A hír nyomán, hogy a Delta Vision kiadó többségi tulajdonosa lett a Cherubion Kiadónak, az SFportal megkereste az új tulajdonos képviselőjét, aki az ügyvezetői posztot ellátja: Villányi Pált. Villáminterjúnkban a Cherubion Kiadó jövőjét érintő információkról faggattuk.

{mosgoogle center} Villányi PálSFportal: Meglepő változás történt a Cherubion háza táján: a Delta Vision lett a cég tulajdonosa. Kívülállóknak ez gyors váltásnak tűnik, de a két cég már jó ideje tárgyal erről. Mikor merült fel először a közeledés gondolata?
 
Villányi Pál: Az első tapogatózó beszélgetések még tavaly tavasszal kezdődtek, és mostanra zártuk le őket. 
 
SFportal: Miért szánta el magát a Delta Vision erre a lépésre? Mi olyan kecsegtető a Cherubionbanő
 
VP: A Cherubion egy régi, patinás kiadó, egy kiemelten hű olvasótáborral. Sajnos az utóbbi időben István terheltségéből adódóan ez a fény kicsit megkopott, de remélem a segítségünkkel visszanyerhetjük az elvesztett bizalmat.

SFportal: A Cherubion pár évvel ezelőtt volt, hogy évi hatvan könyvet is megjelentetett, míg a január 22-i Átjáró Napon Nemes István idénre csak 10 könyvet jelzett előre. A Delta Vision-nek mi a szándéka, mennyi címet szeretne kihozni egy évben Cherubion logó alatt?
 
VP: Növelni szeretnénk a kiadványok darabszámát és a minőségét is. Egy évben 15-24 címet lehet megjelentetni. Március van, sajnos ez már nem egy teljes év, így arányosan kevesebbet tudunk kiadni. Talán hónap végén már jelenik meg Cherubionos kiadvány. Nem tudom, idén mennyi fog elkészülni, de tudjuk biztosítani a technikai hátteret, és igyekszünk javítani a kiadó megítélésén, visszaállítani a régi megbecsülést, amit anno, tizenöt évvel ezelőtt a Cherubion kivívott magának.
 
SFportal: Tényleg, változik-e a könyveken a logó? A Delta Vision a saját arculatára szabja majd a kiadványokat?
 
VP: Természetesen a könyveken a logó nem változik, a Cherubion egy különálló kiadó, és nem a Delta Vision része. Sem a formátum, sem az arculat nem fog változni.
 
SFportal: Nemes István marad a sorozatok szerkesztője. Mennyi szabadságot fog élvezni a kiválasztásbanő Végül is az anyagi kockázatot innentől a Delta Vision állja, érthető, ha erőteljesebben beleszól bizonyos könyvek kiadásába.
 
VP: Az együttműködések mindig kompromisszumokból állnak.  Remélem mindketten megtaláljuk a magunk számítását. Úgy szeretnénk működni, mint mondjuk a Random House, akinek több országban több kiadója van, ám nem szól bele a kiadó szerkesztésébe és ügyeibe. Tulajdonosok lettünk ugyan, és óvjuk az érdekeinket, de nem akarjuk a napi irányítást a Delta Vision-ből intézni.

SFportal: Folytatódnak-e a Cherubionos sorozatok? A Káosz, a Dark Space vagy az Ammerúnia?
 
VP: Jelen pillanatban nem látjuk akadályát a Cherubionos sorozatok folytatásának. Azért is találtunk egymásra Nemes Istvánnal, és azért született meg ez a megállapodás, hogy István megint író lehessen, hogy átvegyük tőle a kiadás és terjesztés terheit. Reményeink szerint István tovább írja a Káosz-sorozatát. Berke Szilárddal is beszéltem, aki elmondta, hogy ha lehetséges, szeretné az Ammerúnia sorozatát a Cherubionon belül tartani.
 
SFportal: A Cherubion Kiadó a magáénak tudhatta a legnagyobb magyar írói teamet. Ezeket az írókat átveszi-e a Delta Visionő
 
VP: A Delta Visionnek saját írói műhelye van. Ez a Delta Műhely. A két kiadó egymástól függetlenül működik. Semmi szín alatt nem mossuk össze sem a kiadót, sem a műhelyeket. „Csupán” tulajdonosváltás történt, és üzleti szempontból filozófiaváltás, semmi több. A tulajdonosváltással reményeink szerint újfent megteremtődött a hazai tehetségek felfedezésének lehetősége a Cherubion műhelyen belül, Istán most tud a szakmai munkára koncentrálni.
 
SFportal: A Cherubionos címlapfestőkkel dolgoztattok ezután, vagy más elképzeléseitek vannak?
 
VP: A könyveknek címlapra van szükségük, természetesen, ezeket továbbra is festők készítik el. Nem látom szükségét a váltásnak.
 
SFportal: Vannak-e szerkesztői irányelvek, amiket már láttok? A magyar szerzőkön túl belevágtok-e külföldiek kiadásába, például a Hyperion sorozat folytatásába.
 
VP: Még korai lenne irányelvekről beszélni az együttműködés ilyen korai szakaszában. Egyelőre talpra állítjuk a Cherubiuont, ez az elsődleges cél, a fejlesztéssel később fogunk törődni. Dan Simmons jó író, de a Hyperion a magyar olvasók körében nem aratott átütő sikert, ebben a témában döntés a közeljövőben nem várható.
 
SFportal: Átvette-e a Delta Vision a Cherubion árukészletét? Tehát ha valaki ezután régi Cheubionos könyvet szeretne vásárolni, akkor hozzátok kell-e fordulnia vagy Nemes Istvánhoz?
 
VP: A legegyszerűbben majd a megújuló Cherubion honlapon lehet hozzájutni a régi kiadványokhoz.
 
SFportal: Eddig is nagyon sok munkát végeztél a Delta Vision keretén belül. Hogyan fogod bírni a Cherubion-rész munkáit? Kikre számítasz még segítségképp?

VP: Nem látom akadályát, hogy mindkét cégnél ellássam feladataimat. Ez csak időbeosztás kérdése.


Kapcsolódó anyagok és fórumok:

A Delta Vision megvásárolta a Cherubiont
A Cherubion kiadó 2006-os tervei
A Delta Vision kiadó 2006-os tervei A Cherubion fóruma az SFportalon
A Delta Vision fóruma az SFportalon]]>