Sarah Michelle Gellar egészéletét a filmek között élte le. A kivételes szépségű színésznő olyan-elsősorban fiataloknak szóló- produkciókban szerzett elismertséget, mint a Buffy,a Scooby-Doo vagy a Sikoly 2. Hollywood egyik emelkedő csillagama 29 éves.


Sarah Michelle Gellar 1977 április 14-én látta meg anapvilágot, New York városában. A felcseperedő fiatal amerikai kislánytmár négy évesen felfedezte egy ifjú tehetségeket foglalkoztató ügynök az egyikmanhattani étteremben. Arthur Gellarnak, az apának és feleségének, Rosellenneknem volt nehéz dolga, mikor gyermekük jövőjéről esett szó.

 

A manhattani találkozás nem volt eredménytelen, a négy évesSarah Michelle Gellar csupán pár sort olvasott csak fel a forgatókönyvből MelDamski rendezőnek és rögvest övé az An Invasion Of Privacy(1983)mellékszerepe. Egy kedves kis arcocskának, mely minden szívet megdobogtat,mindig van helye a film világában, a fiatal lány filmes pályafutása tehátkorántsem itt ér véget, sőt, megszakítás nélkül napjainkig tart. A felcseperedőszínésznő egy televíziós reklámban tűnt fel, majd szerepet kapott az Overthe Brooklyn Bridge című produkcióban, amely 1984-ben került a mozikba.

 

Ugyanebben az évben még két meghatározó esemény történtSarah Michelle Gellarral. A kislányt ekkor íratták be a ProfessionalChildren’s School nevű intézménybe, ahol többek között Tara Reid, azAmerikai Pite-, Macauley Culkin, a Reszkessetek betörők!-, vagy Jerry O’Connel, a Sliders- későbbi sztárjai voltak az osztálytársai. Ugyancsak 1984 -ben került sor szülei válására, amely szintén rányomta a bélyegét a színésznőkésőbbi életére. Sarah Michelle Gellar anyjához került, kapcsolata megromlottédesapjával.

 

A nagy áttörést egy olyan filmsorozat hozta meg a fiatalszínésznő számára, amely azelőtt indult, hogy ő megszületett volna. Az AllMy Children című szappanoperát 1970-ben láthatták először a nézők, a kisSarah Michelle Gellar 1993 -ban tűnt fel az epizódokban. Oly remekül alakítottaa fiatal Kendall Hart Lang Henry-t, hogy 1995 -ben, 18 évesen, aszínésznő tehetségét Emmy-díjjal jutalmazták.

 

Még ugyanebben az évben Gellar otthagyta a szappanoperát éskét esztendővel később egy másik filmsorozatban tűnt fel, amely világszerteismertté tette a nevét. Ez volt a Buffy, a vámpírok réme (Buffy theVampire Slayer, 1997-2003), ahol az elbűvölő, de veszélyes BuffySummerst alakította. A rajongók rögvest megszerették az angyalarcúszépséget, nem véletlen, hogy Sarah Michelle Gellar hamarosan két horrorfilmbenmutathatta meg, mennyire bájos és tehetséges. A Tudom, mit tettél tavalynyáron (I Know What You Did Last Summer, 1997) és a Sikoly 2(Scream 2, 1997) sikere után a fiatal színésznő még több thiller -szerepközül válogathatott.

 

Mindezek mellett Sarah Michelle Gellar néha fel-felbukkantaz Angel című fantasy sorozatban, természetesen Buffy bőrébe bújva, hogybesegítsen a gonosz elleni örök küzdelemben. Az ezredforduló eleje különbözőfilmes adaptációkkal telt Gellar számára. Egy ideig az X-men (2000)készítői határozottan fontolgatták, hogy a feltörekvő színésznőt kérik fel,Vadóc szerepének eljátszására, de a producerek végül Anna Paquin mellettdöntöttek.

 

A gyönyörű művésznő így sem maradt munka nélkül, elvégre kétévvel később a Scooby-Doo című animációs sorozat filmvászonra vitelénélsegédkezett. Ez a produkció immáron nem kis pénzt hozott Sarah Michelle Gellarkonyhájára, a szerepből befolyt másfélmillió dollárt kevesen utasítanák vissza.A Scooby-Doo (2002) és folytatása, a Scooby-Doo 2: Szörnyekpóráz nélkül (Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed, 2004) nemcsak azért volt mérföldkő a színésznő pályafutásában, mert eddig soha nemszerepelt rajzfilm-adaptáció elkészítésében, hanem, mert itt szövődött románc alélegzetelállítóan szép hölgy és Freddie Prinze Jr. színész között melyetházasságukkal pecsételtek meg.

 

Takashi Shimizu Az átok (The Grudge, 2004)című produkciójában Sarah Michelle Gellar ismét visszatérhetett a horrorműfajához. A filmért kapott 6 millió dollár jelzi, mennyire pótolhatatlannaktartják a készítők a fiatal színésznőt. Jelenleg úgy néz ki, hogy SarahMichelle Gellar a folytatásban, Az Átok 2-ben is feltűnik majd, amitjelenleg forgatnak. Ebben a produkcióban azonban nem kap olyan fontos szerepetaz aranyhajú tehetség, mindössze csak annyi időre bukkan fel, hogy a rontásttovább tudja adni.

 

Sarah Michelle Gellar manapság nagyon elfoglalt, több filmkapcsán felmerül a neve és jelenleg is forgat. Mindemellett férjével közösgyermeküket tervezik és -nem mellékesen- megünneplik a csinos színésznő 29.születésnapját.

 

mandrew

]]>