Erich von Dänikent szokatlan gondolatai tették híressé. Azok az archeológiai rejtélyek, amelyek a többi régésznek kemény fejtörést okoznak, azokban ő egyszerűen a földönkívüliek munkáját látja. A tudós február 22-én Budapestre látogat, most ismerkedjünk meg vele egy kicsit.

Erich von Däniken 1935 április 14-én született a svájci Zofingenben. A világon mindenütt elismertté tették rendhagyó elméletei, amivel olyan történelmi kérdéseket igyekszik megmagyarázni, amire a tudósok sem találják a választ. Däniken tanulmányai során megismerkedett a régészettel és a történészettel. Első könyve, a Chariots of the Gods (Az istenek harci szekerei) 1968-ban jelent meg és rögtön az első helyezést érte el az Amerikai Egyesült Államok Bestseller listáján. A mű USA-beli népszerűsége csak egy volt a sok közül, rövid idő alatt összesen negyven ország olvasói kapkodták el az első kiadásokat, rövidesen tehát megjelent a második könyv is, a Gods from Outer Space (1970).

Az igazi világhírt azonban Erich von Däniken csak közvetve köszönheti első és legnagyobb hatású műveinek. Könyveit számtalan televíziós társaság alapul használta, hogy egy izgalmas dokumentumfilmet forgasson az „őskor űrhajósairól”. Manapság talán szokványosnak tűnhetnek az olyan vélemények, amelyek az egyiptomi piramisokat, Stonhenge rejtélyét vagy az élet kialakulását földön kívüli hatással magyarázzák, azonban Däniken ’60-as évek végén megjelent munkássága teljesen más aspektusba helyezte a régészetet.

Az addig csupán csak egy kis közönséget érdeklő tudomány egy csapásra a figyelem középpontjába került, a világ vezető kereskedelmi csatornái örömmel haraptak rá erre a témára, a minél nagyobb üzleti siker reményében.

A kutató munkájára óriási igény volt: közérthető szavakkal, logikusan igyekszik bizonyítani állításait. Első művében, az 1968-ban megjelent Az istenek harci szekerében például többek között azt taglalja, miképpen lehet, hogy a maja kultúra által épített monumentális alkotások valójában egy UFO- jármű leszállóhelyei voltak. Manapság már elfogadott történészi állítás, hogy ezeket a ránk maradt épületeket a maják az isteneiknek alkották meg, de Dänikent ez csak megerősítette elméletében, szerinte ugyanis a maja istenek igenis léteztek, és bizony földönkívüliek voltak. Dänikenből egy csapásra híres ember lett; könyveit szívesen vásárolták meg az emberek, mert értették, izgalmasnak találták, és mert sok rejtélyt megmagyarázott.

A régészek máig értetlenül állnak olyan rejtélyek előtt, mint például az egyiptomi piramisok felépítése. Sok ismeretterjesztő könyv szerint még a mostani modern technológiával sem biztos, hogy lehetséges lenne olyan alkotások létrehozása, mint ezek az épületek. Däniken szerint nem is történhetett másként, csakis „külső” segítséggel.

{mospagebreak title=Kitüntetések, kritikák, üzlet}
A tudós legmagasabb kitűntetését 1987-ben kapta meg, amikor is Angliában Kék Szalagrenddel tűntették ki munkásságáért. Ez annál is érdekesebb, mert ezekben az években valami okból csak német nyelvű írásokat jelentetett meg, melyek később sem gyakoroltak olyan nagy hatást a világra, mint az első könyvei. Ezekből az évekből származott  többek között a  Ich liebe die ganze Welt (1983), a Der Tag an dem die Götter kamen (1984) vagy a  Habe ich mich geirrt? (1985).

Könyveire alapozott műsorai azonban máig hallatlan népszerűségnek örvendenek, 1996 szeptemberében például az RTL német tévécsatorna egyik Däniken-műsorát majdnem 5 millióan nézték.

A „kollégák” azonban jóval kritikusabban viseltetnek a svájci kutató elméleteivel szemben, mint a közönség. A szakma nagy nevű régészei azt tartják Däniken legnagyobb hibájának, hogy ahol egy cseppnyi rejtély van, ő ott rögtön földönkívüli jelenségre gyanakszik. A tudós kedvét azonban nem veszik el az őt ért támadások, fáradhatatlanul utazik, a világ bármely pontjára. (Négy nyelven beszél folyékonyan.) Egyre-másra jelenteti meg könyveit, melyek közül sok Magyarországon is osztatlan sikert aratott. A tavalyi évben újabb könyve jelent meg, címe Mysteries. Könyveiből készült dokumentumfilmjeit olyan nagy nevű televíziós társaság tűzik műsorukra, mint a Discovery Channel.

2004-ben az elméleteiből komoly üzleti vállalkozást is kovácsolt: a svájci Interlakenben megnyitotta a Mystery Parkot. A park teljes területe fedett, és olyan létesítmények találhatóak benne, mint a Fun Zone, ahol 3D-s utazásokon vehetünk részt, vagy Challenge pavilon, ahol a földön kívüli élet a téma. A Nazca pavilonban a Nazca fennsík csodái várnak minket, az Orient részen pedig a piramisokról tudhatunk meg érdekességeket. A 41 méter magas Panoráma kilátóból kitekintve a tájat és a hófödte hegycsúcsokat bámulhatjuk meg, bent pedig Däniken könyveinek kiállítását.

Az író-kutató nézeteit fáradhatatlanul, hosszú konferenciákon át is igyekszik bizonyítani. Däniken eddig 25 országban tett eleget a meghívásoknak, Magyarországon is volt már, 1988-ban. A svájci tudós az év nagy részében egyetemekbe látogat, hogy megossza elméleteit a nagyérdeművel, a február 22-ei Konferencia Központban tett látogatása minden bizonnyal üdítőleg hat neki is és a nézőknek is.

Däniken eddig megjelent könyvei (angol nyelven):
1968 Chariots of the Gods?
1970 Gods from Outer Space
1972 The Gold of the Gods
1973 In Search of Ancient Gods
1974 Miracles of the Gods
1977 According to the Evidence
1978 Im Kreuzverhör
1979 Signs of the Gods?
1981 Pathways to the Gods
1982 The Gods and Their Grand Design
1983 Ich liebe die ganze Welt
1984 Der Tag an dem die Götter kamen
1985 Habe ich mich geirrt?
1987 Wir alle sind Kinder der Götter
1990 Die Spuren der Ausserirdischen
1991 Die Steinzeit war ganz anders
1991 Die Rätsel im alten Europa
1992 Der Götterschock
1993 Raumfahrt im Altertum
1993 Das Erbe von Kukulkan
1994 Auf den Spuren der All-Mächtigen
1996 The Eyes of the Sphinx
1997 The Return of the Gods – Evidence of Extraterrestrial Visitations
1998 The Arrival of the Gods – Revealing the Alien Landing Sites of Nazca.
2000 Odyssey of the Gods – An Alien History of Ancient Greece.
2002 The Gods Were Astronauts: Evidence of the True Identities of the Old ‘Gods
2005 Mysteries


Kapcsolódó anyagok:
Erich von Däniken Magyarországon {mosgoogle center}
]]>