Zentai Péter László szerint a tavaszi törvénykezési ciklusban reális esély van arra, hogy a parlament tárgyalja a könyves törvényt. Az MKKE igazgatója hozzátette, Halász János, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának fideszes alelnökével egyeztetve, az sem elképzelhetetlen, hogy ebben az ügyben politikai egyetértés lesz a legnagyobb ellenzéki és a kormányzópárt között. A Gazdasági és Versenyhivatal ellenzi a tervezetet, sőt szerintük a német példa rossz, mert hamarosan bebukik az árkötöttség, mondták még a nyáron, és tudtommal ezt az állításukat még nem változtatták meg. Egy svájci bíróság hasonló ügyben megállapította, hogy az árrögzítés korlátozza a versenyt, és a német nyelvterület miatt azt gondolják, hogy ez befolyásolhatja a német könyvpiacot is. Angliában 1997-ben már megszűnt az árrögzítés, és az angol versenyhatóság 2008-as jelentése szerint megnőtt az összes eladott könyv és az újonnan kiadottak száma is.
(Forrás: Könyvesblog)
Ez egyáltalán nem jelenti a problémák megoldását, és nézőpont kérdése, hogy ez jobb vagy rosszabb, mint az eddigi rendszer. Az MKKE létéből eredően nem fog ennél keményebb megoldásokat javasolni, még ha ezt a csatát el is veszti a lobbiharcban. Jelen javaslata alól is erőteljesen kilóg a lóláb, merthogy ha rögzítenék az árakat, az a kiadókon továbbra sem segítene (az MKKE javaslata tehát látszatjavaslat kiadói szempontokból), maximum a kisebb könyvesboltok tudnának egyenesben maradni. Ismétlem: az árak a kis könyvesboltok fennmaradását segítenék elő, a bizományosi terjesztésre átadó kiadókat egyáltalán nem érintené az új rendszer, ha el is fogadnák. (Szóval hol is védi ezzel az MKKE a nevében szereplő könyvkiadókat?)
Írta alig több, mint fél évvel ezelőtt az SFportalon Szélesi Sándor – akkoriban még úgy tűnt, hogy a tervezet véglegesen elbukik a Gazdasági Minisztérium és a GVH ellenállásán. Kapcsolódó blogbejegyzések: Édes drága könyveink Merras blogbejegyzései a könyvterjesztésről és annak jövőjéről]]>