A Firefly sem kerülhette el asorsát – rajongói film készül a sorozat világában. Lelkes rajongók egy csapatamegunta, hogy arra várjon, vajon lesz-e újabb film vagy sorozat a Serenitykalandjaival, és úgy döntöttek: megcsinálják a saját maguk változatát, olyanminőségben, hogy azt akár tényleg le lehessen adni a tévében.


Rajongói filmek „Take me out, into the black.Tell’em ain’t coming back.”a Firefly főcímzenéjéből – Azok a filmek, filmsorozatok,amelyek sikeressé válnak a nézők körében – legyen az populáris kasszasiker vagyépp ellenkezőleg, kisebb rétegeket megmozgató kult alkotás -, előbb-utóbbóhatatlanul arra a sorsra jutnak, hogy a keményvonalas rajongók, a magukszájíze és elképzelése szerint megpróbálják utánozni, és rajongói filmetkészíteni belőle. Legjobb példa erre talán az Interneten sokfelé megtalálhatóStar Wars és Star Trek rajongói filmek. A számítástechnika rohamos fejlődésévelmár elérhetővé váltak azok a technikák, amelyekhez hozzáadva a rajongói lelkesedéstés találékonyságot olykor még az eredeti film minőségét is erősen megközelítőalkotások kerekednek ki. Magyar rajongók is csináltak már hasonlót, mintpéldául Sárközy Zsolt A klingonok már a spájzban vannak (Star Trek) vagy FüleZoltán Sötét oldal (Star Wars) című művére gondolni – a még be sem mutatottSecond Strike című Star Wars rajongói film pedig egyenesen az eredetivelversenyzik a képek minőségét tekintve.
A méltatlanul félbeszakítottFirefly című, Joss Wheedon által rendezett filmsorozat, a maga immáron kultuszstátusával sem kerülhette el ezt a sorsot. Az első ilyen adaptáció a „Mosquito”(Szúnyog) című Firefly paródia volt, amelyben alaposan górcső alá veszikkedvenc szereplőinket, és nem fukarkodnak jellemvonásaik komoly karikírozásávalsem. Ez az alkotás vicces, ám a minősége szerény, hiszen elsősorban a humoronvolt a hangsúly, és nem a sorozat színvonalának elérésén. {mospagebreak title=Ugrás a sötétbe} A rajongók körében szinte hetenteszárnyra kapnak különféle féligazságokon alapuló pletykák a sorozat hivatalosfelélesztéséről – ezeket a stúdiók és olykor maga Joss Wheedon általábanidejekorán le szokta törni. A sorozat felélesztésének az anyagiak mellettleginkább szerzői jogi akadályai vannak. Ám néhányan fejükbe vették, hogy annakellenére, hogy a Firefly TV sorozat jogai a FOX-nál vannak, a mozifilmesadaptációké pedig a Universal Pictures-nél, ők mégis megpróbálkoznak kihasítaniegy szeletet Joss világegyeteméből. Készítenek egy televíziós minőségűsorozatot – de legalább is ennek az első epizódját -, amely csak annyibankapcsolódik a Firefly-hoz, hogy ugyanabban az univerzumban játszódik. AVancouver közelében élő barnakabátosok nagy lendülettel láttak neki a munkának,hogy elkészítsék az „Into the black” című sorozatot, a Samsara űrhajó éslegénységének kalandjait. Az első epizód címe „Mined Controll”, amely arendszer határvidékén található, ércekben gazdag Iscariot holdon játszódik. Atervezett sorozat főbb szereplői: Jon Lee, a Samsara kapitánya, Dr. MarionCall, a hajóorvos, Katrina „Kitty” Tsang egy mosolygós gyilkos, Samson West afőgépész, Seraphina York, egy nemesi származású bűnöző, Henry „Hank” Frosberg,Seraphina testőre.
A forgatás első hete a beszámolókszerint most március elején zajlott, remek hangulatban. Sok helyi vállalkozó éscég segíti a stábot különféle felszerelésekkel és szükséges kiegészítőkkel. Akészítők nagyon lelkesek, és ekként nyilatkoznak vállalkozásukról: „Legtöbbünk kezdő ezen a területen, de ugyanakkor nagyon-nagyonigényesek is vagyunk, és elszántak, hogy valami jót készítsünk. Célunk atelevíziós minőség elérése, és a siker érdekében mindent megteszünk. Csodálatoscsapat és szereplőgárda gyűlt össze, rengeteg kiváló történet ötletünk van, ésmindehhez van még egy csodálatos hajónk is.” {mospagebreak title=Samsara}

A filmben szereplő hajó, a Samsara természetesen teljesmértékben számítógép animációs technikával készült jármű. A leírása szerint egymódosított C314 Skyhook osztályú kis teherhajó. Nagyjából 40 méter hosszú. AFirefly-hoz hasonlóan VTL (függőleges fel és leszállás) technikát használ.
A Samsara valóban szép hajó (bár erős hasonlóságokat véltem felfedezniközte, és a Jedi Academy címűjátékprogram főszereplőjének hajója, a Raven’sClaw között – szerk), melyet az érdeklődők, a project további részleteivelegyetemben a csapat honlapján, a http://www.intotheblack.ca/címen tekinthetnek meg. A történet pikantériája azonbanaz, hogy miként áll mindehhez Joss Wheedonő A mester ugyanis természetesenértesült a kezdeményezésről, és reagált is rá. Hozzászólásában, természetesenhivatalos minőségben felhívta a figyelmet az esetleges jogi problémákra, ésóvatosságra intette a csapatot, ám magánemberként kitörő öröméről tetttanúbizonyságot, és mindennemű lehetséges támogatásáról biztosította őket.Szóba került az is, hogy Joss esetlegesen, mint szaktanácsadó, nem hivatalosande részt vesz a film készítésében. Wheedon így nyilatkozott:  „Melyik rendező ne örülne annak, hogy afélbeszakított TV sorozatát a rajongók annyira szeretik, hogy mindenlehetőséget megragadnak arra, hogy életben tartsák azt?” Kapcsolódó anyagok és fórum: Anti-Trek 2.0: Firefly – Merras ajánlója
Firefly rovat az SFportalon Firefly fórum az SFportalon
]]>