élménybeszámoló

Soha nagyobbagybajt ne éljen meg az ember, mint amikor az első reggeli kávé után ne tudjamegfogalmazni, mi is valójában a gótikus horror. Nem holmi kísértetieskastélyokban szellemek elől menekülő ártatlan amerikaiakat tessék elképzelni,pusztán néhány nevet, hogy leessen a friss horror-rajongóknak, hogy miről isvan valójában szó.

1886}

Edgar Allan Poe,Mary Shelley és társai alapján a laikus máris a fejéhez kap egy „ó, tényleg!”felkiáltással, mert az ő neveik alapján szinte tökéletesen behatárolható, mitis takar valójában ez a műfaj. De félreértés ne essék, most nem szándékozombelemélyedni a műfaj elemzésébe, nem ez a cikk lényege.

Idén, október 7-énmegrendezésre került a Jövő Háza (egykori Millenáris) Teátrumában az ÁtjáróTalálkozások keretén belül a 7. Kollektíva fesztivál, ahol a gótikus horrorszerelmesei adhattak egymásnak találkát. A betévedő látogatót nem fogadtahorrorisztikus díszlet, a Jövő Háza a megszokott arcát mutatta az arrasétálgatók felé.

A Teátrumszínháztermében egész napos filmvetítés várta a látogatókat alkalomhoz illőn aműfajbeli filmekkel. A hajóban eközben kerekasztal-beszélgetések, előadásokzajlottak, több témát felölelve. Szó esett a Vampire Live-ról, s annakmagyarországi helyzetéről, boszorkányságról, mágiáról, és a magyar sci-fi,fantasy és rpg-életről.


Ez utóbbi vita volt lényegében az egyetlen program,amire sikerült becsusszannom. Meglehetősen érdekesen indult: kis híjánszemélyeskedésbe fordult az rpgportal.hu és rpg.hu ellentétek okán. Egyikoldalon az sfportal.hu-t és rpgportal.hu-t képviselő Miyazaky Jun és SzélesiSándor ültek, míg a másik „sarokban” az rpg.hu közönségtáborából RedGuy ésBrutális foglaltak helyet. A két portál közti ellentét elemezgetése szerencsérenem ment át szidalmak egymás fejéhez vágásába (noha az elején ellövetett néhányefféle megjegyzés), de a moderátor nagyon ügyesen terelte a vita egész idejealatt a beszélgetést abba a mederbe, ahová eleve rendeltetett. Így is meglehetősenforrt a levegő, természetesen az eltérő nézetek miatt. Egy dologban mégis voltegyetértés: a magyar szerepjáték-élet jelenleg a béka hátsó fele alatt lebzsel.Ám míg Szélesiék azon dolgoznának, hogy valami egység jöjjön létre ne csak azrpg-életben, hanem a könyvkiadások terén is újjászülessen az igényesség, addiga másik oldal úgy vélekedett, az egészet hagyni kell a francba. Végül is,mindkettőjük álláspontja tökéletesen érthető. RedGuy-ék – mint ahogy ők magukis bevallották – nem dolgoznak az rpg.hu-nak, ők a közönségének tagjai, ígyéletüknek egy kiegészítő eleme a szerepjáték és tartozékai. Ezzel szemben amásik tábor életét a rendezvényszervezés adja, és céljuk az, hogy a magyarkultúrális élet újra feltörjön, és ne csak ponyvaolvasmányok töltsék meg akönyvesboltok polcait.

A rendezvényneknoha nem ez volt a csúcspontja (állítólag, mivel utazási okok miatt a KékYukban tartott bulira már nem jutottam el). Az utóbulin sor kerültfétisbemutatóra, zenére, hatalmas társaságra, és a végighallgatottélménybeszámolók alapján nagyon jóra sikerült a zárás.


A rendezvény ígyösszesítve nagyon kellemes hangulatban telt, ám hiányzott a zsongás aTeátrumból, ami mondjuk a tavaszi anime- és képregénytalálkozó során betöltöttea Jövő Házának eme szegletét. Bár hasonlítgatni… felesleges, mert mindegyikrendezvénynek megvan a maga „zamata”, mindegyiknek megvan a magakülönlegessége. A jelmezek, az öltözékek, amelyek a gótikus horrorjellegzetességei a hozzá nem értők számára, lenyűgözőek voltak, így azt hiszem,a Teátrumbeli látogatóknak külön köszönet jár értük.

 

]]>