Három éve történt,hogy volt egy nagyobb animetalálkozó, és azóta töretlen hódító útra indult, ésmost már Animecon néven vált híressé a rendezvény, melynek idén őszi„megállóhelye” már a PeCsa volt. Ennek oka a szinte exponenciálisan növőérdeklődők száma. Most, hivatalosan, tele volt a Csarnok, ami 2500animerajongót jelentett szerte az országból.

1886} 

Idén ismét akoránkelés jellemezte az érdeklődőket, ugyanis mikor én odaértem, 7 óra 50perckor, már akkora sor volt, hogy első ránézésre megijedtem. De, mint pár percmúlva kiderült, az azoknak a sora, akik nem fizettek elő a jegyre. érdekes,hogy az elővételes sor akkor még maximum 10 emberből állt. Persze 10 órára márkétszer annyian voltak, mint akik helyben vették a jegyet.

Sor ide, sor oda,bejutottunk. Első utunk az egyik árus standhoz vezetett, ahol kapható volt aWarcraft manga. érdekes fogásnak bizonyult ez a megoldás, de a Warcraftvilágának rajongói nagyon örültek neki. Mellette kapható volt a World ofWarcraft társasjáték, ami szerintem újabb rókabőr, de nem az én tisztségem ezteldönteni. A többi kirakodóhoz nem sikerült odaférni, legalábbis délutánig.Mangák minden mennyiségben, bábuk és babák, ameddig a szem ellát, és egy újjövevény, az Árnybíró c. manga, ami helyben igen olcsón megszerezhető volt,legalábbis a többi mangához képest. Ennek szépsége még, hogy magyarul kapjukkézhez, és hogy az újságárusoknál is kapható lesz, havonta.

A folyosón,árusokon kívül sok más is található volt. Egyik asztalnál japán jeleket lehetetfesteni, a következőnél pedig „testfestés” folyt. Azért az idézőjel, mert nemaz egész testüket festhették az érdeklődök, hanem csak az arcukat, és akarjukat.

A következő állomása GO asztal volt. A GO egy japán játék, amely kicsit hasonlít a sakkhoz, de mégis teljesen más. Fehér és fekete, drazsé alakú gombokkal játsszák, és a lényeg,hogy be kell keríteni az ellenfelet. Első hallásra könnyű, azonban iszonyatosstratégiai érzék, és logika kell hozzá. Megjegyzésként hozzáteszem, hogy ebbőla játékból is van anime.

Emellettkártyajáték oktatás is folyt: Duel Masters, Yu-Gi-Oh, és WoW kártyákat lehetvenni/kapni a pultoknál, és voltak, akik bevezették ezen játékok világába azérdeklődőket. Az első kettő egy-egy anime, melyben párbajoztak a kártyával, aharmadik viszont a közismert World of Warcraft MMORPG-ből készült. A legnagyobbmeglepetést számomra még is a Naruto kártyajáték szerezte, amit sajnos nemigazán tudtam értelmezni, mert németül volt, ami pedig nem az erősségem.

A nagyterembeneközben folyt az AMV vetítés, és a megnyitó. Itt lényegesebb esemény csak 12órakor volt, mikor is a cosplay verseny vette kezdetét. Idén már figyeltek afotósokra is, és a színpad és a székek közti hely csak a miénk volt. Avilágítást is eltalálták, és ez főleg annak köszönhető, hogy a projector nem aszínpad előtt helyezkedett el, hanem felette.

Idén is rengetegérdekes jelmezt láttunk, többek között az FLCL vagy más néven a Furi-Kuri c.animeből egy csoportot, akik eszméletlen jól megcsinálták a kellékeket, ésjelmezeket. Meg is említették, hogy nem kevés pénzük van a munkájukba fektetve,és lehet, hogy emiatt vesztették el a közönség tetszését, mert sajnálatos módonnem az ő csapatuk vitte a pálmát. Emellett egyéniben is voltak remek alkotások,mint példának okáért az első helyezett, aki a Holicon XXX-ből öltözött be.Talán a sors, talán csak a vak szerencse, hogy tavasszal is ugyan ezen animebőlvolt a győztes. Vagy talán olyan szintű munkaigényes a jelmez, hogy megérdemli.Cosplay nélkül nincs animecon, és Naruto és Inuyasa cosplayerek nélkül nincscosplay. Ez a mentalitás jellemzi immár negyedszerre is a rendezvényt, mivelmost is nagy része a versenyzőknek ezen animekből öltöznek be. Idén viszont újvetélytárs lépett színpadra, mégpedig a Shaman King. Eme animet is képviseltékeddig, de nem ennyien.

A cosplay egy óraalatt lezajlott, igaz 3 órásra volt kiírva, de biztos gondoltak azokra, akik 1percnél tovább óhajtanak a színpadon maradni. Ezután az egész cosplayes csapatkivonult a PeCsa előtti térre, és ott is lehetett őket fotózni, sőt egyhatalmas csoportosba is beálltak, ami nem is fért rá egy képre, úgy, hogy látniis lehessen ki kicsoda.

Sajnos ezt követőentulajdonképpen üresjárat következett, mert délután 4-ig nem volt semmiérdekesség, így volt ideje mindenkinek elmenni átöltözni/ebédelni vagy ahovaakart. Mindezek közben már javában zajlottak az egyéb versenyek is: karaoke, táncszőnyeg,és konzol versenyek. Mindegyiknek nagy érdeklődő, és versenyző tábora volt.

Estefelélevezényelték az eredményhirdetést és a tombolát. Ekkor döbbentem rá, hogy nemvolt olyan versenyszám amiben valamelyik helyezetett, vagy a tombola valamelyiknyertesét ne ismertem volna. Ez a gondolat kellemesen érintett.

Miután mindendíjat, nyereményt, miegyebet kiosztottak, és a versenyek helyszínei ismegtisztultak, egy kis technikai szünet után a 3 klubhelyiségben beindult aSound of Japan Afterparty, míg a nagyteremben a vetítés. Első film az FF7:Advent Children volt, sorban következő pedig az Ultimate Hellsing OAV 1 és 2.Napközben, még az eredmény hírdtés elött, de a cosplay után leadták a NarutoMovie 1-et, aminek a felét nem értette a közönség, mivel nem volt látható afelírat a hátsó sorokból. Ezt kiküszöbölvén az FF7 felírata már méretesebbvolt, íyg a nagyérdemű minden tagja látta, akár a terem másik végéből is.

Ezzel bezártakapuit az Őszi AnimeCon, vagyis este 23:00-kor, mivel az afterparty addigtartott. én, személy szerint élveztem, és nagyon remélem, hogy tavasszal ismétlesz, és akkor már egy egész hétvégét betöltő eseménysorozattal várnak minket aszervezők. De az még a jövő zenéje.


 

]]>