A Bermuda háromszög napjaink egyik legismertebb legendája. A félelmetes hírű térség hajókat és repülőket nyelt el nyomtalanul, a történésekről hallgatnak a hullámok. Tengeri szörnyeteggel, UFO-val, vagy teljesen természetes jelenséggel állunk szembenő Megszámlálhatatlanul sok író, költő és filmrendező úgy döntött, hogy a rejtélyes térséget szerepelteti művében.


A félelmetes hírű Bermuda háromszög általában két fajta szerepkörben szokott előbukkanni a különböző művekben. Némely filmek és a könyvek gyakran utána szeretnének járni a való életben tapasztalt jelenségnek, illetve az is előfordul, hogy egy-egy hihetetlen képzelőerejű művész kitalált történetében juttatja szerephez ezt a területet.

A Puerto Rico – Bermuda szigetek – Florida térség, avagy népszerűbb nevén a Bermuda háromszög kicsivel több, mint 704 ezer négyzetkilométernyi területet jelent, melynek legnagyobb része víz. A Bermuda háromszög körülbelül hét és félszer nagyobb, mint Magyarország. Az első dokumentált furcsaságot maga Kolombusz Kristóf jegyezte le, aki beszámolt arról, hogy a térségbe érve három hajójának iránytűje megzavarodott.

A legelső művek, amiben a Bermuda háromszög előbukkant kétségkívül azok az újságcikkek voltak, amelyek felhívták az itt történő furcsaságokra a figyelmet. E.V.W. Jones, George X. Sand és Vincent Gaddis nem csak térségben lelhető rejtélyeket ismertették cikkeikben, hanem az immáron fogalommá vált nevet is ők ruházták fel erre a területre. 

A Mary Celeste kereskedelmi hajó volt. Eredetileg Amazonnak hívták, mikor 1861-ben megépült, nyolc évre rá átkeresztelték. Utolsó útjára 1872 november 7-én indult New Yorkból az olasz Genovába. A Mary Celeste hajót ugyanebben az évben, decemberben 4-én, az angol Dea Gratia lelte meg a hajót Portugália partjainál. A személyzetnek valamint a két utasnak nyoma sem volt.
A Star Tiger repülőgép 1948. január 29-én a Bermuda háromszögön repült keresztül, utolsó rádióüzenetében nem utalt semmi rendellenesre, mégis a jármű és 31 utasa kámforrá vált. Az egyik legfrissebb híradás egy nyomtalanul eltűnt német luxusjachtról számolt be 1999-ben.

E. V. W. Jonesnak ezek a különleges esetek keltették fel a figyelmét. Az Associated Press újságírója elsősorban a környéken eltűnt hajók után nyomozott és 1950-ben megjelent cikkében ezért adta a térségnek Az Ördög háromszöge nevet. Tizennégy évvel később egy bizonyos Vincent Gaddis újra az érdeklődés központjába helyezte eme földrajzi helyet, „Bermuda háromszögként” aposztrofálva. A Bermuda háromszög néven jelent meg Charles Berlitz könyve 1974-ben, amely azonnal az érdeklődés középpontjába került.

{mospagebreak title=Képregények és filmek}A könyvek és folyóiratok lapjain már-már megszokott lehet a térség sűrű említése, de a Puerto Rico – Bermuda szigetek – Florida háromszög igen gyakran vállal képregényekben is kisebbfajta szerepeket. Az amerikai mamutvállalat, a DC Comics egy, az Amazonok által megszállt álamnak tekinti műveiben ezt a helyet, valamint – az alkotók szerint – innen származik a csodálatos képességű Wonder Woman is. Hasonló a helyzet a másik nagy amerikai képregény-vállalattal, a Marvellel, ahol a Bermuda-háromszögre úgy tekintenek, mint egy, a földön kívüliek által létrehozott csapdára.

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, ez a terület -melyet nagyrészt csak víz borít- a modern zene egyik kiemelkedő résztvevője. Az amerikai énekes, Barry Manilow 1981 –ben eljátszott Bermuda háromszög című dala, felkerült az angol toplistára. Ugyanezen a néven jelentette meg Buckethead, azaz Brian Carroll egyik albumát 2002-ben.

Ami a filmes feldolgozásokat illeti, természetesen megszámlálhatatlan mennyiségben készültek ismeretterjesztő produkciók erről a térségről. Ugyanakkor több rendező választotta kitalált történetének színhelyéül ezt a földrajzi területet. Első hallásra tán kicsit abszurdnak tűnhet, hogy Dagobert bácsi, valamint Mulder és Scully ügynök érdeklődését egyaránt felkeltette a Bermuda háromszög, holott többek között a filmvilág e három híres tagja eredt a rejtély nyomába. (Persze, nem egy film keretein belül.)

Napjaink egyik legújabb fejleménye az, hogy az amerikai Sci Fi Channel 2005 decemberében három részes produkciót kezdett el forgatni: A háromszög (The Triangle) néven. Az alkotásban a manapság oly népszerű féreglyuk-elmélettel hozzák kapcsolatba ezt a helyet.

Mindezen a felsorolások természetesen a teljesség igénye nélkül készültek. Mint a föntiekből kitűnik a Bermuda háromszög korunk egyik legfoglalkoztatottabb szereplője. Sőt, ha már az alkotásoknál járunk érdekes megemlíteni, hogy Milton Bradley 1975-ben társasjátékot épített a térség által nyújtott misztikus világ köré. Vajon mi lehet a társasjáték neve? Kapcsolódó anyagok:

Történelmi rejtélyek: a Voynich-kézirat
A Mitchell-Hedges-féle kristálykoponya
A kristálykoponyák rejtélye
Egy afrikai nép titka – a Szíriusz-rejtély 
A régészet rejtélyei: ókori számítógép Kapcsolódó fórumok:
Metafizika, ezotéria, alkalmazott tudomány
Volt-e egy előző civilizáció? Avagy az elveszett múlt!
]]>