2006. november 19-én a Föld nagyon közel keresztezi  az 55P/Tempel–Tuttle üstökös 1932-ben ledobott porfelhőjét, melyet  Leonidák meteorrajként ismerhet az égi eseményeket nyomon követő közönség.  Ezen a hajnalon egyenesen a porfelhő közepén megyünk át, így pár percig pazar látványban lehet részünk – tiszta égbolt esetén.

Az 55P/Tempel–Tuttle 33 évenként tér vissza a Naprendszer belsejébe. Minden egyes alkalommal porfelhőt dob le magáról, mely az újabb, lehetséges meteorokat tartalmazza. Amikor a Föld áthalad ezen, akkor látványos meteorfényeknek lehetünk tanúi. Maga az 1932-es porfelhő gyakoribb „vendég” a környezetünkben: 1998 óta figyelhetjük meg.

Az 1932-es porfelhővel történő találkozás megnövekedett hullócsillag-jelenséggel jár. Szép és intenzív kitörést láthatunk, amely az óránkénti 100-150 meteor-villanást jelent. A Hold közel lesz az újhold állapothoz, így nem okoz zavart a megfigyelésben, ám célszerű sötét helyről végezni a megfigyelést, mert a meteorok halványak lesznek.

A meteorhullás nagyságának becslése az 1969-es kitörésen alapul, mivel az idei találkozás előrejelzett paraméterei az 1969-eséhez hasonlítanak a legjobban. Sok-sok évig ez lesz az utolsó esélyünk, hogy megfigyelhessük a Leonida raj magasabb aktivitását, így érdemes megvárni azt a korahajnali időpontot, amikor mindez megfigyelhető lesz hazánkból

Az ez évi kitörés várható időpontja magyar idő szerint hajnali 5 óra 45 perc, pár perces csúszásra azonban lehet számítani, mivel az időpontot a Föld középpontjára vonatkoztatva adják meg.

 

]]>