A Millenáris Park Fogadójába vasárnap – a Magyar Kultúra Napján – kiadók, írók, irodalmi műhelyek látogattak el. Az Átjáró Találkozások szervezői kísérleti jelleggel az írókat nem színpadi író-olvasó találkozóra, hanem kötetlen beszélgetésre invitálták. A nap egyik célja az volt, hogy egy tea vagy kávé mellett el tudjanak beszélgetni a fantasztikus irodalom résztvevői egymással és olvasóikkal is.

A rendezvény másik célja, hogy a sci-fi és fantasy irodalmi élet szereplői megismerjék egymást, illetve tájékoztassák olvasóikat a 2006-os megjelenésekről. Ez a „bemutatkozás” zajlott a fogadó színpadán, ahol a kiadók 20 percben (ki-ki kevesebben) meséltek konkrét vagy kevésbé konkrét elképzeléseikről. (A kiadói terveket a következő napokban sorra publikáljuk az SFportal oldalán.)

Kiadói asztalok - engedmények és kvíz
A Pódiumon kicsit több idő jutott az irodalmi műhelyeknek; a dr. Berke Szilárd (Eric Muldoom) vezette Ammerúniának, a Delta műhelynek Kleinheincz Csilla előadásával, a Mysterious Universe írói körének Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett), Szalai-Kocsis Tamás (I. M. Brod) és Szélesi Sándor Anthony Sheenard) előadásával, illetve a Cohors Scriptóriumtól Stöckert Gábornak és Kleinheincz Csillának. Nekik 45-50 perc állt rendelkezésükre, hogy bemutassák magukat és tevékenységüket az érdeklődőknek. Mivel az irodalmi műhelyek ritkábban jelennek meg a közönség előtt, ezért ezeket a beszámolókat nagy érdeklődés övezte.

A közönség a Pódiumon az írói mûhelyek elõadását hallgatja
Szintén a Pódiumon szólaltak meg az Agave kiadó műfordítói, illetve a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője, Németh Attila, aki rögtön ki is használta a találkozó személyes jellegét, és felhívta magával a Pódium kisszínpadára dr. Sárdi Margitot, az ELTE docensét, aki az egyetemen SF szakszemináriumot vezet, és talán a legnagyobb rálátása van a magyar sci-fi élet történetére és jellegére. Előadásukat kísérte a legnagyobb érdeklődés.

Dr. Sárdi Margit egyetemi docens és Németh Attila, a Galaktika szerkesztõje
Dr. Szalkai László (R. Hawkwood), Nyulászi Zsolt (D. Avery)Nem egy esetben több időt is ki tudtak volna tölteni a műhelyek, ámde ha valaki még beszélni szeretett volna az előadókkal, a Fogadó kávézójában személyesen is megtehette. Itt „elkaphatta” az előadók mellett például Bán Jánost (Kim Lancehagent) Gáspár Andrást (Wayne Chapman), Nemes Istvánt (John Caldwell) és a Cherubion számos íróját, Nyulászi Zsoltot (Dale Avery) és Kolozsvári Zsófiát (Indira Myles) valamint szerkesztőket, Korchma Zsombort, Trethon Juditot, illetve a kritikus-írót, Vásárhelyi Lajost…

Aki korán érkezett, még Nemere Istvánnal is beszélgethetett, a későn érkezők pedig Pálinkás Imrét (Alan O’ Connor) kaphatták le egy szóra. Olyan írók is megjelentek, akik még nem voltak vendégei hasonló jellegű találkozóknak, mint pl. Wízner Vég Balázs, az A pilóta szerzője, és Zelenák Anikó (Philip Messier), az Elshan-sorozat szerzője.

Tóth Norbert (A. Newman), dr. Pálinkás Imre (A. O'Connor), Szántó Tibor (B. Rascal), Tölgyesi László (D. Rowland)
Mindeközben a rendezvényre érkezők megismerkedhettek a piacon jelenlevő kiadók kínálatával és kedvezményesen vásárolhattak könyveikből, vagy éppen képregényeikből. A képregényes asztalok egyikénél Odegnál Róbert dedikálta A hívó című képregényét. Kvíz kitöltésére is volt lehetőség, mellyel nyerni lehetett.

Érdeklõdõk a Magyar Képregénykiadók szövetsége asztalánál
A kvíz eredményhirdetése és a nyeremények átadásaA rendezvény zárásaként harminc nyeremény várta a legjobb kvízt kitöltőket, köztük a főnyeremény, három mp3 lejátszó. A hat kvíz összesített eredményei alapján, azok, akik a legtöbbet tudták a jelenlevő kiadókról és kiadványokról, és az mp3 lejátszókat hazavihették, a következők voltak:
I. helyezett: Abrurám Gábor
II. helyezett: Dudevszky Richárd
III. helyezett: Szilágyi Szabolcs

Habár a Fogadó épülete több vendéget és érdeklődőt is be tudott volna fogadni, az első ilyen „szabadfogású” író-olvasó találkozó – szervezői értékelés szerint – jól sikerült. A megjelent kétszázhúsz vendég, látogató mindegyike megtalálhatta beszélgetőtársát. A tervek szerint hasonló rendezvényre minden év januárjában, a Magyar Kultúra Napjához közel, hagyományteremtő szándékkal sort kellene keríteni.

Nemes István (John Caldwell) dedikálA szervezők köszönik minden szerzőnek, műfordítónak, szerkesztőnek és kiadónak a megjelenést, akik a januári télben eljöttek erre a közönségtalálkozóra. (Marcus Meadow: Vér a véremből könyvét és Hatalom kártyái kezdőcsomagot nyert Kóczé József, aki nyereményét nem vette át. Kérjük, írja meg postacímét az atjaro@sfportal.hu mailcímre, hogy nyereményét postázhassuk!)
Kapcsolódó anyagok:
A január 22-i Átjáró rendezvény íróvendégei
A január 22-i Átjáró rendezvényen megjelenő kiadók

 ]]>