Megjelent Susanna Clarke többszörös díjnyertes (többek közt Hugo és World Fantasy), letehetetlenül izgalmas regénye két varázsló egymás ellen és a Hollókirállyal szemben folytatott küzdelméről. "Egy regény-kiméra, amely egyesíti magában a fantasy sötét mitológiáját Jane Austen finom társadalmi komédiájával, és műfajteremtő gyöngyszemként Tolkien műveivel vetekszik… – írta a Hollókirályról a Time Magazine. 

Tartalom: 1806-ot írunk. Anglia minden erejét lefoglalja a Napoleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfey apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell. Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsájt a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat. Norrell azonban nem sokáig lesz egyedüluralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével… Susanna Clarke: Susanna Clarke 1959-ben született Nottinghamben egy metodista lelkész legidősebb lányaként. Gyermekkorát nomád körülmények között töltötte észak-Angliában és Skóciában. Később Oxfordban tanult, majd több könyvkiadónál is dolgozott. 1990-ben otthagyta Londont, hogy Torinóban a Fiat autógyár vezetőinek tanítson angolt. Egy évvel később már Bilbaóban volt angoltanár. 1992-ben tért vissza Angliába, majd 1993 és 2003 között a Simon and Schuster kiadó ofxordi irodájában szerkesztett szakácskönyveket. Tizenkét éve kezdett el dolgozni egy tengerparti házban A Hollókirályon, amely 2004 októberében jelent meg Angliában, és azóta szinte minden létező irodalmi díjat megnyert. 2006 októberében látott napvilágot The Ladies of Grace Adieu című könyve. Jelenleg Cambridge-ben él a regényíró és kritikus Colin Greenlanddel. Ajánlók: "A Hollókirály" kétségkívül a legjobb fantasztikus regény az elmúlt hetven év terméséből. Szellemes, megindító, ijesztő, túlvilági, valóságos és varázslatos, utazás a fény és árnyék birodalmába… Hatalmas kötet, telis-tele szerethető emberekkel, döbbenetes eseményekkel és visszatérésre ösztökélő helyszínekkel. Olvasása az első betűtől az utolsóig tökéletes élvezetet nyújt.

Neil Gaiman

Az író tökéletesen egyensúlyoz a túlvilági fantasztikum és a részletesen kidolgozott történelmi realitás határmezsgyéjén, ezért A Hollókirály méltán emelkedik a modern irodalmi klasszikusok sorába – nemcsak a fantasy-rajongók polcain. Színtiszta mágia."

NEW YORK POST
"A Hollókirály igazából a jelen és a múlt kapcsolatáról szól. Oldalain Clarke az angol kultúrát használja alapanyagként, és ebbe szövi bele az egyetlen új szálat: azt, hogy a reneszánsz korban valóban működött a mágia…Vannak könyvek, amiket el kell olvasni, vannak olyanok, amiket tanulmányozni kell, és akadnak olyanok is, amiken hetekig kell élni. A Hollókirály a harmadik kategóriába tartozik."
WASHINGTON POST

A regény díjai: A Legjobb Regénynek járó Hugo-díj (2005)
A Legjobb Regénynek járó World Fantasy-díj (2005)
A Legjobb Első Regénynek járó Locus-díj (2005)
"Az év Könyve 2005", Book Sense
"Az év Könyve 2005", Time magazin
"2004 Top Tíz Könyve", Salon.com
"2004 Top Tíz Könyve", People magazin
"2004 Legjobb Regénye", Christian Science Monitor
"2004 Legjobbja", Washington Post Book World
"2004 Legjobb Könyvei", San Francisco Chronicle
"2004 Legjobbja", Chicago Tribune
"2004 25 Legjobb Könyve", Seattle Times
"2004 12 Legjobb Könyve", Atlanta Journal-Constitution
"A Kritikusok Kedvence 2004-ben", Rocky Mountain News
 

]]>