Nick Hollon (Villanova University) egy 25 cm átmérőjű távcsővel figyelték a Holdat. A napokban közzétett felvételeiken látható, amint a Mare Nubium (Felhők Tengere) területén egy 0,4 másodpercig zajló felvillanást sikerült megörökíteniük – amelyet feltehetőleg egy meteorit a Holdba csapódása okozott.

Korábban már több alkalommal, a Leonida és a Perseida meteorrajok maximuma környékén sikerült hasonló becsapódásokat, pontosabban a hozzájuk kapcsolódó felvillanásokat megörökíteni a Hold felszínén. A mostani rövid felfénylés viszonylag halvány, +7 magnitudós volt, szabad szemmel nem is látszott volna. Bill Cooke (NASA’s Meteoroid Environment Office) számításai szerint a becsapódás energiája kb. 4 tonna TNT robbanásakor felszabaduló energiával egyezett meg – azaz porig tudott volna rombolni egy lakóházat.

A robbanást kiváltó objektum pontos paramétereit csak nagyon bizonytalanul tudják megbecsülni. Eszerint a becsapódó test akkora lehetett, mint egy focilabda, sebessége pedig mintegy 38 km/másodpercet érhetett el. A becsapódás során egy kb. 14 méter átmérőjű és 3 méter mély új kráter született.

A Földön erre szerencsére nem kerülhetett volna sor, egy ekkora meteorikus test ugyanis még a légkör magasabb tartományaiban elég – igaz rendkívül fényes meteorjelenséget, úgynevezett tűzgömböt produkálva. A mellékelt felvételen hétszeres lassítással követhetjük a jelenséget, egyébként az emberi szem számára gyakorlatilag észrevehetetlenül gyors volna. Az [origo] cikke
http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060615becsapodas.html

]]>