Ezen a héten, szerdán, éppen végeztem egy cikkszerkesztésével, mikor egy telefonhívást kaptam. Csütörtök délutánra felkértek,hogy látogassak ki a Sziget fesztiválra a MoziNet sátrába, ahol többedmagammalvezessünk le egy sci-fi és fantasy témákat boncolgató előadássorozatot. Afelkérés derült égből villámcsapás volt, hiszen időm nem volt a felkészülésre,de ennek ellenére elvállaltam. Bíztam benne, hogy a beszélgetések elégkötetlenek lesznek ahhoz, hogy ne valamiféle észosztásnak tűnjön. Hála Istennek,nem kellett csalatkoznom!Az előadássorozat délután 2 órakor kezdődött a MoziNetsátrában, amely valamivel a nagyszínpad háta mögött, a 47-as helyszínenkapotthelyet, közvetlenül a Duna Televízió és egy kisebb zenei színpadmellett.Szerencsére ilyen korán még nem kezdődtek errefelé túl hangosprogramok, így asorozat első fele gond nélkül zajlott le, a hangunkat kicsit felemelnicsak avége felé kellett. érdeklődve vártam, milyen lesz a programfogadtatása, hiszenvalljuk meg őszintén, a Szigetre az ember fia és lánya nemazért megy ilyen fejtágítókat hallgasson, hanem inkább koncerteket, éshogy bulizzon. Ahogyszámoltam is vele, nem voltak túl sokan a látogatók, de azértfolyamatosjövés-menés mellett akadt érdeklődő hallgatósága a programnak. AbeszélgetéstSzélesi Sándor egyéb elfoglaltsága miatt Miyazaki Jun nyitotta meg.

Az első programpont a Laurel K. Hamilton rajongói klubelőadása volt, amelyen bepillantást nyerhettünk az Anita Blake regények furcsavilágába, és ízelítőt kaphattunk abból is, hogyan is kell egy jó hangulatú, ésnem is feltétlen véresen komoly rajongói klubbot alapítani és vezetni. Azelőadást tartó hölgyrajongók mellett meglepő módon férfiak is ajánlották aregényfolyamot, annak ellenére, hogy állítólag kifejezetten nőknek íródott. Sokérdekesség elhangzott a művekről, és – bár az elmondottak alapján egy Buffy+WoDklónnak gondolom – lehet, hogy egyszer ráveszem magam az egyik elolvasására, deelőtte beoltatom magam Anita Blake ellenszérummal, mert állítólag „fertőző”.

Ezután következett egy beszélgetés a Tuan kiadóképviselőivel a regényeikről, és elsősorban a M.A.G.U.S szerepjátékkalkapcsolatos elképzeléseikről, terveikről. A kiadó képviselője óvatosannyilatkozott minderről, nem óhajtott felesleges és tarthatatlan ígérgetésekbebocsátkozni, de annyit engedélyezett közlésre, hogy ha minden terve úgy alakul ahogy szeretné,akkor a 2007-es Nyuszi ™ már a MAGUS új kiadásán rakhat fészket. Az új (régi)MAGUS-t fejlesztő csapatból két szimpatikus fiatalember volt az áldozat, akikkel aközönség elbeszélgethetett elképzeléseikről. Elismerésre méltó hozzáállásról tettektanúbizonyságot, és megnyugtattak, hogy nem valamiféle MAGUS remake készül,hanem az eredeti, első kiadású MAGUS rendszerébe akarnak életet lehelni, olymódon, hogy az azt ismerőknek ne kelljen teljesen új szabályokat biflázniuk, deelvégezzék azt, amit annó Novák Csanádék az , „úgyis mindenki hisz nekünk” elvalapján nem tettek, meg azaz, kiegyensúlyozzák a rendszer egyenetlenségeit.Személyes véleményem, hogy nagy munka előtt állnak, amihez csak sok sikert és kitartástkívánhatok nekik!

Harmadik előadásként egy érdekes beszélgetés zajlott le, egyszámomra ismeretlen, de igen felkészült és hozzáértő fiatalember vezetésével akülönféle mitológiákról, mitológiai lényekről illetve a boszorkányságmegjelenéséről a mitológiákban. Az előadás olyan jól sikerült, hogy parázs vitaalakult ki a pro és kontra nézetek között, s végül úgy kellett „erőnekerejével” véget vetni neki, hogy elkezdődhessen a következő rész. Körülbelül eddigre kialakult egy kisszámú, de annálkitartóbb törzsgárda a sátorban és körülötte, akik végigkövették a programot, asok más csábító szórakozási lehetőség ellenére is.

Negyedikként kerül terítékre a televíziókbanlátható sf és fantasy vagy fantázia sorozatok témája. Az előadást Miyazaki Junés egy a Charmed sorozat rajongói oldalát készítő hölgy vezette. Abensőségessé alakult – és a közben próbáló zenekar miatt kissé hangosabbá vált– előadás nem csak arról szólt, hogy mit és hol érdemes nézni, hanem általábana televíziózás jövőjéről, a digitális TV tömeges elterjedésével várható változószokásokról, illetve egyéb a sorozatokat érintő kérdéskörökről is szól, és ittmár kezdett inkább baráti beszélgetéssé alakulni (közelebb kellett húzódni a színpadhoza zaj miatt) az egész program.

Az ötödik és hatodik programpont véleményem szerintösszeolvadt, ugyanis ötödikként a „mágia versus tudomány” hatodikként pedig a„sci-fi versus fantasy” téma került terítékre. A két dolog olyannyiraösszefonódott, (szerintem ez volt az egyik legélvezetesebb és leparázslóbbeszmecsere) hogy egyként vezettük le Junnal. Kiváló definíciókat hallhattunkmind a tudományra, mind a mágiára és – meglepő módon – a MAGUS mágiarendszerétfejlesztő (vagy azt revizionáló) csapat egyik mérnök tagja kelt a tudományvédelmére…na nem mintha különösebben kellene védeni. Ez a beszélgetés több mintmásfél óráig tartott, a végére már csak az igazán elhivatottak maradtak (mertközben több koncert is elkezdődött), de csak a MoziNet-es program, a „SkyCaptain and the World of Tomorrow” vetítése vetett neki véget.

Összegzésül: Annak ellenére, hogy nem volt túl sok látogatója a beszélgetésnek – nagy illúzióink nem is akadtak ez irányban – akik ott voltakszerintem elégedettek lehetnek vele. Ezúton is köszönjük aMoziNet-nek a felkérést! Reméljük jövőre is megtisztelnek minket a bizalmukkal,mert „Kell egy hét együttlét” (Na jó, ne legyünk telhetetlenek…elég volt az egynap is bőven!)

]]>