Az Agave kiadó gondozásában már idehaza is kapható Christopher Moore: Biff evangéliuma című könyve. Az SFportal annak idején egy rövid szemelvényt idézett a műből, most, hogy már megjelent a Jézus elveszett éveit tartalmazó írás, ismerkedjünk meg az alkotással egy kicsit közelebbről!


„Egy olyan mese, amely átmenetet képez az Újtestamentum, egy római történelemkönyv, egy keleti útikalauz és a Brian élete film között” – írja a CNN internetes oldala, miközben Biff evangéliumát elemzi. Christopher Moore szerzőt ebben a történetben az foglalkoztatja, hogy – bár Jézus születéséről és későbbi csodálatos tetteiről mindenki tud – senki sem tudja, mi történt a Messiás gyermekkorában. Mi is történt Jézus elveszett éveibenő

Az író szerint erre a kérdésre, csak Levi bar Alphaeus, azaz Biff tudja a választ, aki – mint a címből is kiderül – Jézus gyerekkori haverja volt. Ez a történet természetesen korántsem olyan dicsőséges, mint amelyet az Újtestamentum leír, mert bizony a Megváltó felcseperedése csajozáson, halottak feltámasztásán és kung fu-n keresztül vezetett a felnőtt korig.

Az ötven éves amerikai író, Christopher Moore szereplőiről általában elmondható, hogy teljesen hétköznapi legények. Ilyen tekintetben a Biff evangéliuma kicsit ki is lóghat a sorból, elvégre a Jézus gyermekkorát feldolgozó mű, nem tartalmazhat sablonos figurákat. A szerző most megjelent könyve mégis tökéletesen beleillik Moore eddigi munkásságába, elvégre az unalmas, szürke hősök legtöbbször valamiféle természetfeletti kalandba keverednek.

Az amerikai író ebbe a történetbe is valamiképpen belecsempészte napjaink épp aktuális, kényes politikai kérdéseit és az eredmény egy mulatságos, tanulságos és szatirikus mű lett. Bármennyire meglepő, a történet egy része napjainkban játszódik. Biff azért tér vissza a halálból, hogy kiegészítse a Bibliát, saját emlékeivel, melyek elsősorban régi cimborájáról „Joshuáról” szólnak. Hősünk messzemenően eleget tesz a feladatának, legjobb tudása szerint papírra vet mindent, ami kettejükkel történt, a három napkeleti bölcs érkezésétől egészen Joshua Messiássá válásáig.

Azok számára, akik szeretik a gunyoros irodalmat, akik szeretnek napjaink sziklaszilárd tézisein egy jót nevetni, mindenképp ajánlatos elolvasniuk Biff evangéliumát. Jézus gyermekkori éveiről ki más tudna jobban beszámolni, mint a címszereplők, aki Jézus gyerekkori haverja volt. „A Biff evangéliuma Vonnegut és Douglas Adams legjobb pillanatait idézi.”
Philadephia Inquirer

Christopher Moore

A Biff evangéliumának szerzője 1957-ben született az ohiói Toledóban. Az édesapja autópályarendőr volt, édesanyja pedig bolti eladó. Moore már korán, tizenhat éves korában, elkezdett dolgozni. Antropológiai tanulmányokat folytatott az Ohio Állami Egyetemen, majd a Santa Barbara-i Brooks Fotográfia Intézetben fényképészetet tanult. 19 éves korában Kaliforniába költözött. Munkával töltött évei alatt volt ács, bolti eladó, éjszakai portás, biztosítási ügynök, pincér és rock and roll DJ. A nyolcvanas évek végén már komoly alkoholproblémával küzdött, s ekkor elhatározta, hogy változtat életén. érdekelte az írás, korábban számos íráskurzuson részt vett, így az üveget letéve írni kezdett. Első könyve, az Ördögöd van! (magyarul is kiadták 2001-ben) 1992-ben jelent meg és óriási siker lett. Ennek és az 1995-ben megjelent Bloodsucking Fiends című könyveinek megfilmesítési jogát megvette a Disney. Moore 2003-ban Hawaii-ra tette át székhelyét.

„Christopher Moore egy nagyon beteg ember. A szó legjobb értelmében.”
Carl Hiaasen

Bibliográfia
Practical Demonkeeping (1992) (Ördögöd van! 2001)
Coyote Blue (1994)
Bloodsucking Fiends (1995)
The Island of the Sequined Love Nun (1997)
The Lust Lizard of Melancholy Cove (1999)
Lamb: The Gospel According to Biff, Christ’s Childhood Pal (2002)
Fluke, or I Know Why the Winged Whale Sings (2003)
The Stupidest Angel: A Heartwarming Tale of Christmas Terror (2004)
A Dirty Job (2006)

]]>