Dennis Quaid 1954. április 9-én a Texas állambeli Houstonban születetett. Az amerikai színész kedvelt az sf- és a fantasy-rajongók körében, ezt az elismertségét többek között a Kedves ellenségem és a Sárkányszív című filmjeivel érte el.


Kedves ellenségem (1985)Dennis Quaid-et szinte minden a színészi pálya felé terelte. Bátyja, Randy, szintén színész, s Dennis a családi hagyományt folytatva a Houstoni Egyetem színjátszás szakán szerzett diplomát. Filmben először 1975-ben szerepelt, s több epizódszerepen át vezetett az út az első sikerekig. 1983-ban jött el az áttörés. Az igazak című, az amerikai űrhajózás kezdeteit bemutató filmben Gordon Cooper asztronautát alakította. A mozit nyolc Oscar-díjra jelölték, Quaid pedig olyannyira kedvelt lett a közönség és a szakma körében, hogy válogathatott a főszerepek között.

1985-ben a Wolfgang Petersen rendezte Kedves ellenségemben űrpilótát játszott, aki kényszerleszállás következtében egy  ellenséges földönkívülivel kerül egy lakatlan bolygóra. Két évvel később egy olyan szerkezet pilótáját játszotta, mely miniatűrré válva az emberi érrendszeren belül tud közlekedni. A vígjátékban Martin Shorttal és Meg Ryannel dolgozott együtt. (Meg Ryan később a magánéletben is társa lett, sokáig megingathatatlannak tűnő házasságukat 2000-ben bontották fel.)

Az igazak (1983)Az 1987-es A nagy móka című krimiben nyomozót alakított, a szakértők ezt Quaid egyik legjobban sikerült munkájának tartják, ennek megfelelően sok szakmai díjat sikerült begyűjtenie vele. Következő fontosabb filmje a Birodalom visszavág és A Jedi visszatér forgatókönyvírója, Lawrence Kasdan által rendezett Wyatt Earp volt. Bár a Kevin Costner nevével is fémjelzett produkció összességében nem hozta a várt sikert, Quaid mégis pozitívan jött ki a dologból, mivel a kritikusok az ő színészi játékát nevezték meg a film pozitívumaként.

A sci-fi után 1996-ban a fantasy világába is belekóstolt. A Sárkányszívben Bowen lovagként fogadta meg, hogy elpusztítja a Sárkányt – akinek hangját az eredeti, angol nyelvű verzióban Sean Connery kölcsönözte. A szerep nagy sikert hozott Quaidnek, addig is népes rajongótábora immár a fantasztikum kedvelőivel is gyarapodott. Egy évvel később a Halálkanyar című thrillerben is bizonyított, majd 1999-ben a Minden héten háborúban egy öregedő, a saját mítosza fenntartásáért küzdő futballcsillagot formált meg. 2000-ben először a Traffic című, 4 Oscar-díjjal jutalmazott krimiben volt látható, majd visszatért a misztikus témákhoz. A Frequency nevet viselő sci-fi pszichothrillerben egy rég elhunyt tűzoltót játszott, akivel fia 30 év távlatából létesít kapcsolatot egy ócska rádión keresztül. S ha mindez nem lenne elég, még egy bonyolult gyilkossági ügyet is meg kell oldaniuk az éteren keresztül. A film Amerikában a közönség körében nagy siker volt, a kritikusok azonban visszafogottan nyilatkoztak Quaid teljesítményéről.

Sárkányszív (1996)A 2002-es Távol a mennyországtól című drámának köszönhetően azonban Golden Globe-jelölésig jutott. 2004-ben már mint klimatológus tűnt fel a Holnapután című moziban, ahol a következő jégkorszak okozta katasztrófákat jósolta meg szerepében.

Miközben Quaid egyre érettebb karaktereket játszik, s színészi munkája is egyre letisztultabbnak hat, nem mondható el ugyanez a magánéletéről. Bár 2004-ben újranősült, az újságok sokszor cikkeztek állítólagos anorexiájáról, alkoholizmusáról és gyógyszerfüggőségéről. Legutóbb pedig ex-felesége, Meg Ryan állította azt, hogy válásuk oka az volt, hogy Quaid gyakran fizikailag bántalmazta. A színész azonban nem sokat foglalkozik a pletykákkal és vádaskodásokkal, szabadidejét inkább golfozással és saját repülőgépének vezetésével tölti.

]]>