Egy hónapon belül leteszik a Fehér Ház Ovális Termének asztalára a NASA szakemberei azt a tervet, mely USA következő években megvalósítandó Holddal kapcsolatos űrprogramjait tartalmazza. Az alapkoncepciót még maga Bush elnök fogalmazta meg tavaly előtt, miszerint a következő évtizedben egy holdbázis megépítésébe is belekezdenének az amerikaiak.

Bush elnök újraválasztásának évében körvonalazta meg a Vision Space Exploration elnevezésű tervet, mely szerint a NASA 2008-ban már ismét robotokat kellene a Holdra küldjön, majd 2020-ig kiépülne ott egy bázis is, ahol aztán asztronautáknak is jutna hely és munka. A terv szép, ámde a demokrata túlsúlyú kongresszus jóváhagyása is szükséges lenne hozzá.

A terv több előnnyel kecsegtet. Egyrészt a holdi gravitációban több, földön nehezen megvalósítható kísérletet is lefuttathatnak a kutatók, másrészt sokkal több és részletesebb információt szerezhetnénk égi kísérőnkről. Könnyebb a Holdról a környező bolygók felfedezőútjait elindítani, sőt a holdkőzetek alaposabb ismeretében talán üzemanyagot vagy vizet (ez az elmélet nemrégiben megingott) is elő lehetne állítani. A hely tökéletes arra is, hogy oda teleszkópokat telepítsünk, amelyek kiváltják a Föld körül keringőket – igaz, addigra a Hubble "szavatossági ideje" sokadszorra is lejár.

Bush elnököt és a NASA-t azonban nem csupán a tudományos-technikai újítások és technológiai-gazdasági megfontolások vezették az űrterv kidolgozására. Az utóbbi években az európai ESA, de az oroszok, a kínaiak, sőt már az iIndiaiak is bejelentették, hogy célpontnak tekintik a Holdat. Ezek a szervezetek, illetve az országok űrkutatási intézményei már rendelkeznek is megfelelő ütemezéssel és tervvel – a sorban tehát az USA az utolsók között kullog.

Embert akar küldeni szinte mindenki a Holdra, aminek oka az lehet, hogy az elmúlt három évtized technikai fejlődése alaposan megkönnyíti a mostani kísérletezők dolgát. ezen felül már magántőkét is be lehet vonni ezekbe a vállalkozásokba, mert ellentétben az első űrversennyel, a mostani versenyfutás a Hold meghódításáért immáron nem katonai program. (Bár a NASA mellett a Pentagon a második szervezet a világon az űrkutatásra fordított költségeket nézve.) Sőt, ha pedig a Holdon bázis lesz, oda jó pénzért űrturistákat is lehet majd utaztatni.

December 4-6. között rendezik meg Houstonban a Space Exploration Conference elnevezésű konferenciát, amelyet érdemes lesz követni, mert sok újdonsággal szolgálhat az amerikai űrkutatás jövőjével kapcsolatban. Kapcsolódó anyagok:
India célként jelölte meg a Holdat
Nincs remény a hold-kolóniára
Bush megtagadná egyesektől a világűrt

]]>