Egy gyermekszínésznek általában nagyon nehéz dolga van, hafelnőtt korában is folytatni szeretné a pályafutását. Ron Howardazonban ennél nehezebben elérhető célt tűzött ki maga elé, miveljövőjét a filmrendezés világában képzelte el. Hollywood egyiklegsikeresebb rendezője ma 52 éves.

{mosgoogle center} Ronald William Howardbeleszületett a színészvilágba. Amikor 1954. március 1-én világra jöttaz amerikai Duncanban, már a vérében volt a szakma minden csínja-bínja.Nem is csoda! Apja Rance Howard színész-rendező, anyja Jean Speegle Howard színésznő, így a szülők a legkevésbé sem lepődtek meg, amikor gyermeküket felfedezte magának Hollywood világa.

A fiatal Ron HowardIgazság szerint a kis Ron már 18hónapos korában belekukkantott a filmes szakmába, de első igazifilmszerepét „csak” hatévesen kapta. Ekkor bukkant fel több alkalommalis a Dennis a komisz (1960) című televíziós sorozatban.

Innentől kezdve nem volt megállás, Howard akamera kereszttüzében nevelkedett, habár szülei mindent elkövettek,hogy a lehetőséghez mérten normális gyermekkort biztosítsanak fiukszámára. Nem lett magántanuló, és az iskolai baseballcsapatban isjátszott.

George Lucas American Graffitije(1973.) után lehetősége lett volna végleg a színészet mellett dönteni,de Howard inkább a rendezés felé fordult, és a University of SouthernCalifornia (Dél Kaliforniai Egyetem) tanulója lett. Az iskolapadbaneltöltött két év után azonban úgy vélte, sokkal jobb, ha a rendezést agyakorlatban sajátítja el, így tanulmányait nem fejezte be.

Csobbanás (1984)Sok, kisebb költségvetésű filmetforgatott, és sorozatok rendezésébe kezdett. Az első igazán sikeresalkotása az 1982–es Night Shift volt, ahol olyan remek színészek dolgoztak az irányítása alatt, mint Michael Keaton vagy Shelley Long.

Ezek után már nagy költségvetésűprodukciókat is rá mertek bízni. Főleg olyan filmeknél volt szükség RonHoward tudására, ahol a fikciót és a valóságot addig sosem látott módonakarták vegyíteni. Így született meg a Csobbanás (1984.), ahol egy fiatal New Yorki srác (Tom Hanks) beleszeret egy hableányba (Daryl Hannah).

A film több szempontból is formabontó volt.Ron Howard ezzel az alkotásával emelkedett a legnagyobb rendezők közé,mert a mesebeli elemeket olyannyira jól ötvözte a valósággal, hogymindenki számára hihető lett a történetet. Emellett a Csobbanásbandolgozott együtt először Tom Hanksszel, akivel később újra együttforgatott a megtörtént esetet feldolgozó Apollo13 (1995.) című katasztrófa-filmben.

A mese-valóság ötvöző képességének jó hasznát vette a Willowban (1988.), ahol egy teljesen új világot teremtett meg, és két, addig kevéssé elismert színészt indított el a pályán: Val Kilmert és a 107 centiméter magas Warwick Davist.

Ron és Bryce HowardEzek után főleg olyan filmekgyártásába fogott, melyek nem igényeltek oly nagy méretű elmélyülést aképzelet világában. Ilyen volt például a Lánglovagok (1991.), a Váltságdíj (1995.) vagy a már említett Apollo 13 (1995.).

Ismételten mesefilm készítésébe fogott 2000-ben, amikor Jim Carreyvel karöltve elkészítette a Grinchcímű karácsonyi komédiát. A valóság és a képzelet elmosódása itt isszembetűnő, hiszen a „Kik” világa nem olyan, mint az embereké, mégismagunkénak érezzük. A filmszakma legrangosabb elismerését 2001-benkapta meg, amikor az Egy csodálatos elme megalkotásáért hazavihette a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat.

Ron Howard jelenleg A da Vinci-kód(2006.) című filmen dolgozik, tehát ismételten együtt forgathat TomHanksszel. Feleségével, Cherylel és három gyermekével jelenleg DélKaliforniában élnek, csupán legidősebb lányuk, Bryce Dallas HowardA falu(2004.) főszereplője – nem lakik már velük. Mindennek ellenére nagyonis elképzelhető, hogy az ünnepség erejéig a legidősebb lány ishazaköltözik, elvégre egy nap híján ugyanakkor van Ron és Bryceszületésnapja. Kapcsolódó anyagok:
Májusban vászonra kerül a Da Vinci-kód

]]>