Sextans-kísérőgalaxis felfedezése egy automata keresőprogramban történt meg, addig a valóságban nála sokkal fényesebb Sagittarius dSph-t csak a galaxisbeli csillagok radiálissebesség-mérései alapján fedezték fel. Közelségüknek köszönhetően viszont ezen galaxisok mindegyike feloldható csillagokra, és így mint csillagsűrűsödések észlelhetők az égbolt nagy kiterjedésű területeit lefedő észlelőprogramok felvételein.

Az eddig felfedezett törpegalaxisok mellett D.B. Zucker (Cambridge University) és munkatársai a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) adatbázisából a szín- és fényességadatok alapján kiválasztott csillagok eloszlásában egy eddig ismeretlen sűrűsüdést mutattak ki a Canes Venatici (Vadászebek) csillagkép irányában. A részletes elemzés szerint a sűrűsödés egy halvány törpegalaxishoz tartozik.

A kutatók az északi galaktikus pólus kb. 8000 négyzetfoknyi körzetét lefedő adatbázist vizsgáltak. Míg a nyers adatokból nem ismerhető fel határozott objektum, az automata feldolgozás során egy nagyjából elliptikus alakzat rajzolódik ki. A vizsgált területen levő csillagok szín-fényesség diagramon való ábrázolása pedig jól láthatóan kirajzolja a vörös óriáságat (RGB). Az újonnan felfedezett és a csillagképről Canes Venatici törpe szferoidnak elnevezett objektum jellemzői igen hasonlóak a Sextans-törpéhez. Magán a kísérőn belül azonosítható egy fémszegény csillagpopuláció is, amely alapján a CVn-törpe távolsága – hasonlóan a Leo I és Leo II távolságához – 720 ezer fényév. Látszó mérete ebben a távolságban kb. 3600 fényév átmérőnek felel meg.

Hasonló eredményről számolt be a kutatócsoport másik cikke is, amelyben a Bootes (Ökörhajcsár) csillagképben, 195 ezer fényévre található új törpegalaxis felfedezését jelentették be. A csillagaszat.hu cikke

]]>