Széchenyi Zsigmond,avagy Bwana Kelele (Csendlegyen úr) Elefántország című könyve első alkalommal1934-ben jelent meg, s azóta tucatnyi újrakiadást ért meg. A szerző sajátfényképeivel illusztrálta írásait, amelyek önmagukban is szenzációt keltettekmegjelenésükkor. Hiszen nem csak kivállóan írt, hanem mellette remek fotós isvolt.

1886}

A Csui! című nagysikerű vadásznaplója után ez a második könyve, amely nem szabályos vadásznapló.A két könyv közt eltelt időben tapasztalt Afrika-vadásszá vált Széchenyi ebbena művében legújabb felfedező útjának rendhagyó eseményeit írja meg. Óriási elefántokkal,bivalyokkal, húsra vágyó oroszlánokkal találkozhatunk a kötet lapjain. A vadászélményeitkitűnő zoológiai és etnográfiai megfigyeléseivel gazdagítja. Művét áthatja természet iránti szeretete, szakértelme és remek személyisége, amely képes öniróniára is. Egyes szavai kikoptak ugyan a mindennapi használatból, ám ez cseppet sem ront a könyv élvezeti értékén, hanem egyenesen fokozza azt a különleges hangulatot, ami eltűnőfélben van napjainkból.


Kiadó: M-érték Kiadó Kft.
Terjedelem 158 oldal, +20 oldalképmelléklet

Ára: 1999 Ft

 

SzéchenyiZsigmond, Nemzeti Múzeumunk alapítójának, Széchenyi Ferenc grófnak ükunokája.Dédapja volt Széchenyi Lajos, és Széchenyi Istvánnak, a ”legnagyobb magyarnak” bátyja. Széchenyi Zsigmond 1898. Január23-án született Nagyváradon. Gyermekkorát a Fejér megyei Sárpentelén, illetveosztrák és cseh rokonsága Gutenstein, Milleschau és Niemes-i otthonaibantöltötte. Iskoláit Székesfehérváron, Budapesten ,Münchenben, Stuttgartban ésCambridgben folytatta.

élete során bejárta Európa, Amerika, Afrika, Indiaés Alaszka vadonjait. Kalandozásai és vadásszenvedélye folytán egyre gyarapodottprivátmúzeuma is. Afrika 130-féle nagyvadja közül 80 félét sikerült begyûjtenie,még néhány komoly ritkaság is akadt közötük. (Sajnálatos módon 1944-ben,Budapest ostromának hála háza és trófeái is a pusztítás áldozatává váltak.)

SzéchenyiZsigmond neve elsősorban egy híres magyar vadászt idéz fel bennünk, de havégiggondoljuk, hogy ékes magyarsággal megírt könyveiben mennyi információt adnekünk, felismerjük, hogy műveiben a vadászatok csak a keretét adják egy óriási,érdekes ismeretanyagnak.

Könyveiben a természetet és annak szépségeit (avadászatokon keresztül) kalandos, regényes útleírásként mutatja be.

1967.április 24-én, közvetlenül utolsó könyve kéziratának leadása után haltmeg.
 

Magyar nyelven megjelent munkái:

1.Csui!
2. Elefántország
3. Afrikai tábortüzek
4. Alaszkában vadásztam
5. Nahar
6. Két kecske
7. A szarvas selejtezése
8. Ahogy elkezdődött….
9. Ãœnnepnapok
10. Hengergő homok
11. Denaturált Afrika
12. Szarvasok nyomában
13. Vadászat négy földrészen
14. Trófeáim bemutatkoznak

Azelső tizenegy mű 38 kiadást ért meg, és több mint egymillió példányban jelentmeg.

 

]]>