http://www.sfportal.hu/images/stories/Szineszek/Emily_Perkins/emily011.jpg” alt=”” class=”img” />http://www.sfportal.hu/images/stories/Szineszek/Emily_Perkins/emily010.jpg” alt=”” class=”img” />http://www.sfportal.hu/images/stories/Szineszek/Emily_Perkins/emily009.jpg” alt=”” class=”img” />http://www.sfportal.hu/images/stories/Szineszek/Emily_Perkins/emily008.jpg” alt=”” class=”img” />http://www.sfportal.hu/images/stories/Szineszek/Emily_Perkins/emily007.jpg” alt=”” class=”img” />http://www.sfportal.hu/images/stories/Szineszek/Emily_Perkins/emily006.jpg” alt=”” class=”img” />http://www.sfportal.hu/images/stories/Szineszek/Emily_Perkins/emily001.jpg” alt=”” class=”imgleft” />Amit Emily Perkinsről feltétlenül tudni kell… A teljes neve Emily Jean Perkins. Az Álmatlanság (Insomnia) címűfilm ugyan Emily Jane Perkinsként jegyzi, de Emily megerősítette, hogyközépső neve Jean és a stáblistán elírták.
1977. május 4-én született a kanadai Vancouverben egy háromgyerekescsalád középső gyermekeként. Van egy diplomája pszichológiából és„nőtudomány”-ból (women’s studies), valamint képzőművészeti diplomátszerzett az Emily Carr Intézetben. Rajong a művészetekért és szereti aműalkotásokat; örömét leli rajzok, festmények és agyagszobrokkészítésében. Egy kicsit zongorázni is tud. Szereti a régi szörnyfilmeket, mint a Godzilla vs. Mothra, és egyinterjúban egyszer azt mondta, imádja a Harry Potter könyveket. Közeli jó barátja, a szintén vancouveri Katharine Isabellenek (Bones, Freddy vs. Jason). A látszat ellenére egy nagyon erős nő, aki mindig eléri, amit egyszer afejébe vesz. Ennek ékes példája, hogy két unokatestvére van, és márévek óta ő gondoskodik róluk – egyikük 10, a másik 13 éves. Emily volteddig a nevelőanyjuk, mert a szüleik képtelenek voltak ellátniszerepüket, s most szeretné örökbe fogadni őket. Ennek okairól azonbannem beszél, és szereti, ha az emberek elfogadják, hogy ez magánügy.
FILMJEI
Színészi karrierjét esetenkéntinek tartja. Tíz éves korában kezdett elelőször érdeklődni a szakma iránt. Színészi gyakorlatra olyan helyekentett szert, mint a Zsiványok Társasága (Company of Rogues), az A Vancouveri Ifjúsági Színi Társaság (The Vancouver Youth Theatre Company), a Körhinta Színház (Carousel Theatre) és az Amadeus Gyermekkórus (Amadeus Children’s Choir). Több sorozatban is felbukkant, olyanokban, mint példálul az X-akták, a most futó Halottkém (Da Vinci’s Inquest) vagy a Dead Like Me.A Halottkémért 2003-ban megkapta a Leo-díjat a legjobb mellékszereplőkategóriában, és 2004-ben jelölték a legjobb vendégszínésznek is. A sorozatok mellet számos TV-filmet is maga mögött tudhat, többekközött olyanokat, mint a Small Sacraficies (Apró Áldozatok), vagy aStephen King regényéből készült AZ (IT). 1990-ben elnyerte a YTV díjat(Youth and Television Award – Ifjúsági és Televíziós Díj) a SmallSacraficiesban nyújtott alakításáért. Mozifilmjei közül említést érdemel Christopher Nolan Álmatlanság(Insomnia) című filmje, ahol egy epizódszerepben láthattuk Al Pacino ésRobin Williams mellett, valamint az A jövő hóhérjai (Past Perfect) EricRobertsszel. Ami igazán ismertté tette a nevét, és amivel kivívta magának akritikusok elismerését is, az a Farkasvér (Ginger Snaps) volt. (Elégszerencsétlen a magyar fordítás – még az HBO sugározta így néhány éve–, ezért maradjunk inkább az eredeti címénél.) A Ginger Snapset2000-ben forgatták és Emily meg is kapta érte a spanyolországiNemzetközi SF&F Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.
A film két tizenéves testvérről, Gingerről (Katharine Isabelle)Brigitte-ről (Emily Perkins) szól. Egy kanadai kisvárosban élik szürkemindennapjaikat; gyűlölik siralmas életüket, gyűlölik a világot ésbenne az embereket. Nem találják a helyüket és nem látják az értelmet avilágban. Egyetlen dolgot tartanak csak fontosan: egymást. Ők kettenelválaszthatatlanok, testvérek, barátnők, egyek – jóban-rosszban… Éserre szükségük is lesz, mert egy éjjel az erdőben Gingert megtámadjavalami, és majdnem megöli. Innentől kezdve minden megváltozik: egyrefurábban kezd viselkedni és a teste is furcsa átalakuláson megykeresztül. Brigitte az egyetlen, akire számíthat, s ő mindent meg istesz, hogy segítsen neki. Ahogy keresi a megoldást, Brigitte lassanrádöbben, mi is történik: Ginger vérfarkassá változik! Első hallásra talán sablonosnak tűnhet a történet, de ez senkit netévesszen meg: a Ginger Snaps nem egy átlagos farkasemberes horror éskorántsem tini-horror! Két lány felnőtté válásának meséje ez, hogyanlépnek át szélsőséges körülmények között a felnőtt életbe. Szatíra,horror és dráma. Meglehetősen egyedi, sötét humorú és borongóshangvételű alkotás, igazi csemege mind a horror mind a farkasemberekkedvelőinek. Nagy erénye még, hogy sehol sem használnak CGI-t, így alátványvilága is meglehetősen életszagú. A film legnagyobb erőssége mégsem ezekben rejlik, hanem a nagyszerűkarakterekben és főszereplőkben. A két lány anyját – aki furcsa módonaz egyik legmeglepőbb és egyben legszatirikusabb karakter is – MimiRogers játsza, akinek teljesítménye nem hagy kívánni valót maga után. AGingert alakító gyönyörű és a horror területén sem járatlan KatharineIsabelle is kifogástalanul játszik. Mégis, Emily Pekins lejátsza őket avászonról és egyértelműen maradandó alakítást nyújt Brigitte szerepében. A Ginger Snaps sikerén felbátorodva 2004-ben egyszerre forgatták le a folytatását és az előzményét is. A második rész a Ginger Snaps: Unleashed címet viseli, és nagyjából ottveszi fel a fonalat, ahol az első abbamaradt. Elég róla annyit tudni,hogy kiterjeszti a történetet és legendát épít köré. Keményebb éspörgősebb, mint az első rész és egy kis misztikumot is visz bele.Szintén nagyszerű karakterekkel találkozhatunk és a végén a fordulategyenesen mellbevágó. Emily itt alakít a legnagyobbat és nyomorúságábanis szebb, mint valaha! Továbbra sincsenek sablonok és CGI. A trilógialegjobban sikerült darabja.
A második rész a Ginger Snaps Back: The Beginninggel nyer teljesenértelmet. A trilógia utolsó (?) részéből megtudhatjuk az előzményeket,hogyan is kezdődött az egész. A 19. századi Kanadában játszódik. Egyhelyi erődbe két lány érkezik télen, akik együtt vándoroltak az erdőbenés egyikük megsérült. Segítségre van szükségük, ezért beengedik őket,ám hamar kiderül, hogy ez nem a legjobb hely a lábadozásra: az erdőtlakó lények ugyanis folyamatos ostrom alatt tartják az erődöt. Gingerbeés Brigitte-be fájdalmasan hasít a felismerés, hogy egy háborúbacsöppentek, melyet emberek és vérfarkasok vívnak! Aki elhull az egyikoldalon, az feltáma d a másikon… A The Beginningből elég sok mindent megtudunk az előzményekről. Alegenda, amely az Unleashedben kezdett el kibontakozni, ittkiteljesedik, de hűen egy igazi legendához, sok ponton homályos marad.Ebben a részben van a legtöbb misztikum és izgalom, mégis, ez atrilógia leggyengébb darabja (természetesen csak az előző kettőhözviszonyítva). Ám ezzel együtt is élvezhető: a ködös téli erdőcsodálatos képei, a csaták és a szörnyek nagyszerűek és a karakterektovábbra is egyediek. A színészek teljesítményével ezúttal sincs baj,Emily pedig fájdalmasan gyönyörű, és már csak ezért is mindenképpenmegéri megnézni a Ginger Snaps-trilógia harmadik darabját. Idézetek róla és tőle Emily Katie-ről (Katharine Isabelle):s
“Ugyanaz az ügynökünk, tehát egyszerre vettek fel minket, majd akazettát elküldték Torontóba. Ezután együtt repültünk odameghallgatásra, így ott újra felvettek minket. De tulajdonképpen mi márévek óta ismertük egymást. Ugyanabban a kórházban születtünk, ugyanabbaaz előkészítőbe, általánosba és magániskolába jártunk és ugyanannál azügynökségnél vagyunk… szóval olyan, mintha igazi testvérek lennénk, ötév eltéréssel. Én öt évvel idősebb vagyok Katie-nél.”
És Katie Emily-ről:
„Emily csintalan. Olyanok vagyunk, mint két testvér. Ugyanannál azügynökségnél vagyunk, együtt voltunk az első meghallgatásunkon,ugyanabba a magániskolába, általánosba és előkészítőbe jártunk ésugyanabban a kórházban születtünk, csak egyiket sem ugyanakkor. Eztényleg különös.” Emily Ginger Snapsbeli karakteréről, Brigitte-ről:
„Sajnos, az emberek, miután látták a Ginger Snapset, úgy gondolnak rám,mint Brigitte. Én egyáltalán nem vagyok olyan, mint ő… az csak egykarakter, amit játszottam.”
„Én sokkal boldogabb vagyok Brigitte-nél. Introvertált vagyok azonban, hozzá hasonlóan. Ez a része természetes volt.”
Emily pont az ellentéte Brigitte-nek, aki egy depressziós, zaklatott tinédzser. Interjúk a következő megjegyzéseket tették róla: Emily „túúúlontúl gyönyörű, hogy az a zaklatott tinédzser legyen, akit a vásznon láttam!” (Dominic F. Marceau) „Először fel sem ismertem őt, aztán teljesen elbűvölt, hogy milyen édes és bájos volt.” („nyíl-a-fejbe” interjú) „De ami talán még megrázóbb az az, hogy mosolyog a szemével és roppantőszinte lelkesedés hallatszik a hangjában, amikor a munkájáról beszél.”(Michel J. Lee)
]]>