George Lucas a világ egyik legnagyobb hatású rendezője, producere. Neve mindaddig fennmarad, míg lesznek olyanok, kik élvezettel nézik a Star Wars, vagy az Indiana Jones filmeket. és ezeket a műveket bizony nehéz megunni. A kitűnő filmes szakember ma 62 esztendős.


Az ifjabbik George Walton Lucas 1944 május 14 – én látta meg a napvilágot a Kalifornia állambeli Modestoban. Anyját Dorothy Ellinore Bomberger Lucasnak, apját – mily meglepő!- idősebb George Walton Lucasnak hívták. A család az élő bizonyíték arra, hogy nem véletlenül nevezik Amerikát a „népek olvasztótengelyének”. Míg Lucas anyuka skót, illetve német ősöktől származott, addig apuka svájci és brit felmenőkkel büszkélkedhetett.

Az ifjú George Lucas átlagos hallgató volt. Semmivel nem emelkedett ki társai közül a Thomas Downey High Schoolban. A fiatalember nem is álmodott a filmek világáról, profi autóversenyző szeretett volna lenni. Ennek a vágyának 1962 -ben egy csúnya autóbaleset vetett véget, melyben majdnem az életét vesztette.

Felgyógyulása során megváltozott az élete. Lucas új, könnyebben elérhető célot tűzött ki maga elé, elhatározta, hogy főiskolára megy. Tanulmányait a Modesto Junior Collegeban folytatta, ahonnan a University of Southern California intézményéhez került. Itt viszont már egyértelműen a filmezés kötött le minden idejét. Miután diplomát szerzett sokáig nem tudta, mihez kezdjen. Egy rövid időre ki szerette volna próbálni magát az amerikai hadseregben, de az orvosi vizsgálat cukorbetegséget állapított meg nála, amit szerencsére még idejében kezelni tudtak, így nincs szüksége a folyamatos inzulin-utánpótlásra.

Francis Ford Coppolával közösen megalapították az American Zoetrope nevű stúdiót. Itt készültek a korai, klasszikus Lucas produkciók. Az Amerikai Grafiti (1973) és a Csillagok háborúja (1977) sikere után a fiatal rendező már joggal gondolhatott egy saját stúdió alapítására, amihez immáron megadatott neki a megfelelő mennyiségű tőke. Így alakult meg a Lucasfilm stúdió.

Az új évtized A Birodalom visszavággal kezdődött (1980). Ennél a produkciónál ugyan nem George Lucas ült a rendezői székben, mégis ő volt az, kinek kezében összefutottak a szálak, valamint a film történetét is ő dolgozta ki. Steven Spielberggel való közös barátsága eredményezte az első Indiana Jones történetet Az elveszett frigyláda fosztogatóit (1981).

A régészprofesszor nagy sikere folytatásokért kiáltott. Először persze elkészült a Csillagok Háborúja trilógia harmadik (hatodik) része A Jedi visszatér (1983). Innentől kezdve a filmes szakember sokáig nem készítet egész estés Star Wars mozifilmet, a rajongók érdeklődését az ekkor megjelenő számítógépes játékok, valamint rajzfilmek igyekeznek elsősorban fenntartani. Nem úgy az Indiana Jones kedvelők esetében, akik 1984-ben a Végzet Templomába kísérhették el hősüket.

Lucas ekkor filmrendezőként kevés munkát vállal, de íróként sem túl aktív. Producerként azonban félelmetesen nagy sikerekben van benne a keze. Tagja volt például annak a csapatnak, amely 1986-ban megjelentette a Fantasztikus Labirintus című mesefilmet, ahol az ifjú Jennifer Connelly varázslatos útvesztőben botorkál. Ugyancsak nagy siker volt a Howard, a kacsa (1986) című fantasy, amelyben Lucas szintén szerepet vállalt, habár még mindig csak a háttérből irányította a filmkészítés munkálatait. A produkció önmagáért beszélt, sikere mellett forradalmasította a hollywoodi bábtechnikát.

{mospagebreak title=Willow és SW előzmény}A Willowban (1988) a neves szakember produceri munkálatai mellett immáron írói teendőket is ellátott. Lucastól származott a történet alapötlete, melyet Bob Dolman – kisebb módosításokkal – forgatókönyvre, majd Ron Howard – ugyancsak változtatásokkal – filmvászonra vitt. A Willow elsőrangú fantasynak bizonyult, ismételten megmutatta, hogy Los Angelesben bizony értenek a speciális effektekhez, egyszersmind a sztárok világába röpítette a 107 centiméter magas Warwick Davist.(Úgy tűnik, Harrison Ford mellett a kistermetű színész is George Lucas nagy felfedezettje, elvégre Davis nem csak a Willowban, hanem A Jedi visszatérben és a Fantasztikus Labirintusban is szerephez jutott.)

Egy évre a Willow után újra összeállt a filmszakma két nagy alakja és megjelentették az Indiana Jones harmadik részét, az Indiana Jones és az Utolsó kereszteslovagot (1989).

Innentől kezdve tíz éven keresztül Lucas neve többnyire csak a Csillagok Háborúja valamilyen feldolgozásán, vagy az ifjú Indiana Jones kalandjaiban tűnt fel, legtöbbször produceri minőségében. Ezt a sorozatot végül a Star Wars: Baljós árnyak (1999) megjelenése szakította meg, amely hosszú idő után ismét egy egész estés mozifilm. Ezzel indult útjára az újabb trilógia. A Baljós árnyakat szinte teljes mértékben George Lucas jegyzi, ő volt a film rendezője, producere és forgatókönyvírója.

A hatáshoz nem férhet kétség a világon ismételten Star Wars láz lett úrrá. Elég csak azokra a reklámokra gondolnunk, melyek mind a film karaktereivel akarták eladni termékeiket. A második rész három évig váratott magára, mígnem 2002-ben kijött a Klónok támadása. Ennél a produkciónál Lucas ismét egy kicsit a háttérbe húzódott, ahogy a harmadik résznél, a Star Wars: A Sithek bosszújánál (2005) is.

Hogyan tovább? A legutolsó Csillagok Háborúja film óriási sikere lehetőséget adott további folytatások elkészítésére és -úgy tűnik- a filmes szakember egyelőre ezt az utat választja. Miközben néha-néha felröppen egy kósza hír a közelgő Indiana Jones 4-ről, addig egyre bizonyosabb, hogy a Star Wars világa egy animációs-, illetve egy filmsorozattal gazdagodik.

Lucas 1969-ben nősült meg. Ugyan feleségétől, Marcia Lou Griffintől 1983-ban elvált egy közös gyermekük lett, akit 1981-ben fogadtak örökbe. A válás után Lucas nem tett le arról, hogy több gyermekes családapa legyen, két porontyot fogadott még örökbe. Le sz kikkel ünnepelni a 62. születésnapot, amihez sok boldogságot kívánunk!

]]>