Csupó Gábor, a Fecsegő tipegők rajzfilmsorozat alkotója első mesefilmjét rendezi Új-Zélandon. A Bridge to Terabithia páratlan alkotásnak ígérkezik, sok neves szakember közreműködik az elkészítésében. A regény, amely a film alapjául szolgál, a bemutató évében lesz 30 éves.

{mosgoogle center} Arlene Klasky és Csupó GáborBüszkén kijelenthetjük, a Walt Disney megbízik a magyar származású Csupó Gáborban. Elvégre sok rendező kapva-kapna az ajánlaton, hogy egy remek stáb élére állva sikeres könyvet filmesítsen meg, az amerikai filmstúdió azonban mégis Csupót tette meg a forgatás vezetőjévé.

Persze, az 54 éves rendezőbe vetett bizalom egyáltalán nem alaptalan. Csupó annak idején a Simpson család című rajzfilmsorozattal szerezett hírnevet magának, majd a feleségével közös Klasky Csupo nevű vállalkozás olyan sikeres termékeket készített, mint a Fecsegő tipegők (Rugrats) vagy a Thornberry-család (The Wild Thornberrys). Az előbbi újabb rajzfilmsiker-sorozat volt, amelyből több filmet is készítettek, az utóbbi egy fantasy-folytatásos történet.

Bridge to Terabithia - a regényA Bridge to Terabithia alapjául egy 1977-ben kiadott hasonló című regény szolgál. Az írója Kathrine Paterson, kinek megelégedésére a mű gyors sikert futott be az Egyesült Államokban. Nem meglepetés, hogy 1985-ben egy rövid kanadai filmváltozat is készült belőle, amelyet a tévéfilmes Eric Till rendezett, és a főszerepekben Anette O’Toole-t (a Smallville-ben ő Clark Kent édesanyja), illetve az elsőszerepes Julian Coutts-ot láthatták a nézők. Ez a produkció azonban, finoman szólva, igencsak felejthető alkotás volt.

Összesen 19 évet kellett rá várni, míg újra elő nem került a könyvből készült film ötlete. A Narnia-krónikáit (2005) készítő Walden Media, valamint a Walt Disney úgy döntöttek, hogy ezúttal semmit nem bíznak a véletlenre és a szakma legrutinosabb alakjait igyekeztek megszerezni a Bridge to Terabithia elkészítésére. Sikerült megszerezni a kiváló operatőrt, Michael Chapmant, akit filmjei miatt két Oscar-díjra is jelöltek. Munkáját segíti John Gilbert, vágó, aki A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetségét (2001) tudja felmutatni, ha referenciáról van szó.

A történet minél hitelesebb megformálása érdekében a két nagy stúdió igyekezett a lehető legjobb színészeket megszerezni. Még a gyermekszereplők is rendelkeznek a fantasy műfajában szerzett tapasztalatokkal. A főhős például az a Josh Hutcherson, aki a Zathura: Az űrfogócska (2005) című filmben már feltűnt. A felnőtt színészek között is több nagy név található. A filmben látható lesz a Terminator 2 (1991) főgonosza, Robert Patrick, valamint a Galaxis útikalauz stopposoknak (2005) című mozi egyik női szereplője, Zooey Deschanel.

Csupó GáborA Gyűrűk ura – trilógiából már ismert csodás új-zélandi látványvilágot lélegzetelállító trükkök egészítik ki. Az effektekről az a Weta Digital vállalat gondoskodik, amely már a King Kongban (2005) is bizonyított.

Kétség sem fér hozzá, hogy a magyar származású rendezőn óriási teher van. Egyértelmű, ha ilyen stábbal nem tudja az elvárt teljesítményt produkálni, akkor az bizony csúnya folt lesz Csupó Gábor jó hírnevén. De ha sikerül élnie a lehetőséggel, akkor mi, magyarok nem csak egy feledhetetlen alkotást láthatunk, hanem az egyik honfitársunk felemelkedését is. Kapcsolódó anyagok:
Zathura, az Űrkaland – Jumanji az űrben
Filmajánló – Zathura, az űrfogócska

]]>