worfA klingonokkal, mint a Star Trek egyik (ha nem a) legnépszerűbb fajával lassan már a hétköznapi élet minden egyes pontján találkozhatunk. Házasodhatunk klingon módra, vásárolhatunk klingon billentyűzetet, vagy akár nyelvvizsgát is tehetünk klingonból. Mostantól pedig már a tweetelhetünk is klingon nyelven.

A TweetInKlingon.com oldalra kattintva telepíthetünk egy alkalmazást, ami segítségünkre lesz abban, hogy saját Twitter oldalunkon klingon nyelven is postolhassuk legújabb üzeneteinket. Kezdésnek ki is próbálhatjuk (Twitter account nélkül), illetve a legtöbbet használt klingon felkiáltások közül is válogathatunk. Az alkalmazás lényege, hogy az angol nyelven beírt szövegeket (nyilván nem az egyetemes fordító segítségével) klingonra fordítja le, és úgy postolja Twitter oldalunkon. Természetesen lehetőség van a két nyelv közötti váltásra, így azok, akik nem beszélik vagy olvassák a nyelvet (mily’ dőreség!), szintén érthetik, mit akartunk mondani. Aki pedig angolul sem beszél, az e nélkül sem értené meg, szóval rosszabbul biztosan nem jár a dologgal.  Ezáltal, amit eddig is tudtunk, immár bizonyossá vált: az nem is értheti Shakespeare-t, aki nem olvasta eredeti klingon nyelven.

A Tweet in Klingon egyébként a 2010 februárjában megjelenő Star Trek Online MMORPG játk promóciójaként jött létre. A történtet egyébként a 25. században játszódik, mikor is a Föderáció és a Klingon Birodalom háborúban áll egymással.

]]>