Augusztus 31-én lesz a Távkapcs (Click) című film mozibemutatója hazánkban. A film történetét apró esemény ihlette: Steve Koren forgatókönyvíró a barátnőjével folytatott egyik hosszas veszekedése során előkapta a tévé távirányítóját, és partnerére mutatva megnyomta a „némítás” gombot. A hölgy nem találta túl szórakoztatónak a dolgot, de ez a kis mozzanat egy érdekes gondolatot indított el Korenben. Click
„Mi lenne, ha életünketegy távirányító segítségévelellenőrizhetnénk, vagy éppen kedvünk szerinthangosíthatnánk és halkíthatnánk avilág hangjait?
– tette fel a kérdést Koren. –Mi lenne, ha a jövő miatti aggódás helyettelőrecsévélhetnénk életünket, ésmegnézhetnénk, mi vár ránk? Vagy ugyanígyvisszatekinthetnék a múltba.”

{youtube}ZLXMa2RcuLo{/youtube}

Franc Coraci rendezőt nemcsak a filmtémája vonzotta, hanem a lehetőség, hogy napmint nap nagyszerű komikus színészekkel dolgozhategyütt. Tudta, hogy minden együtt töltött nap jómóka lesz. Ahogy végiggondolta a történetet,úgy vélte, hogy a film látványáttekintve sokkal merészebb lehet, mint általábana vígjátékok.

Coraci és a főszereplő, AdamSandler tinédzser koruk óta barátok. Együttjártak középiskolába is, és mindigjól meg tudták nevettetni egymást. „Azértis olyan remek ez a film, mert pontosan olyan témákkalvan tele, melyeken Adam és én nevetni szoktunk –olyan dolgok, amiket a tanulóéveink alatt ismertünkmeg. Ahogy egyre idősebbek leszünk, kezdünk filmetkészíteni arról, amit átéltünk.”

Az iskolás évek alattkiformálódott közeli kapcsolat és a közöshullámhossz a munkában jól kifizetődött akreatív munkában is. „Egy-egy nap végénmindig úgy találtuk, hogy a forgatókönyvnagyon vicces ugyan, de a hozzáadódott spontánelemek még sokkal mulatságosabbá tették –mondja Coraci. – Adam nagyon jó a rögtönzésben,s úgy tesz, mintha mindez nagyon könnyű lenne.”

Az összeszokott pároshozcsatlakozott Christopher Walken, aki Coraci szerint rögtönmegtalálta a hangot és a helyét a csapatban.Morty szerepében énekes és tánctudásátis megcsillogtathatta. „De nem ez volt a legjobb benne – mondjaCoraci –, engem az fogott meg leginkább, hogy a szövegbármelyik részét képes humorossátenni. Nem ismerek más színészt, aki egyetlen,hétköznapi szót olyan viccesen tud kiejteni, ahogyő.”

A „tökéletes feleség”szerepét Kate Beckinsale kapta. „A film egyikkulcsfontosságú eleme, hogy Michaelnek van kétgyereke, és egy gyönyörű felesége, akimindenben támogatja őt – magyarázza Coraci. – Az afajta tökéletes nő, akit bármelyik férfiboldogan feleségül venne: szép, erős ésjószívű.”

David Hasselhoff játssza Michaelérzéketlen főnökét. A rendező szerintHasselhoff nagyon szellemes fickó, ráadásulannyi energia van benne, amennyi hét embernek elég.Sandler szüleit két rutinos komikus színész,Henry Winkler és Julie Kavner alakítja, akik számtalanragyogó alakítást nyújtottak korábbanfilmen és tévében egyaránt.


{mospagebreak title=A történet}


Click

Michael (Adam Sandler) boldogcsaládapa, ám hiába van gyönyörű,odaadó felesége (Kate Beckinsale) és kétbájos gyereke, alig látja őket, mert csak a munkájánakél. Hosszú órákat tölt az irodában,s abban a csalóka hitben ringatja magát, hogy főnöke(David Hasselhoff) egy napon észreveszi múlhatatlanérdemeit, és partnerré fogadja. és haegyszer révbe ér, akkor végre foglalkozhat acsaládjával is. Legalábbis ő így képzelia jövőjét.

Egy átdolgozott éjszakaután azonban a holtfáradt Michael kiborul egyapróságon: nem tudja kitalálni, melyiktávirányítóval kapcsolhatja be a tévét.Elmegy tehát az elektromosboltba, ahol furcsa eladóvalhozza össze a sors. Morty (Christopher Walken) rögtönsegít a baján, és felajánl neki egypáratlan, felturbózott szerkentyűt, mely garantáltanmegváltoztatja majd az életét. Mind kiderül,nem tréfált. Michael valóban virtuózmódon kezeli a ház összes berendezésétegyetlen gombnyomással.

A szerkezet számos máselképesztő funkcióval is bír: képespéldául lehalkítani a kutya idegesítőugatását, de ami még lenyűgözőbb:előrecsévéli Michael veszekedését afeleségével, mint valami videofilmet. A férfitelbűvöli az új játékszer, de egy kicsitössze is zavarodik tőle. Újra felkeresi Mortyt, akiszerint Michael pontosan azt kapta, amit keresett – egy univerzálistávirányítót, mellyel ellenőrzésealatt tarthatja saját kis univerzumát. Állításátigazolandó újabb funkciókat mutat be ámulóügyfelének, melyek közül a legmeglepőbb, hogykezelője képes előre és visszafelé utazni asaját életében, különbözősebességgel. Michael hamar függővé válik,de mielőtt észbe kapna, a távirányítószinte átveszi felette az uralmat. A pánikba esettférfi hiába próbálkozik, többénem tudja irányítani, hogy életénekmelyik eseményét élje át, ésmelyiket hagyja ki…

AColumbia Pictures és a Revolutions Studios bemutatja

aHappy Madison és az Original Film Productions produkciójában

FrancCoraci filmjét

CLICK”

Szereplők:Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken, David Hasselhoff,Henry Winkler, Julie Kavner, Sean Asti n

Forgatókönyv:Steve Koren, Mark O’Keefe. Fényképezte: Dean Semler,ACS/ASC. Látványtervező: Perry Andelin Blake

Jelmeztervező:Ellen Lutter. Vágó: Jeff Courson. Maszkmester: RickBaker. Executive producerek: Berry Bernardi, Tim Herlihy

Producerek:Adam Sandler, Jack Giarraputo, Neal H. Moritz, Steve Koren, MarkO’Keefe. Rendezte: Frank Coraci

Színesamerikai film, 2006

]]>