legolcsóbb ár, ám aki 7 grammotszeretne fellövetni, annak 5300 dollárt kell fizetnie. De lehetőség nyílik emellettűrtemetésre is: ha valaki a Hold felszínére vagy bolygóközi utazásra szeretnéküldeni eltávozott hozzátartozója földi maradványait, akkor 12 500 dollárt kellkifizetnie. 

A procedúra azonban korántsem egyszerű: amikor a cég megrendelést kap, elküldiaz ügyfélnek azokat az eszközöket, amelyek segítségével az saját kezűleg, vagya temetkezési vállalat munkatársának segítségével néhány grammos mintát vehet ahamvakból. A mintát egy texasi bankba kell tárolásra elküldeni. Kilencven nappal a tervezett űrtemetés előtt a cég megbízottja elviszi abankból a hamvakat tartalmazó kapszulákat. Minden mozzanatot gondosan videóravesznek, hogy az ügyfelek meggyőződhessenek arról, mennyire gondosan bánnakszeretteik földi maradványaival. A családtagok jelen lehetnek a rakétastartjánál, ahol egy szertartás keretében vehetnek végső búcsút az elhunyttól.

James Doohan, aki az eredeti Star Trek-sorozatban Kirkkapitány mellett az Enterprise űrhajó gépésze volt, nyolcvanöt éves korában,tavaly hunyt el. Májusban elindul utolsó útjára, fel az űrbe.

Kapcsolódó: Scotty az űrben
Star Trek fórumok az SFportalon

]]>