Boltokban a Galaktika 212., novemberi száma, benne többek között Marina és Szergej Gyacsenko, Christian Doan, Dmitrij Tarabanov, Szélesi Sándor, Robert A. Heinlein, Javier Cuevas, Viktor Kolupajev írásaival. A szám témája az űrlift, az emberiség évezredes álma, amely oly sok SF-író fantáziáját megmozgatta már. A tudományos rovat sok koncepciót mutat be, a legkorábbiaktól az egészen modernekig.

A témához két novella kapcsolódik, Christian Doan Okosak c. írása (mely az Európai ?rkutatási Hivatal által 2005-ben meghirdetett Clarke-Bradbury SF Pályázaton első helyezést ért el, s egy csempésznőt mutat be), valamint Dmitrij Tarabanovtól a Bennragadva a liftben, amely egy űrlift elleni szabotázsakcióval foglalkozik.
 
Marina és Szergej Gyacsenko, ukrán íróházaspár (akiket a 2005-ös Worldconon Európa Legjobb SF-íróivá választottak) Ãœszkös Torony c. kisregényét indítja el a magazin e hónapban, mely felveti a kérdést, hogy vajon kihalt-e a varázslat világunkból? Szélesi Sándor, a legutóbbi Euroconon Európa Legjobb SF-írója címet elnyert, többszörös Zsoldos Péter-díjas szerző Vérünkben a háború c. novelláját is közölik, amely egyrészt aktuális politikai helyzettel foglalkozik (Amerika és az arab világ ellentéte), másrészt pedig megtudhatjuk belőle, mi lesz a nanoszondaöl? nanoszondák sorsa.
 
Ezen kívül az SF nagymestere, Robert A. Heinlein Gyorsjárat a Plútóra című írásából kiderül, hogy mi a nagy, sorsdöntő tettek ára. Joe Appleby, egy távolsági pilóta ugyanis akaratán kívül elvállal egy kétségtelenül életveszélyes tettet: három és fél g-s gyorsulással kell elrepülnie a Plútóra, hogy közel háromszáz ember életét megmentse.
 
A világvége sokféleképpen eljöhet, de megélni csak egyféleképpen lehet. Persze ki vágyna ilyesmire? A legokosabb, ha minden formáját megpróbáljuk elkerülni, de különösen azt a fajtát, amit mi magunk idéztünk elő. Javier Cuevas Egy nap a városban c. novellája a szerző első magyarul olvasható m?vében a világvégét egy egészen furcsa dolog hozza el. Havi retrónk Viktor Kolupajev, Aelita-díjas író Vágy a Föld után című műve.
 
A játékrovatban a The Witcher című, november 14-én megjelenő fantasy játékot vesszi a magazin górcs? alá. A cikkből kiderül, hogyan lehetséges egy fantasy-világba realista elemeket csempészni, úgymint terrorizmust, b?nözést, korrupciót és faji alapú diszkriminációt.
 
A filmrovatból megtudhatjuk, mi a négy éve készülő Hobbit-film sorsa, míg a Megvalósult sci-fi című cikksorozat bemutatja a létez? UFO-kat, így például Steve Zingali, egy m?kedvelő repül?modell-építő szerkezetét, amely olyan hiteles „UFO” volt, hogy a környéken rengetegszer számoltak be ufóészlelésről, s még az ufoinfo.com is beszámolt róla. A Galaktika XXVIII. évfolyam, 212. számának tartalma.

6 Marina és Szergej Gyacsenko: Ãœszkös Torony (első rész)
20 Játékajánló
24 Christian Doan: Okosak
28 űrlift
36 Dmitrij Tarabanov: Bennragadva a liftben
50 Filmajánló
52 Szélesi Sándor: Vérünkben a háború
56 Megvalósult sci-fi
58 Robert A. Heinlein: Gyorsjárat a Plútóra
68 Megvalósult sci-fi
70 Javier Cuevas: Egy nap a városban
80 Könyvajánló
82 Viktor Kolupajev: Vágy a Föld után

]]>