Ma Magyarországra érkezett a híres festőművész, Ted Nasmith. A Torontóból érkező Nasmith gépe tizenkét óra repülés után szállt le Ferihegyen. A művész a január 8-diki „Tolkien születésnap” vendége lesz, amelyre a Millenáris Park Teátrumában az Átjáró Nap keretén belül kerül sor.

Fellépése délután várható: magyar rajongói nem csupán művészeti előadását hallgathatják meg, hanem különleges műsorát is láthatják.

A festőművész főleg az A Gyűrűk urához, valamint Tolkien egyéb könyveihez készített borítóival és illusztrációival vált ismertté. építészeti rajozokkal, és zeneléséssel is foglalkozik: gitározik, énekel és dalokat ír.

Megérkezés 12 óra repülés utánTed Nasmith:

Az ötvenes évek közepén született a kanadai Goderich kisvárosban, apja a Kanadai Légierőnél szolgált. Harmadikos gimnazista korában a nővére unszolása kezdte el olvasni az A Gyűrűk Urát, és rögtön megszállott rajongójává vált. Kezdetben csak kedvtelésből rajzolgatott, majd a gimnáziumban belépett a művészeti szakkörbe. Mindig is vonzották a történelem rejtélyei és a rég letűnt korok köde. Amikor a kezébe került Tolkien könyve, azonnal tudta, hogy erről akar festeni. Ahogy később nyilatkozott: amikor Középföldét festi, otthon érzi magát, minden kép ösztönösen jön.

Eleinte csak a saját szórakoztatására festegetett, rajzolgatott, de később barátai és szülei tanácsára megért benne a vágy, hogy kiadassa műveit. Sok visszautasítás után, végül négy képe bekerült egy Tolkien-naptárba. 1990-ben jelent meg az első, csak az ő képeit tartalmazó naptár, és ezeket számos másik követte. Könyvborítókat kezdett el festeni, és később Tolkien kiadója felkérte, hogy illusztrálja a Szilmarilokat (ami magyarul is megjelent és nagy sikert aratott). Azóta folyamatosan készít képeket Középfölde csodálatos tájairól és eseményeiről, valamint nem egy dalát ihlette meg a mű. Ted Nasmith a szállására indul Ferihegyrõl Kapcsolódó anyagok:

Egy rég várt ünnepély – J. R. R. Tolkien 114. születésnapi ünnepsége

A rendezvény támogatói:


]]>