Az ókori világ hét csodájából mára már csupán egyetlen maradt fenn: az egyiptomi piramisok. A többit a történelem viszontagságos éveiben elpusztították. Ma egy svájci filmes feltette, hogy megszavaztatja korunk világcsodáit. Eddig 18 millióan szavaztak az interneten. Szavazz te is!

Korunk hét új világcsodáját keresi internetes szavazás útján Bernhard Weber svájci filmkészítő és író. Kétszáz „építmény” – modernek, mint a torontói Nemzeti Torony, vagy ősiek, mint Stonehenge vagy Angkor, esetleg a Nazca fennsík ábrái – közül lehet választani. "A kezdeményezéssel azt akarjuk elérni, hogy az emberek Németországban és a világ más részein új megvilágításban lássák ezeket a csodálatos építményeket" – mondta pénteken Münchenben Weber. Eddig több mint kétszáz országból mintegy 18 millió ember adta le szavazatát a világhálón, s 2007 januárjában a megválasztott építményeket tévéműsorban mutatják majd be. Időszámításunk előtt 200 körül görög írók jegyzéket állítottak össze koruk hét legjelentősebb építményéről, amelyek aztán az ókor hét világcsodájaként mentek át a köztudatba. Ezek: a pharoszi világítótorony, a rodoszi kolosszus, Szemiramisz függőkertje (oldalsó képen), a halikarnasszoszi mauzóleum, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz Zeusz-szobra és Egyiptomban a gízai piramisok. Napjainkra ezek közül csak az egyiptomi piramisok maradtak fenn. A világ hét új csodájára a www.new7wonders.com internetes honlapon lehet szavazatot leadni.
A top húszas lista a jelen cikk felkerülésének pillanatában a következőképpen néz ki:

1. A kínai nagy fal
2. A lhaszai Potala palota (Tibet – Kína)
3. Taj Mahal (India)
4. A római kolosszeum (Olaszország)
5. Chichen Itza piramisai (Mexikó)
6. A Húsvét-szigetek szobrai (Chile)
7. A pisai ferde torony (Olaszország)
8. A párizsi Eiffel-torony (Franciaország)
9. Machu Picchu (Peru)
10. A moszkvai Vörös tér és a Kreml (Oroszország)
11. Sana’a City (Jemen)
12. A versailles-i kastély (Franciaország)
13. Alhambra, mór palotaegyüttes (Spanyolország)
14. Angkor, a kmerek ősi városa (Kambodzsa)
15. A New York-i szabadságszobor (USA)
16. A barcelonai SAgrada Familia székesegyház (Spanyolország)
17. Az istanbuli Hagia Sophia (Törökország)
18 A sydney-i operaház (Ausztrália)
9. Petra (Jordánia)
20. A San Francisco-i Golden Gate híd (USA)

A magyar Országház a 38. helyen áll, megelőzve többek között a londoni Big Bent, a római Szent Péter székesegyházat, a párizsi Notre Dame-ot, Stonehenge kőkörét vagy éppen Teotihuacan piramisait.


]]>