A filmtörténelemben ötödszörre nyílik fel a Denevérbarlang bejárata, hogy szabadon eressze az utóbbi évek legnoirosabb Batmanjét, és újraépítse a Joel Schumacher által elmocsarasított ösvényt. A Batman: kezdődik! célja lesöpörni mindent az asztalról és elfeledtetni Tim Burton bizarr adaptációit. Hogy mindez sikerül-e, az már a mozikban leellenőrizhető, de addig is íme egy rövid denevértörténeti összefoglaló!

A Bruce Wayne alteregójaként élő Batman először 1939-ben jelent meg nyomtatásban, méghozzá a híres-neves Detective Comics 27. számában (The Case of Chemical Syndicate). Alkotója egy bizonyos Bob Kane volt és hősünk azidőtájt többnyire csak nyomozgatott a gonosztevők után, ahelyett hogy ízekre szedte volna őket. Közel egy évre rá, a lap 38. számában feltűnt Batman későbbi hű társa, az atletikus megjelenésű és mozgású Robin. Sikerük frenetikus volt, így a DC Comics-nál Batman hamarosan saját képregénnyel büszkélkedhetett, amelynek legelső számában feltűnt későbbi ellenségei, a Joker és a Macskanő prototípusa, a Macska (The Cat).

 Három évet kellett várni és a Columbia stúdió égisze alatt 1943-ban megjelent az első filmváltozat: a The Batman 15 rövidfilmből álló, összesen négy és fél órát kitevő mozis sorozata szép sikert aratott (a főszerepben Lewis Wilson és Douglas Croft volt látható).


Folytatás a Moziplussz oldalán
]]>