December 15-én mutatkozik be Magyarországon a 61. Velencei Filmfesztivál "Osella”-díjas alkotása, az Oscar-díjas Hayao Miyazaki filmje, A vándorló palota (Howl’s moving castle) című színes, szinkronizált, japán, animációs film.

Hayao Miyazakit a japán anime legnagyobb mestereként tartják számon. Magyarországon szélesebb körben két filmje ismert: A vadon hercegnője és a Chihiro szellemországban. A Chihiro 2003-ban elnyerte az Oscart is, és lehetséges, hogy A vándorló palotával is így lesz, ugyanis a napokban nyilvánosságra hozott animációs film jelölések között szerepel ez a mozi is.

A vándorló palota a bemutató előtt hat nappal, december 9-én, már látható lesz az AniFest3 filmfesztiválon. A filmhez kapcsolódva az AniFest fórumbeszélgetést tart az anime műfajáról. A beszélgetés résztvevői Vágvölgyi B. András, Varró Attila, és Tóth Balázs lesznek, moderátoruk Kubiszyn Viktor.

Tartalom:

Sophie dolgos hétköznapjai az édesapjától örökölt kalapboltban telnek. Fiatal korához képest csak ritkán engedheti meg magának, hogy a közeli városba menjen egy kicsit szórakozni; ám egyik kiruccanása alkalmával találkozik Howl-lal, az elképesztően vonzó varázslóval.

A féltékeny Hangafüves puszta boszorkánya azonban rettenetes átokkal sújtja Sophiet, aki ettől fogva egy 90 éves öregasszony testében kénytelen élni. A lány szégyenében a hegyek közé menekül, ahol véletlenül rátalál Howl vándorló palotájára, melyben Marko, a varázsló pelyhes szakállú tanítványa és a házat kormányzó tűzdémon, Calcifer lakik. Kilétét eltitkolva Sophie elszegődik szolgálónak a palotába, és hamarosan kivirágoztatja az ódon kastélyt. Barátságot köt Calciferrel, aki megígéri, hogy segít visszaszerezni a lány eredeti alakját, cserébe azt kéri, hogy Sophie is segítsen neki megszabadulni Howl szolgálatából. Közben Howl egyre jobban megkedveli a furcsa "öreg nénit"…

A mese a lebilincselő történet mellett az olyan alapvető emberi értékekről szól, mint a lemondás, a szeretet, és az elfogadás.

]]>