A Roham névre keresztelt, piros-fekete színekben pompázó magazin még csak fél éves múltra tekint vissza, de fényes jövő elé néz. Legalábbis a létrehozói, szerkesztői ezt szeretnék elérni. A társulat elnökével, egyben a lap főszerkesztőjével, Korchma Zsomborral beszélgettünk.


Roham 1. szám (2005. május)SFportal: Mi késztet valakit „agresszív fantasztikus magazin” létrehozására?

Korchma Zsombor: Gyermekkori vágyunk volt, hogy létrehozzunk valami olyat a hazai fantasztikus piacon, ami megfelel a szépirodalmi igényeknek, mind képi, mind szövegi értelemben. Régebben nem volt ilyen „kiszakított” műfaj a fantasztikus irodalom, nem csak egy „klikk” írta a műveket, hanem az akkori kor legszélesebb körben ismert írói – például Jókai, Kosztolányi – is elkalandoztak a science-fiction világába. Mi egy katalizátor szerepet szeretnénk betölteni Magyarországon, kiemelten csak a hazai, magyar szerzőkre koncentrálva.

SFportal: Ez akkor voltaképpen egy egyedi kezdeményezés?

K.Zs.: Napjainkban igen, hiszen nem ez jellemző a mai magazinok többségére. Ők inkább a zsánereket, a külföldön már befutott történeteket fordíttatják, és azokat közlik le. Példának okáért: ilyen a Star Wars, amit ugyan mi is nagyon szeretünk, tehát távol legyen tőlem, hogy egy rossz szót is szóljak róla, de már legalább száz féle kiadvány jelent meg a magyar piacon, a történet ilyen-olyan feldolgozásával. Tehát nem ezzel szemben szeretnénk működni, hanem ez mellett. A Rohamban a fantasztikum ráadásul igen tágan értelmeződik, körülbelül úgy, mint a Kozmosz-sorozatban. Ezért szívesen fogadunk minden beküldött művet, hiszen megjelenési felületet szeretnénk biztosítani a magyar szerzőknek. Minden hozzánk eljuttatott anyaggal foglalkozunk.

SFportal: Ezzel együtt nagyon szokatlan – legalábbis Magyarországon – hogy ingyenes kiadványról beszélünk, mert gondolom a szerzők tiszteletdíjat is kapnak.

K.Zs.: Igen, és mindenképpen meg is kívánjuk őrizni ilyen formában a Rohamot. Persze később előfodulhat, hogy egy-egy hirdetés is megjelenik majd benne, de nem azért, mert mi ebből akarunk milliomossá válni. Az ingyenesség egyébként előny is: megengedhetjük magunknak, hogy minden egyes oldalon tartalom legyen, illetve senki nem szólhat bele a szerkesztési elveinkbe, ezzel szabadságunk tehát gyakorlatilag határtalan. Kizárólag a hozzáadott érték, illetve a minőség határozza meg a magazin összetételét. Egy olyan kulturális javat akartunk létrehozni, ami egy alternatív szórakozási lehetőséget kínál a manapság egyre inkább elterjedt tömegmédia mellett.

SFportal: Milyen háttérrel rendelkeztek?

K.Zs.: Társadalmi szervezet formájában működünk, és szerencsére a mecenatúra van olyan, hogy nem kell nagyon aggódnunk a jövő miatt, biztos lábakon állva szőhetjük terveinket. A mi kezdeményezésünk tulajdonképpen felfogható egy kísérletnek is, hiszen ha Roham 2. szám (2006. április)szétnézünk, azt látjuk, hogy a legtöbb hasonszőrű kiadvány az első néhány lapszám után egyszerűen megfulladt: nyilván egy olyan piacra akartak betörni, ami nem volt elég ahhoz, hogy fenntartsa őket.

SFportal: Hogy áll a Roham példányszáma? Milyen hosszú távú céljaitok vannak?

K.Zs.: Most került ki a második szám, egyelőre ötezernél tartunk. Budapesten jelenünk meg, illetve néhány nagyobb vidéki városban, ahol vannak rajongók, akik segítenek a terjesztésben. Célunk az, hogy 15 ezerig növeljük a megjelenést, és lehetőség szerint minden nagyobb városban, tehát országszerte elérhetőek legyünk. A továbbiakban külföldön is ismertté szeretnénk tenni a lapot, illetve könyvek, albumok megjelentetését tervezzük.

Kapcsolódó anyagok:
Megjelenik a Roham, az agresszív fantasztikus magazin második száma

]]>