Márkapható a májusi Galaktika. A 206. szám központitémája egy mind nagyobb figyelmet kapó veszély,az aszteroida-becsapódás. A szám szerzői:Robert J. Sawyer, Alekszandr Kazancev, Murray Leinster, AntalJózsef, Barbara Rosenberg, Barok Márk és EricFrank Russell.

AXX. Század egyik legfontosabb felfedezése az volt, hogya bolygónk egyáltalán nem olyan állandóés biztonságos, ahogy megismertük. Sőt méga lágyan hunyorgó csillagokkal teli égbolt isveszélyt jelent. Akár a civilizációnkra,sőt a földi életre is. Minden évben van egy-kétolyan szenzációs hír a sajtóban, amelyolyan Föld közeli objektumokról számol be,amely veszélyes a bolygónkra és hatalmas, akárvégzetes katasztrófát is okozhat. Mekkora is eza veszély, van miért aggódnunk?

Azaszteroida-becsapódás témájáhozkét novella is kapcsolódik: Robert J. Sawyer Örökkécímű írása egy földidinoszaurusz-civilizációt mutat be történelméneksorsfordító pillanatában. Alekszandr Kazancevelbeszélése, A robbanás a titokzatos tunguzmeteor mibenlétére gyárt különbözőelméleteket. Harmadik részével végéhezér Murray Leinster folytatásos kisregénye, azOldalvást az időben; a befejezésből megtudhatjuk,sikerül-e hazatalálni a párhuzamos világokközt bolyongó hőseinknek.

AntalJózsef A harmadik fázis című novellájarémiszt? jóslat a felelőtlen biológiaihadviselés következményeiről, amely annális lidércesebb, mivel a szerző első kézből szerziinformációit. Barbara Rosenberg Bunkersztorijaóvóhelyen összezárt emberek köztbontja ki pszichológiai drámáját, BarokMárk fiatal magyar író Az ?szinte címűelbeszélése pedig hazugságokkal telítettvilágunkat gondolja tovább egy extrémebb jövőbe.

Ahavi retró egy igazi klasszikus, Eric Frank Russell TucatJayje, amelyben egy űrhajó legénységénekmegmosolyogtatóan tenyeres-talpas tagja az igazivészhelyzetben úgy áll helyt mindenki helyett,ahogy egyetlen társa sem tenné.

Hollywoodkomoly válságban van már évek óta.Elmaradnak az igazi nagy sikerek. A jegybevételek egyrecsökkennek, évek óta nem emeltek a jegyárakon.Valamit ki kell találni, hogy visszatérjen az aranykor.Az egyik ötlet a digitális mozi. A filmrovat ezt járjakörül.

Amagazin már foglalkozott az életjátékkal,ezzel a titokzatosságra és játékosságraépül? új marketingmódszerrel. Idéntavasszal egy minden eddiginél nagyszabásúbb SFakcióban vehettek részt az egyik zenekar rajongói.A játékrovatban életjáték NineInch Nails-módra.

Aglobális helymeghatározó rendszer, a GPS mármindennapi életünk részévé vált.De az egész világ az amerikai rendszertől függ,ami sokaknak nem tetszik. Ezért jönnek az alternatívrendszerek: GPS, Galileo, Glonass, Beindou. Melyik rendszer alapjánfogunk tájékozódni?… A Célpontban aGPS-háború.


]]>