A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 400 km magasan kering a Föld felszíne felett. Megfelelő helyzetben és időpontban az égbolton lassan átvonuló fénypontként látható, egy műholdhoz hasonlóan. Megfigyelése minden segédeszköz nélkül, szabad szemmel végezhető, elengedhetetlen hozzá azonban a tiszta égbolt és a jó körpanoráma.

A Nemzetközi Űrállomás 7,7 km/másodperces sebességgel kering bolygónk körül. A hatalmas napelemtábláiról visszaverődő fénynek köszönhetően egy viszonylag fényes csillaghoz hasonló fénypontnak látszik, amely egy-két perc alatt szeli át a teljes égboltot. Egy-egy időszakban a Föld éjszakai oldalának csak adott térségéből látható – ezen a hétvégén szerencsés módon hazánkból is megfigyelhető lesz.

Az ISS június 17-21. között egy-egy éjszaka többször is feltűnik az égen. A hétvégén Budapestről nézve szombat este 21:23-kor, 22:56-kor és 00:31-kor vonul majd át lassan az égbolton, nyugat-északnyugatról kelet-északkelet felé. A környező napok további megjelenési időpontjai Budapestre az alábbi oldalon olvashatók, míg az egyéb hazai településekre itt kereshetők meg.
Az ISS látványa nem különleges, mindössze egy fénylő pont az égen. Távcsővel gyors mozgása miatt sajnos nem nagyon lehet megpillantani, de részleteket még azzal is alig mutatna. Azonban aki látja a fénypontot, legalább elmondhatja magáról: saját szemével követte végig, amint az emberiség eddigi legnagyobb tudományos-technikai beruházása bolygónk körül kering.

A hétvége még egy érdekes, de talán még nehezebb égi célpontot kínál: a Mars és a Szaturnusz együttállását. A két planéta június 15-17. között kb. 1,5 fokra mutatkozik egymástól a szürkületi égen. A megfigyelés nehézségét az adja, hogy koraeste a szürkületben kell nyugati irányban, alacsonyan felkeresni őket – jó rálátás kell tehát a nyugati horizontra. A jelenséget kisebb távcsövekben figyelve még látványosabbá teszi, hogy a két bolygó a Preasepe (Méhkaptár) csillaghalmaz közelében mutatkozik.


Az [origo] cikke
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060616urallomasatvonulas.html]]>