A nagy, nemzetközi hanglemez kiadók, meg az általuk gründoltASVA-típusú "jogvédő szervezetek", amik aztán kábé annyira közhasznúak,mint a MicroSoft, állandóan sírnak-rínak, hogy az internet mekkoraveszteségeket okoz, etc, etc. És jajj, szegény művészek, éhen fognakdögleni. Ad1.: Amint a Nightwish zenekari tagok éhezni kezdenek a netes letöltésmiatt, esküszöm, küldök neki egy raklap lóvét. Egyenesen nekik,mindenféle kiadó közbeiktatása nélkül.
Ad2.: Az Index.Hu most közölt le egy érdekes tanulmányt. (Katt ide.)Ezek szerint Angliában készítettek egy felmérét, hogy ugyan mennyitkölt átlagosan egy ember zenére, élete során. 21 ezer fontot, aminagyjából 8 millió Ft-nak felel meg. Idézet:
"A 21 ezer fontos, tehát igen tekintélyes summa úgy jött össze, hogy az1500 megkérdezett jelentős hányada nem is költ CD-re vagy kazettára."
Könyörgöm, miféle károkozásról van itten akkor szó? Hiszen amit akiadó elveszít a réven, azt behozza a vámon. Hiszen aki csak netrőltölti le a zenét, az ugyanúgy megveszi a pólót, elmegy koncentre, mintbárki más. Idézet tovább:
"A felmérés készítői felhívják a figyelmet arra: ez az összeg egyátlagos ember zenei célú költése. Az igazi rajongók ennél csaknemkétszer többet, életük során mintegy 40 ezer fontot szánnak hobbijukra,ami 14,8 millió forintnak felel meg." Tehát, egy átlagos együttes átlagos rajongója így is, úgy ismegvásárolja a Nagy Kedvenc legújabb albumát, a legújabb válogatásalbumát, a legújabb remixet, és ha évente háromszor van koncertjeMagyarországon, akkor évente három koncertre jár el. Mondjuk azt, hogy Anglia gazdag ország, az angolok gazdagok, tehát őkpersze, hogy többet költenek. Mondjuk azt, hogy felezzük el a fentiösszegeket – egy átlag magyar állampolgár élete során 4 millió Ft-otkölt zenei tárgyú dolgokra, egy "igazzy" rajongó meg 8 milliót. Hmmm.
Egy átlagos családnak (papa-mama 1 vagy 2 gyerek) szükséges, megfelelőméretű, megfelelő helyen lévő lakás Budapesten olyan 15-16 millió Ft.És ehhez a nagy többség 20 éven keresztül fizeti a törlesztőrészletet,ami azt jelenti, hogy cirka a dupláját fizeti vissza a banknak, mintamennyibe a lakás került.
Emellett pedig a lakás értékének 25-50%-át ugyanez az átlagember élete során elkölti zenére. Na, akkor álljon meg a menet, és ne keveselljék már az ASVA pluszlemezkiadó társaik azt, amit így, úgy, amúgy, közvetve, vagyközvetlenül kifizetünk nekik. Inkább köszönjék meg szépen azt, amitkapnak tőlünk, és legyenek csöndben.
]]>