Anthony Sheenard volt december 9-én a Nyugati téri Alexandra könyvesház pódiumán a Galaktika-klub vendége. Az írót Németh Attila, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője faggatta arról, hogyan kezdett el írni, és hogy hogyan képzeli el a továbbiakat.

A jelen lévők megtudhatták, hogyan született a Mysterious Universe sorozat, s hogyan jutott el a Cherubion kiadótól az Inomin keresztül a Graal könyvek kiadóig. Az író fantasy novellák (pl. Monas apó sorozat) és regények írásával kezdte, de azt a műfajt nem érzi magához közel: sokkal inkább keveli a sci-fit, illetve a space fantasyt, amelyek szerinte csak lazán kapcsolódnak és már a kezdetektől egymással párhuzamosan léteztek.

Szélesi elmondta azt is, milyen tervei vannak a következő évekre: a négykötetesre tervezett Gin Bowman-sorozat második részét hamarosan befejezi, viszont a további kettő mellett feleleveníti a York Ketchikan sorozatot is, és meg szeretné írni Jacques de Molay életregényét is, amely a MU világából legalább öt évezredet ölel fel, és komoly történelmi részei lesznek, Arthur udvarát és a templomosokat is felidézve. Ezek mellett négy komolyabb hangvételű science-fiction regénnyel szeretne a nagyközönség elé lépni, ezek mindegyike egy-egy erkölcsi dilemmát feszeget és tár a sci-fi eszközeivel az olvasók elé. A távolabbi célok között ott szerepel a Városalapítók regény folytatása is.

A 2005-ös Zsoldos Péter díjas Sötétség előtt kapcsán az író elmesélte, hogy a folytatás – az eredeti szándékai szerint – kalandosabb hangvételű lett volna, ám maga a díj és az olvasóktól érkező visszajelzések megváltoztatták elképzeléseit. A regény a Mysterious Universe eddigi hangulatától eltérően komoly témát tár elő: főhőseinek sorsán át azt feszegeti, vajon hány igazság létezhet a világban. Szélesi szerint annyi igazság van, ahány ember, és az információáradatból már leginkább hitünk szerint választjuk ki a kérdéseinkre a nekünk megfelelő válaszokat.
Németh Attila, a Galaktika irodalmi szerkesztõje és Szélesi Sándor (Anthony Sheenard) Németh Attila többek között rákérdezett az angolszász álnév születésének okaira és hogy hogyan esett a választás az Anthony Sheenard névre. A közönség soraiból érkezett kérdésre válaszolva az író az ősmagyar sorozat születésének körülményeire is kitért, illetve szóba kerültek a könyvkiadás-könyvterjesztés nehézségei is.


 

]]>