Robert Sheckley 77 évesen, 2005. december 9-én távozott el közülünk, a New York-i Vassar kórházban. Már korábban is betegeskedett, szívproblémái voltak, és 2005. áprilisában egy ukrajnai tartózkodása során kórházba kellett feküdnie egy megfázás miatt, ami később súlyosbodott.

Sheckley 1928. július 16-án született. New Jersey-ben nevelkedett, és a gimázium után belépett az Egyesült Államok hadseregéhez. Harcolt a Koreai Háborúban.

Miután leszerelt felvételt nyert a New York-i egyetemre, ahol bölcsészdiplomát szerzett.
Ezután hamarosan elkezdte eladni történeteit az összes létező science fiction magazinnak, és az elkövetkező években többszáz ilyen történet született. Ezalatt az időszak alatt írt tizenöt részt is a televízió Videó Kapitány (Captain Video) sorozatához, valamint hatvan rövid novellát a rádiónak, amelyet Basil Rathbone olvasott fel a Monitor Rádióban. Megírta a „The People Trap”-et is, amely a TV-filmek alapjává vált. A novella magyarul is megjelent „Össznépi csapda” címmel az 1987. januári Galaktika Magazinban.

Ezenkívül az ő nevéhez fűződik az „Alkonyzóna” („The Twilight Zone.”) számos epizódja is.
1980 márciusától az Omni magazin főszerkesztője volt egészet 1982 nyaráig. 1983-ban Vendégtudós volt bostoni MIT Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában.

1991-ben megkapta a Raymond Z. Gallun díjat a science fiction műfajához való hozzájárulásárt.
2004-en Magyarországra is ellátogatott az Átjáró Magazin meghívásának eleget téve. Szimpatikus, sokat megélt és éleseszű öregúr volt. életkedve sokakat lenyűgözött.

Egy interjúkötethez kerestük meg őt idén tavasszal. A kérdéseinek még megkapta, de válaszolni az ukrajnai meghűlés miatt már nem tudott rájuk. Az életéről, tapasztalatairól és a jövőt érintő meglátásairól kérdeztük volna. Sajnos már sohasem tehetjük fel neki ezeket a kérdéseket…

Legenda volt és ekkép is fog továbbélni a műfaj kedvelői szívében. Nyugodjék békében!

A temetési szertarást kedden, december 13-án vezetik majd le.
(A képen az SFportal.hu stábja látható külföldi vendégeivel. Középen ül Robert Scheckley.)
]]>