A SCI FI Wire testvéroldala, a kütyükkel és mindenféle technológiai dologgal foglalkozó DVICE belement abba az időről-időre visszatérő kérdésbe, hogy vajon a különböző sci-fi világok hajói közül melyek a legerősebbek. Azt a kérdést boncolgatták most, hogy vajon a Battlestar Galactica vagy a U.S.S. Enterprise NCC-1701 nyerne-e meg egy ütközetet? Batman lenyomná-e Wolverine-t, a Terminatorok győznének-e a Transformerek ellenében, Peter Petrelli lepofozná-e Supermant az égről, Palpatine császár gonoszabb-e, mint Szauron, és vajon mi történne, ha a Borg asszimilálná Darth Vadert? Ősi kérdések ezek a scifi, fantasy vagy képregény rajongók között, akiknek különböző sorozatok, filmek közül kell kiválasztaniuk a kedvenceiket. Sci-fi fanatikusok között a kérdés adja magát: melyik űrhajó az erősebb? A U.S.S. Voyager lenyomná a birodalmi csillagrombolókat? A témának külön honlapja is van, a Spacebattles.com számtalan rajongói videót szentelt a témának, az egyik legjobb sorozatukban például a Star Trek, Star Wars, Babylon 5 és pár egyéb sorozat jófiúi közös erővel küzdenek meg ugyanezen sorozatok rosszfiúi ellen. De egy másik szériában fézerágyúkkal és proton torpedókkal tesznek pontot a Babylon 5 vs Deep Space Nine kérdéskörére (elvakultabb rajongók a másik sorozatot szokták azzal vádolni, hogy pont az ő kedvencükből lopta el az űrállomásos-háborús ötleteket). De például a Facebookon is külön játékban mérkőzhetnek meg a különféle űrhajók egymással. A DVICE most, hogy elindult a Sci-Fi Channel műsorán a Battlestar Galactica utolsó etapja, a kolóniák utolsó megmaradt csatahajóját szembeállítja egy még öregebb klasszikussal: az eredeti Star Trek sorozat NCC-1701 sorszámot viselő Enterpise csillaghajójával. Néhány szempont alapján megpróbálják kideríteni: ha összecsapnának, akkor ki lenne a győztes.

1. Fézerek vs. ágyúk

Az Enterprise fejlett fézerágyúkkal van felszerelve, míg a Battlestar Galactica a mi 21. századi technológiánkhoz közelebb álló ágyúkkal, amik hagyományos lövedékeket lőnek ki. Viszont a Galactica több ilyen ágyúval van felszerelve. A problémát az okozza, hogy pajzstechnológia nélkül a fézertüzet (amellyel sokkal precízebben lehet felszeletelni az ellenséget) nem igazán tudja kivédeni. Fegyverek terén a pontot tehát az Enterprisenak adják a szerkesztők.

2. Foton torpedók vs. atombombák

Ezt a meccset viszont a Galacticának adják: szerintük egy atombombával szépen lehámozná a Galactica az Enterprise pajzsait, egy második találat megsemmisítené a hajót. Ezzel szemben a foton torpedók szintén valamiféle nukleáris jellegű robbanást hoznak létre, csak épp anyag-antianyag alapon – a Galactica páncélzata viszont elvisel néhány atomrobbanást. A magunk részéről ebben annyira nem vagyunk biztosak, sekélyes tudományos ismereteink szerint az anyag-antianyag robbanás valószínűleg pár fokozattal erőteljesebb lehet, mint néhány atombomba.

3. Szenzorok vs. DRADIS

Az Enterprise kifinomult érzékelőkkel van felszerelve, amelyekkel kvázi azt is kideríthetik, hogy az ellenséges hajó kapitánya milyen kávét szeret csata közben inni, míg a DRADIS inkább a mi hagyományos radaros rendszereinkhez hasonlít. Ja, és cool hangokat ad ki magából. A DVICE szerint egy éles csatában az „egyszerű, de nagyszerű” DRADIS lehet hasznosabb, mert tiszta képet ad a csatamezőről.

4. Űrkompok vs. Viperek

Az Enterprise űrkompjai nem igazán csatára vannak kitalálva, viszont talán gyorsabbak lehetnek az impulzus hajtóműveikkel. A Viperek ezzel szemben kimondottan vadászgépek, igaz, a Battlestar Galactica nem épp a legmodernebbekkel rendelkezik. A Viperek minden további nélkül képesek szitává lőni az űrkompokat.

5. Impulzus hajtóművek & warp meghajtás vs. ion hajtóművek és FTL meghajtás

A Star Trek világában az űrhajók a normál térben impulzus hajtóművekkel közlekednek, míg a csillagközi távolságokat warp meghajtással hidalják át. A normál űrben az Enterprise kimondottan jól tud manőverezni, míg a Battlestar Galactica nagyjából olyan kecses az ion hajtóműveivel, mint egy kínai árukkal megpakolt uszály a Dunán. Az FTL viszont okozhat meglepetést az Enterprisenak, ha épp ki vannak számolva a koordináták, akkor egy villanással eltűnhet a Galactica. Ettől függetlenül, ha a hajtóműveken múlik, az Enterprise nyerné a csatát.

6. Transporterek vs. Raptorok

Avagy hogyan közlekedtessük az embereinket. A Galactica Raptorokkal juttathatja célba a tengerészgyalogságot, míg az Enterprise simán beteleportálhatja a biztonságiakat a Galactica fedélzetére. Pláne mert annak nincs pajzsa, hogy megakadályozza – bár ha épp az Enterprise rá van szorulva a pajzsaira, akkor ők sem tudnak kitranszportálni a hajóról. Mindenesetre a transzporterek komoly előnyt adnak az Enterprisenak.

7. Pajzsok vs. elhárítótűz

Az Enterprise szép nagy elhárítópajzzsal van felszerelve, amely valószínűleg baromi sok energiát is követel. Amíg van pajzs, addig a hajó rendszerei is nagyjából védve vannak – ha viszont eltűnik a pajzs, akkor a páncélzatára van szorulva, amely nem annyira erős – azaz, ha a Galactica kiiktatja a pajzsokat, akkor a szimpla kis ágyúival plusz némi Viper-támogatással komoly sérüléseket tud okozni. A Galactica viszont igen masszív elhárító tüzet képes kifejteni, amelyből az egyébként igen fürge cylon vadászgépek sem nagyon képesek kivonni magukat – és persze képesek elhárítani a különböző rakétákat és egyéb veszélyes lövedékeket is. Például a foton torpedókat, amelyek korábban robbannak fel, és nem okoznak sérülést a hajótesten. Sőt, arra is van esély, hogy a fézersugarakat meggyengítsék vagy akár ki is oltsák, mielőtt a páncélzatot elérnék. A páncélzatuk viszont sokkal erősebb, mint az Enterprisenak – hiszen képes túlélni egy nukleáris támadást, vagy épp a légkörbe való belépést. Ezért ezt a pontot a DVICE a Battlestar Galacticának adja. Összességében véve tehát a Galactica egy paraszthajszállal megnyerné az ütközetet, 4 pontot nyert el a fentiekből, míg az Enterprise csak 3 pontot kapott. Azért feltételezhetjük, hogy az aktuális BSG-bemutató miatt a bírák némileg részrehajlóbbak voltak a Galactica irányában. 🙂 A magunk részéről egyébként nem nagyon értünk egyet ezzel, és nem azért, mert akkora Star Trek fanatikusok vagyunk, amekkorák. Egész egyszerűen a Star Trek alkotói el akartak rugaszkodni a 20. századi valóságtól, és fantasztikus fegyvereket, hajókat álmodtak a tévéképernyőre. Ezzel szemben Ronald D. Moore kimondottan valósághűbb hajókat és felszerelést talált ki – az ágyúk talán valamivel fejlettebbek, mint amiket a mi világunk hadseregei használnak. Ha az űrutazást és a robotikát nem számítjuk, akkor a Battlestar Galactica világai nagyjából a mi műszaki és technológiai színvonalunkon állnak – és pont ez is volt a készítők célja. Épp ezért a Galactica valószínűleg Mi a Ti véleményetek a kérdésről?]]>