Napjainkban rendkívül hálás dolog képregényekből filmeket készíteni. Ugyan néha becsúszik egy-egy balul sikerült mű, de összességében igazán szép sikerekkel kecsegtetnek ezek a vállalkozások. A Szellemlovas (Ghost Rider) az egyik legújabb ilyen jellegű adaptáció, amelynek a főszereplője Nicolas Cage lesz.

{mosgoogle center} Szellemlovas az egyik legnépszerűbb amerikai képregényhős, idehaza azonban kevéssé ismert. Néhány alkalommal felbukkant a magyar Marvel képregényekben, de legtöbbször, csupán mint mellékszereplő bizonyította, hogy milyen nagy hatalommal rendelkezik.

A filmbéli főszereplőt Nicolas Cage alakítja, aki több alkalommal is tanúságot tett amellett, hogy ezerarcú, veterán színész. Mégis, ha megpróbáljuk a valóságban elképzelni az elnyűhetetlen, félelem nélküli, motorost, aki éjszakánként végigszáguld a városon, nem biztos, hogy Cage arca ugrik be elsőnek. A készítők is így gondolhatták, mivel a szereppel először Johnny Deppet keresték meg, aki azonban nem vállalta el a film készítését.

Nicolas Cagetől nem idegen a fantasy világa, habár tény és való, hogy népszerűségét nem elsősorban ezeknek a filmeknek köszönheti. A 42 éves színész azért pár mese-szerű filmben játszott már, ilyen volt például az 1989-es Vampire’s Kiss vagy később az Angyalok városa (1998), ahol Cage a halandó élet után érdeklődő angyalt alakította, esetleg a misztikus hangulatot megpendítő az A nemzet aranya (2004).

Johnny Blaze, a Szellemlovas nagy szerelmét Eva Mendes alakítja, kinek elbűvölő szépségét már A randiguru (2005) című filmben megcsodálhattuk. A színésznő több filmben alakította már a „végzet asszonyát” és a most készülő képregény-adaptációban sem lesz ez másként, ő lesz az a nő, akiért Johnny Blaze (Cage) szó szerint eladja a lelkét.

Blackheartot, Szellemlovas ellenségét, a fiatal Wes Bentley alakítja. A tehetséges színész az Amerikai szépség (1999) mellékszereplőjeként szerzett hírnevet magának, azóta több produkció főszerepét is rá osztották. A Szellemlovas óriási lehetőséget kínál Bentley számára, hogy a főgonosz Blackheart szerepében igazán nagy névvé váljon.

A színészgárdáról összességében elmondható, hogy a fantasy műfajában még nem alkottak maradandót. Ezt kompenzálja azonban a rendező személye, Mark Steven Johnson, akinek több képregény-adaptáció elkészítésében benne volt a keze. Ő rendezte a 2003-as Daredevil című produkciót, – aminek forgatókönyve is az ő nevéhez fűződik – valamint közreműködött az Elektra (2003) filmvászonra vitelénél, mint producer. Sajnos ezek a szuperhős-alkotások nem nevezhetőek éppenséggel jó ajánlólevélnek, de a Sony Pictures stúdió munkatársai feltétlenül megbíznak Johnson rendezőben.

Forgatókönyvírónak sikerült szerződtetni David S. Goyert, kinek neve garancia az izgalmas történetre. Goyer keze alól olyan nagy sikerű filmek forgatókönyvei kerültek ki, mint a Penge-sorozat (1998, 2002, 2004), vagy az ezeknél sokkal jobban sikerült Batman kezdődik (2005).

A készítők a Szellemlovas alkotásánál gondosan ügyeltek arra, hogy a fiatalos lendületet a jól bevált sablonokkal ötvözzék. Ez a kettősség mutatkozik meg a stáb tagjainál is, ha ezt a mentalítást sikerül a filmvásznon is vegyíteni, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy jövőre szórakoztató, egyedi produkciót láthatunk.

]]>