http://www.sfportal.hu/images/stories/Events/Atjaro/Atjaro_Nap_06_03_05/mka_mini.jpg” alt=”” class=”imgleft” />Március elsején délután megnyílt a Magyar Képregény Akadémiakiállítása a vasárnapi képregényfesztivál helyszínén a Millenáris ParkTeátrumában. A kiállításra ingyenes a belépés. A hatalmas installációkazonban csak 5-én estig lesznek láthatóak, az Átjáró Nap végével azóriásképregények is eltűnnek.

A Magyar Képregény Akadémia óriás képregényei
Szerda délután hat,óriási képregényfüzettel megnyílt a Magyar Képregény Akadémiakiállítása. A kiállítás mintegy bevezeti a vasárnapi 2. MagyarKépregényfesztivált, és csupán öt napig lesz látogatható, a fesztiválestéjén bezár. Alkotói az MKA grafikusai: Fritz Zoltán, Tamási Antal, Lanczinger Mátyás, Vass Róbert, Faludi Róbert, Geek és Bardon Barnabás voltak.

Tamási Antal grafikus hatalmas képregénye elõtt
A MagyarKépregény Akadémia 2004. május 1-én alakult. Az Akadémiának – politikaihovatartozástól, vallási meggyőződéstől vagy bármiféleelkötelezettségtől függetlenül – tagja lehet mindenki, aki szívénviseli, a magyar képregény sorsát, és annak fejlődését, kibontakozásáttevőlegesen és kellően magas színvonalon elősegíti. Az Akadémia magaválasztja meg tagjait, azok érdemeit, munkásságát szigorúan éselfogulatlanul szem előtt tartva.

Fritz Zoltán az óriáscsibéje csõrébenA kiállított installációk úgykészültek el, hogy a látogatók bátran belehelyezhetik a fejüket ahatalmas képregényoldalak lyukaiba, hogy ők maguk is képregényhősökkéváltozzanak. Célszerű fényképezőgépet hozni a kiállításra,megismételhetetlen képek készítésére nyílik lehetőség.

A Magyar Képregény Akadémia kiállítását vasárnap két másik képregénykiállítás teszi teljessé. Gál Szilvia,a brüsszeli képregény-múzeum volt munkatársa „Szecesszió aképregényben” címmel válogatott össze egy kiállítási anyagot, illetve arendezvény szerb díszvendége, Aleksandar Zograf munkái ismegtekinthetőek lesznek.

{mospagebreak title=Aleksandar Zograf}
Aleksandar Zograf:

Sasa Rakezic alias Aleksandar Zograf1963-ban született a szerbiai Pancsevóban. A 80-as évektől folyamatosanjelentetett meg képregényeket különböző jugoszláviai ifjúsági, zenei éskulturális lapokban. A 90-es évektől képregényei már olyan, főkéntamerikai magazinokban jelennek meg, mint a The Comics Journal, a Zero Zero, a New City és számos más jelentős fórumon.

Bob Kathmannal együttműködve nemzetközi antológiát szerkesztett az álmokról Flock of Dreamerscímmel. A NATO bombázások idején Regards from Serbia címmel közöltrendszeres képregény-híradásokat különböző amerikai weboldalakon.Európa nyolc országában összesen tizennyolc önálló képregénykötetétadták ki.

Önálló művészeti kiállítása volt többek között a párizsi Regard Moderne, a seattle-i Roq la Rue, a San Francisco-i Cartoon Art Museumban. Budapesten 1998-ban állították ki élet a szankciók alatt című képregénysorozatát a Black Black galériában. Pancsevóban idén negyedik alkalommal vesz részt művészeti vezetőként a Grrr! Nemzetközi Képregény fesztivál szervezésében.

Első magyar nyelvű kötete a Nyitott Könyvműhely Kiadó ArtComix sorozatában jelenik meg Balkán víziókcímmel. A válogatáskötet mintegy 140 fekete-fehér és színes oldalonenged bepillantást Zograf sokrétű művészetébe korábbi önéletrajzialkotásaitól, a háborús időszakról készült műveken át a legújabbképregényekig.

]]>